Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Οι φοιτητές και τα πάσα (δελτία ειδικού εισιτηρίου)

Το Υπ. Παιδείας δημιούργησε διαδικτυακό σύνδεσμο για να υποβάλλουν οι φοιτητές αίτηση πάσο. Αυτό διάβασα ότι προκάλεσε την αντίδραση των Πανεπιστημίων. Σήμερα διάβασα την απάντηση του Υπουργείου την οποία παραθέτω.

"Η μέχρι τώρα διαδικασία έκδοσης και διανομής, που διεκπεραιωνόταν αποκλειστικά υπό την εποπτεία των Ιδρυμάτων, οδήγησε σε ανεξέλεγκτα φαινόμενα παραποίησης του επιβοηθητικού χαρακτήρα του πάσο προς το φοιτητή και τις ανάγκες του.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, εκτυπώθηκαν πάνω από 650.000 δελτία ειδικού εισιτηρίου. Στα Ιδρύματα στάλθηκαν περίπου 505.000 πάσο επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι προφανές ότι ο αριθμός των δελτίων που διανεμήθηκαν δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στους πραγματικούς δικαιούχους με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Το σύνολο των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των Ιδρυμάτων, είναι ενεργοί και δικαιούνται πάσο ανέρχεται σε 364.380. Συνεπώς εκδόθηκαν 140.000 περισσότερα πάσο, για τα οποία τα Ιδρύματα θα πρέπει να προβούν σε ελέγχους.

Με βάση τους υπολογισμούς του ΟΑΣΑ, κάθε δελτίο ειδικού εισιτηρίου επιφέρει ένα σημαντικό κόστος. Επομένως, η χορήγηση του πάσο σε χιλιάδες μη δικαιούχους, επιφέρει ζημία στα ΜΜΜ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα στις Πρυτανικές Αρχές να μεριμνήσουν για την όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους φοιτητές, αξιοποιώντας με αποτελεσματικό τρόπο την εξοικονόμηση 1 εκ € που προκύπτει από τη δαπάνη για τα πάσο."

Δεν υπάρχουν σχόλια :