Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Από τον Κόλπο του Μεξικου στον διάπλου των νησιών των Δυτικών Ινδιών

Βόρεια το Key West της Φλόριδας, νότια οι βόρειες ακτές της Κούβας
Στις 22 Μαρτίου το πρωί αφού αφήσαμε τον πιλότο στ’ ανοιχτά του Mobile, λίγο πριν από το Fairway Anchorage, περνώντας δίπλα από τα σε αναμονή αγκυροβολημένα πλοία, μπήκαμε στον δίαυλο και ανάμεσα σε πλατφόρμες πετρελαίου βάλαμε πορεία νότιο-νοτιοανατολική. Σε λίγες ώρες είχαμε αφήσει πίσω μας και τις πετρελαιοπηγές.
Nicolas Channel
Πιάσαμε το Key West στις 23 του μηνός το βραδάκι και αρχίσαμε να διασχίζουμε σχεδόν κάθετα το Florida Strait ενώ το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) με την μεγάλη ταχύτητά του προσπαθούσε με το ζόρι να μας αλλάξει πορεία προς τα βορειοανατολικά. Σα να μας ήθελε παρέα στην αέναη πορεία του προς τις Νορβηγικές ακτές, τον Βόρειο Πόλο. Επιμείναμε να αντιστεκόμαστε και το πρωί της 24ης Μαρτίου αφού ξεφύγαμε από το επίμονο ρεύμα μπήκαμε στο Nicolas Channel. Πορεία νοτιοανατολική.

Δεξιά και νότια η Κούβα (Cuba), αριστερά και βόρεια τα νησιά Μπαχάμες (Bahamas Islands). Η Κούβα ορατή, οι Μπαχάμες πουθενά στον ορίζοντα. Μια τεράστια περιοχή, το «Great Bahama Bank», από πολύ ρηχά νερά που βλέπεις μόνο στο χάρτη, μαρτυρούν την ύπαρξή τους. Τίποτα άλλο! Τα νησιά τους πολύ μακριά από μας. Βόρεια και βορειοανατολικά.
Πάνω η Κούβα και το Great Bahama Bank, κάτω η Τζαμάικα
Εδώ θα μπορούσα να θέσω την εξής γεωγραφική ερώτηση:
-Ποιο είναι το μεγαλύτερο νησί στις Μπαχάμες;
Δεν ξέρω πόσοι το ξέρετε αλλά η απάντηση είναι:
-Η «Άνδρος»!
Ναι, υπάρχει νησί στις Μπαχάμες με το όνομα Άνδρος και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας.

Θα μπορούσα να θέσω κι άλλη μια παρόμοια ερώτηση:
-Υπάρχει άλλο νησί στις Μπαχάμες με Ελληνικό όνομα;
-Ναι υπάρχει και ονομάζεται «Ελεύθερα»!

Με πιάνει θλίψη!
Κι ενώ το Άρωμα της Ελλάδας με κυνηγάει παντού θυμίζοντάς μου το μεγαλείο της, είμαστε στο «παρά πέντε» για να εξαφανιστούμε σα χώρα! Και να μη θέλω να κάνω τέτοια σχόλια, είμαι σίγουρος ότι μ’ έχετε προλάβει!

Λίγο πιο κάτω τα ρηχά νερά του «Great Bahama Bank» έρχονται πιο κοντά στην Κούβα και το πλωτό μέρος της περιοχής στενεύει αρκετά. Το πέρασμα αυτό ονομάζεται «Old Bahama Channel». Στο πιο στενό του σημείο το μέτρησα 10 μίλια. Το πιάσαμε στις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας και κατά τα μεσάνυχτα το αφήσαμε κι αυτό πίσω μας.
Old Bahama Channel
Το «Great Bahama Bank» έμεινε κι αυτό πίσω μας. Σχετικά ανοιχτή θάλασσα μπροστά μας. Η Κούβα δεξιά εξακολουθεί να μας κάνει παρέα. Τεράστιο νησί, ατέλειωτο, όπως και το επόμενο, η… «Ισπανιόλα»!

Παράξενα ονόματα χρησιμοποιώ σήμερα! Κι όμως είναι τόσο γνωστό νησί, μόνο που το γνωρίζουμε από τα κράτη που το αποτελούν. Την μαρτυρική «Αϊτή» (Haiti) και την «Δομινικανή Δημοκρατία» (Dominican Republic).

