Αύξηση των επιθέσεων πειρατών σε πλοία και σημαντικές αλλαγές στη γεωγραφική κατανομή τους, δείχνει έρευνα της Aon Corp, που δραστηριοποιείται στη μεσιτεία ασφαλίσεων, αντασφαλίσεων και υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων στοιχεία της οποίας μετέδωσε το ΑΠΕ.
Η σε βάθος έρευνα, ανάλυσης περιστατικών πειρατείας, παραθέτει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα και εποχικότητα φαινομένου της πειρατείας στη Δυτική ακτή, καθώς και σε τέσσερις ζώνες στην Ανατολική Ακτή της Αφρικής (Αραβική Θάλασσα και Περσικός Κόλπος / Κόλπος του Άντεν και Ερυθρά Θάλασσα/ Κόλπος Σομαλίας, Μοζαμβίκη και νότιες περιοχές/ Ινδικός Ωκεανός).
H έρευνα αναλύει τις τάσεις στα κρούσματα πειρατείας της διετίας 2009- 2011, ανά γεωγραφική περιοχή και εποχικότητα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων της πειρατείας, αλλά και ταυτόχρονη μείωση των «επιτυχημένων πειρατικών επιθέσεων» κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Επιπλέον, περιγράφονται αλλαγές στη γεωγραφική δραστηριοποίηση των πειρατών, ως αποτέλεσμα της αύξησης των μέτρων προστασίας που πλέον λαμβάνονται από τους πλοιοκτήτες και τη διεθνή κοινότητα.
Από το TheSeaNation
4 σχόλια :
Καπετάνιο καλησπέρα (ή καλημέρα).
Διαβάζοντας την ανάρτηση έκανα την (αφελέστατη) σκέψη αν θα ήταν δυνατό να υπήρχαν στα πλοία σας κάποια είδη όπλων για να αμύνεστε από την πειρατεία. Και διαβάζοντας την αμέσως προηγούμενη ανάρτηση αναφέρεις την περίπτωση των Ισπανών !!!
Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν τέτοιες μέθοδοι. Σκέφτομαι όμως πως αν εκ των προτέρων γνώριζαν οι πειρατές τι τους περιμένει μπορεί και να σταματούσαν.
Πέτρο είμαι ήδη θύμα διπλής πειρατικής επίθεσης. Ευτυχώς δεν κατόρθωσαν να ανεβούν στο πλοίο.
Τον Νοέμβριο κλείνω 3 χρόνια από εκείνη την αξέχαστη εμπειρία.
Η απάντηση δεν ειναι εύκολη όσον αφορά τα όπλα. Εμείς οι ναυτικοί είμαστε άνθρωποι που δεν έχουμε σχέση με τα όπλα και δεν θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας με αυτόν τον τρόπο. Τώρα άρχισε και συζητείται η περίπτωση επιβίβασης κομμάντος για το πέρασμα του ΑΝΤΕΝ λόγω της αύξησης των ασφαλίστρων, των υπερβολικών εξόδων του διάπλου της Αφρικής κλπ. Προς το παρόν ότι γίνεται είναι μονομερείς αποφάσεις και αντιδράσεις που δείχνουν το δρόμο της λύσης(;) στο μέλλον για το πρόβλημα. Προς το παρόν κάντε και καμιά προσευχή για μας!!!
Ίσως να μη το πιστέψεις, αλλά εγώ κάνω !
Μακριά από σένα και από όλους. Μου κάνει, πάντως, εντύπωση που τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί μία λύση σε αυτό το φαινόμενο.
Δημοσίευση σχολίου