Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Departure from Richard's Bay (South Africa) - Destination Ponta do Ubu (Brazil)

Μετά από διαμονή μίας μέρας σε ξενοδοχείο του Richard's Bay, περιμένοντας την άφιξη του πλοίου, στις 3 του μηνός Ιουνίου το μεσημέρι το συνάντησα για πρώτη φορά. Το πλοίο που πρόκειται να με φιλοξενήσει για 7 περίπου μήνες αν όλα πάνε καλά.
Ένα πλοίο 55.000 τόνων, ηλικίας 9 ετών, σε πολλή καλή κατάσταση.
Οι επόμενες 24 ώρες ήταν πολύ δύσκολες. Παράδοση-παραλαβή πλοιαρχίας, φόρτωση με ξέφρενο ρυθμό σε εξέλιξη, παραλαβή εφοδίων, τεχνικοί για διάφορες επισκευές. Ένα διαβολεμένο 24ωρο.
Ευτυχώς ο χρόνος στη συγκεκριμένη περίπτωση, έστω και με αργό ρυθμό έβαλε τέλος σ' ένα μαρτύριο.
Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Ιουνιου και το ρολόι 2 το μεσημέρι όταν βρεθήκαμε ανοιχτά του Richard's Bay φορτωμένοι με 51.000 τόνους κάρβουνο με κατεύθυνση νοτιοδυτικά.
Πριν συνεχίσω θα ήθελα να γράψω μερικά πράγματα για το λιμάνι του Richard's Bay.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει χτυπήσει παντού, τους πάντες.
Την τελευταία φορά πριν 2-3 χρόνια το λιμάνι αυτό ήταν μονίμως γεμάτο με βαπόρια που φόρτωναν κοντά στο ένα εκατομμύριο τόνους , ή και παραπάνω, ημερησίως.
Στο αγκυροβόλιο περίμεναν στη σειρά για φόρτωση περισσότερα από 15 πλοία. Αυτή τη φορά ήμασταν μόνοι μας στο λιμάνι και το αγκυροβόλιο άδειο.
Το εμπόριο έχει νεκρώσει. Δύσκολοι καιροί!
Παρ' όλα αυτά λίγα μίλια παραπέρα το Μουντιάλ είναι στο επίκεντρο και μάλλον τώρα που γράφω αυτές τις αράδες θα έχει φουντώσει για τα καλά το ενδιαφέρον. Πρέπει να ξεκίνησε χθες 11 του μηνός.
Το ταξίδι λοιπόν άρχισε. Κάναμε σχεδόν τον περίπλου της Νοτίου Αφρικής περνώντας ανοιχτά του Durban, του Port Elizabeth, του East London, του Cape Town και το θαλάσσιο ρεύμα Agulhas με την νοτιοδυτική του, κι αυτό, κατεύθυνση να βοηθάει την προσπάθεια του πλοίου να τρέξει όσο γίνεται περισσότερο.

Στην περιοχή αυτή όταν ο άνεμος φυσάει από νοτιοδυτικά όσο πιο δυνατός γίνεται, τόσο σε συνδυασμό με το ρεύμα που έχει πορεία αντίθετη, δημιουργεί αντιμάμαλο και έτσι δημιουργούνται, σε απόσταση όμως από τις ακτές, τα λεγόμενα ABNORMAL WAVES τεραστίου ύψους και όγκου που κατα καιρούς έχουν καταπιεί στην κυριολεξία βαπόρια μεγαθήρια ακριβώς εκεί που τρέχει το ρεύμα Agulhas. Σαν ένα ποτάμι μέσα στη θάλασσα.
Είχα την εμπειρία τέτοιου κυμάτος το χειμώνα του 1995, καλοκαίρι δικό μας, που όταν το θυμάμαι ανατριχιάζω, αλλά τη σκαπούλαρα τότε.
Και τώρα χειμώνας είναι εδώ κάτω αλλά όλα κύλισαν ομαλά.

Στις 7 του μηνός αφήσαμε πίσω μας το Cape of Good Hope (Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος) και χαράξαμε πορεία για απέναντι.

Πολλοί νομίζουν ότι αυτό το ακρωτήρι είναι το νοτιότερο άκρο της Αφρικής.
Κι όμως δεν είναι!
Το νοτιότερο σημείο είναι ένα άλλο ακρωτήρι που έχει ίδιο όνομα με αυτό του θαλάσσιου ρεύματος. Είναι το Cape Agulhas. Δείτε το ναυτικό χάρτη στις φωτογραφίες και θα καταλάβετε.

Αφήνοντας την Αφρική προορισμός μας είναι το άγνωστο λιμάνι της Βραζιλίας Ponta do Ubu κοντά στην μεγάλη πόλη Vitoria και πρωτεύουσα της βραζιλιάνικης πολιτείας Espirito Santo. Εκεί θα ξεφορτώσουμε το κάρβουνο που φορτώσαμε στη Νότιο Αφρική.

Ο καιρός μέχρι χθες δεν ήταν καλός αλλά δεν ήταν και για θάνατο. Συνηθισμένα τα βουνά απ΄τα χιόνια. Από σήμερα είναι καλύτερος και απομένουν 5 μέρες για να φτάσουμε.

Συνεχίζεται...

Chrisgio 

3 σχόλια :

OSTRIA είπε...

....σαλπαραμε μας περιμενουν στο μπραζιλι!!!

ΗΩΣ είπε...

Ένα από τα καλά του επαγγέλματός σου είναι τα ταξίδια. Τα αρνητικά όμως ούτε που θέλω να τα σκέφτομαι. Ώρα καλή καπετάνιο.

Leo Kastanas είπε...

επιτέλους διαβάζω στα blogs και κάτι από την πραγματική ζωή. Καπετάνιε συνέχισε να μας τροφοδοτείς με τις εικόνες της ζωής σου. Καλοί να είναι οι αέρηδες στη ρότα σου.