Μου θυμίζει τη λίμνη των Ιωαννίνων. Αλήθεια πόσοι την γνωρίζουν σαν Παμβώτιδα;
Κούβα, Ισπανιόλα, Πουέρτο Ρίκο, κάτω αριστερά η Τζαμάικα
Κάπου έχω διαβάσει ότι το νησί είναι η «νέα γη», το πρώτο μέρος που πάτησε το πόδι του ο Κολόμβος κατά το ιστορικό του ταξίδι. Άλλωστε μη αντιλαμβανόμενος το τι είχε ανακαλύψει πίστευε ότι είχε φτάσει στις Ινδίες εξ’ ου και το όνομα Δυτικές Ινδίες (West Indies) για όλα αυτά τα νησιά. Ο… Χριστόφορος το ονόμασε «Ισπανιόλα» (Hispaniola) προς τιμή της βασίλισσας της Ισπανίας. Δεν ξέρω αν το ακρωτήριο Ισαβέλλα (Cabo Isabella) είναι το σημείο της πρώτης απόβασής του στο νέο κόσμο αλλά αν θυμάμαι καλά τη βασίλισσα έτσι τη λέγανε. Έχω την εντύπωση ότι καλά τα θυμάμαι όλα αυτά! Ή κάνω λάθος;
Cabo Isabela
Τη Κούβα την αφήσαμε κι αυτή πίσω μας στις 25 του μηνός το απόγευμα κατά τις 6 κι έχοντας αριστερά μας το νησάκι Great Inagua και δεξιά το πέρασμα Windward Passage ανάμεσα στα δυο νησιά γίγαντες, πιάσαμε πρώτα την Αϊτή στις 10 το βράδυ και την άλλη μέρα το μεσημέρι, 26 ο μήνας, τη Δομινικάνα.

Το ίδιο βράδυ τα μεσάνυχτα η Ισπανιόλα άρχισε να μένει πίσω μας ενώ μπροστά μας πρόβαλε το Πουέρτο Ρίκο (Puerto Rico). Αμερικανικό έδαφος!

Το πέρασμα μεταξύ των δυο νησιών το Mona Passage – διάσημο στενό μεταξύ των ναυτικών, που πήρε το όνομά του από το νησάκι Mona που βρίσκεται καταμεσής του περάσματος – το προτιμούμε συνήθως για να περάσουμε στην Καραϊβική Θάλασσα σε μια πορεία που αργότερα θα μας βγάλει στον Ατλαντικό με προοπτική το νότιο ημισφαίριο.
Ισπανιόλα, Πουέρτο Ρίκο, Mona Passage
Τα τηλέφωνα απέκτησαν σήμα. Πολλοί από το πλήρωμα πήραν τηλέφωνο σπίτια τους. Η τηλεόραση όσο περνούσαμε δίπλα από το Αμερικανικό Προτεκτοράτο έπαιζε ολοκάθαρα. Το… «άγγιγμα του Μίδα» σε ένα νησί που χωρίς την παρουσία των «κατακτητών» θα θύμιζε… Αϊτή!
Ανατολική Καραϊβική Θάλασσα
Δεν ξέρω πως σκέφτεται ο καθένας, αλλά εμένα αν μου ζητούσαν να διαλέξω ανάμεσα στις «ανεξάρτητες», «ελεύθερες», αλλά και πεινασμένες Αϊτή και Δομινικάνα, και στο «κατακτημένο προτεκτοράτο» Πουέρτο Ρίκο, θα διάλεγα το τελευταίο! Απόψεις!
Saint Lucia, Saint Vincent, Barbados
Στις 27 το μεσημέρι είχαμε μπει για τα καλά στην Καραϊβική και είχαμε βάλει πλώρη για το στενό μεταξύ των νησιών Saint Lucia και Saint Vincent. Στις 28 το απόγευμα περάσαμε κι αυτό το στενό. Ο Ατλαντικός πια όλος δικός μας. Ένα νησί «αλήτης» αρκετά μακριά από τα υπόλοιπα, απέμεινε αριστερά μας, το Barbados Island.
Barbados Island
Ακούω πολλούς να μιλάνε για τα Νησιά Μπαρμπάντος. Λοιπόν, ένα είναι το καημένο, ολομόναχο! 

Το ταξίδι στον Ατλαντικό μόλις είχε αρχίσει με σκοπό να περιπλεύσουμε μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής της Νοτιοαμερικανικής Ηπείρου, την Λατινική Αμερική μέχρι λίγο μετά το Rio de Janeiro.

Ο πλους σε μεγάλη απόσταση από τις στεριές για να αποφύγουμε το βορειοδυτικής κατεύθυνσης, κόντρα και δυνατό, Equatorial Current (Ισημερινό Ρεύμα), ελπίζοντας σε καλύτερη ταχύτητα του πλοίου.

Ο καιρός πολύ καλός με ελάχιστο κούνημα, αλλά φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Τον Ωκεανό σχεδόν ποτέ δεν θα τον βρεις τελείως λάδι. Κάτι πάντα θα τον ενοχλεί και αυτός με τη σειρά του θα ενοχλεί εμάς!

Συνεχίζεται…

Chrisgio

2 σχόλια :

μελιΣακης είπε...

Σαν παραμύθι ακούγεται Καπετάνιε!!!
Συνέχισε να μας "ταξιδεύεις" !!!
νάσαι καλά,καλές θάλασσες!!!

Χρήστος Γ. είπε...

Γειά σου Σάκη!