Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Crossing International Date Line in Pacific Ocean towards Japan

Χθες το βράδυ το πλοίο πέρασε την International Date Line (IDL) δηλαδή το γεωγραφικό μήκος 180 μοίρες. Μη με ρωτήσετε αν είναι ανατολικό ή δυτικό γιατί δεν υπάρχει απάντηση. Εγώ την λέω και Dead Line.

Εδώ μόνο ψάρια καταφέρνουν και ζουν μόνιμα την ώρα που τα βαπόρια βιαστικά περνούν ψάχνοντας να βρεθούν πάλι στον κόσμο, στον πολιτισμό.

Χθες η ημερομηνία ήταν 15-08-2009, σήμερα το πρωί ξημέρωσε 17-08-2009. Μία μέρα από τη ζωή μας χάθηκε! Μόνα στα χαρτιά και στα ημερολόγια βέβαια, για να μην τρελαθούμε εντελώς!

Βάλαμε μία μέρα μπροστά και θα συνεχίζουμε να βάζουμε ώρες πίσω όσο θα πηγαίνουμε δυτικά. Αλλιώς θα πάθουμε αυτό που έπαθαν οι πρώτοι εξερευνητές όταν μετά το γύρο του κόσμου φτάνοντας στην Ισπανία το ημερολόγιό τους ήταν μία μέρα πίσω.

Ο Νταλάρας σ' ένα τραγούδι του στον «Βυζαντινό Εσπερινό» λέει «εκεί που σμίγει η δύση κι ανατολή» και μάλλον εννοεί την Πόλη και το Βόσπορο.

Το πραγματικό σμίξιμο όμως είναι εδώ, στο πουθενά, στη μέση του Ειρηνικού.

Κάποιοι άλλοι φεύγουν απ' την Αθήνα και φτάνοντας στο Σουφλί ή στο Καστελόριζο μιλάνε για την άκρη, τα πέρατα της γης.

Η άκρη της γης είναι εδώ!

Εδώ όπου η Ιαπωνία είναι η δύση και η Αμερική η ανατολή.
Εδώ όπου η Ιαπωνία θα μπορούσε να αναφέρεται σαν «η χώρα του δύοντος ηλίου».

Τέτοια «παράδοξα» συμβαίνουν όταν κινείσαι ή βρίσκεσαι στο όριο.

Κι εδώ στην άκρη της γης ανοίγω το παγκοσμίου λήψεως ραδιόφωνό μου στους 15630 χιλιοκύκλους και ακούω Ελληνικά που όμως δεν μπορώ με ευκολία να καταλάβω επειδή βρίσκομαι εδώ ακριβώς που βρίσκομαι, ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ.

Είναι η συντροφιά, η παρηγοριά του ναυτικού, η φωνή της Ελλάδος, η ΕΡΑ-5 που έχει συνδεθεί με την ΕΡΑ-ΣΠΟΡ και ακούγεται σχεδόν παντού. Πλησιάζοντας την Ασία θα ακούγεται καλύτερα.

Το ταξίδι συνεχίζεται, το Sendai της Ιαπωνίας μας περιμένει.

Συνεχίζεται...

Chrisgio 

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

καλο ταξιδι και καλη συνεχεια καπτεν...
καλες θαλασσες...
διαβαζω με ενδιαφερον τα εδω γραπτα σου απο τα (το) ταξιδια...

ενας συναδελφος ναυτικος, απλος ναυτης απο 15 χρονων, στην ηλικια των 41 τωρα.

Ανώνυμος είπε...

Και τολμούν να κλείνουν αυτή την φωνή , την φωνή της Ελλάδος, άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν πέρα από την μύτη τους. Εγώ ως Ελληνας πολίτης θα μούν διατεθείμενος να πληρώσω χίλια "χαράτσια" της ΕΡΤ για να ακούγεται στα πέρατα της γής για όλους τους Ελλήνες.