Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η δραχμή της Αλέκας ή των τρωκτικών;

Του Θανάση Μαυρίδη
Η κυρία Παπαρήγα τάχτηκε ανοικτά υπέρ της δραχμής. Είχε, τουλάχιστον, το θάρρος να ξεκαθαρίσει την θέση της. Αντίθετα, άλλοι συνεχίζουν να παίζουν τυχοδιωκτικά παιγνίδια πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Η ευρωπαϊκή πορεία σημαίνει βαθιές τομές στην ελληνική κοινωνία. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε δημόσια «ναι» στο ευρώ, αλλά αρνούνται την προοπτική των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται. Τουλάχιστον η κυρία Παπαρήγα έχει ένα όραμα, την κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής. Οι άλλοι, οι δήθεν εκπρόσωποι της αστικής τάξης, τι όραμα έχουν;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου διανύει τις τελευταίες της στιγμές. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κυβέρνηση κι έτσι δίδεται έδαφος στην οχλοκρατία και στα πολιτικά άκρα. Το μεγάλο πολιτικό λάθος του κ. Παπανδρέου ήταν ότι δεν άρπαξε την ευκαιρία της συναίνεσης που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό, όταν ο ίδιος υπαναχώρησε και στην πράξη κορόιδεψε τον συνομιλητή του Αντώνη Σαμαρά. Στην πραγματικότητα η χώρα ήταν αυτή που έχασε μία μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Αυτό το αξιόπιστο πρόγραμμα σήμερα δεν υπάρχει. Ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από την Νέα Δημοκρατία. Σκόρπιες προτάσεις υπάρχουν μόνο και οι οποίες αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα πάντα σε αυτή την χώρα.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί σύντομα σε πλεονεκτική θέση. Είτε συναινώντας σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο, όμως, θα έχει τον πρώτο λόγο (εξαιτίας της προηγούμενης υπαναχώρησης Παπανδρέου) είτε μέσω των εκλογών θα αναδειχτεί πρώτο κόμμα. Πρώτο, αλλά δίχως αυτοδυναμία, κατά πάσα πιθανότητα. Εκτός κι αν υπάρξει κάποιο θαύμα και εμφανιστεί κάποιος άλλος άγνωστος σήμερα πολιτικός σχηματισμός και ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν.

Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και τι θα κάνει; Θα πάει να επαναδιαπραγματευτεί. Με την σύμφωνη γνώμη όλων μας και με την θετική αύρα κάθε Έλληνα να τον συνοδεύει. Και του λένε, τότε, οι Ευρωπαίοι «όχι». Τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς; Θα επιμείνει και θα μας οδηγήσει έτσι στην δραχμή; Ή θα υπαναχωρήσει και θα πλήξει την αξιοπιστία του; Ας μην σπεύσουν τα στελέχη του στενού του πυρήνα να πουν εκείνα τα «δεν θα σας δώσω λογαριασμό» και «θα κάνουμε ό,τι θέλουμε». Τα δικά μας «λεφτά» παίζουν στο Χρηματιστήριο του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι και όχι των πελατών τους. Ούτε η χώρα είναι ένα γκρουπ 4 -5 «φίλων» που εκτονώνονται ανώνυμα μέσα από blogs. Ας κόψουν λοιπόν τον «τσαμπουκά» (οι υπερπατριώτες που περιστοιχίζουν τον κ. Σαμαρά) και ας σταματήσουν τις απειλές και ας πουν στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια.

Ποιόν εξυπηρετεί η δραχμή; Εξαρτάται ποιος θα την φέρει. Αν είναι επιλογή της κυρίας Παπαρήγα, τότε είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να έχουμε έτοιμα τα διαβατήριά μας και να έχουμε κάνει τα κουμάντα μας από τώρα για να βρούμε χώρα υποδοχής. Διότι η κυρία Παπαρήγα θα κρατικοποιήσει, όπως είπε, τα μέσα παραγωγής. Όποιος ρωτήσει με τι πόρους θα γίνει αυτό, κερδίζει το βραβείο ανοησίας. Αυτά είναι καπιταλιστικά πράγματα. Οι κομμουνιστές δεν χρειάζονται πόρους. Τους αρκεί μία εκτυπωτική μηχανή που θα τυπώνει δραχμές.

Αν η δραχμή, τώρα, είναι επιλογή ενός αστικού κόμματος ή αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, τότε το σκηνικό μετατοπίζεται αλλού. Κερδίζουν σε αυτή την περίπτωση όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό κι όσοι έχουν μεγάλα δάνεια και προσβλέπουν σε διαγραφή ενός μέρους τους (με πρόσχημα την ανάπτυξη).

Αυτή την στιγμή παίζεται ένα τεράστιο πολιτικό και επιχειρηματικό παιγνίδι. Κάποιους, δεν τους ενδιαφέρει αν θα στείλουν στην αγχόνη εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που είναι χρεωμένα σήμερα στις τράπεζες. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η δική τους επικυριαρχία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα γυρίσουμε πενήντα χρόνια πίσω.

Τα μεγάλα αστικά κόμματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση τους. Εδώ και τώρα, για να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία τι ακριβώς συμβαίνει και τι μπορεί να συμβεί. Η οικογένεια Παπανδρέου χρειάζεται να σταματήσει να είναι μέρος του προβλήματος και να παραδώσει την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε ως κυβέρνηση, οφείλει να πετύχει ως αντιπολίτευση και να δείξει για πρώτη φορά την υπευθυνότητα που δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα και όσες φορές βρέθηκε μακριά από την εξουσία. Αλλά και ο κ. Σαμαράς οφείλει να ξεκαθαρίσει την θέση του για το νόμισμα. Διαφορετικά ας δώσουν όλοι τους από τώρα τα κλειδιά στην κυρία Παπαρήγα. Διότι μεταξύ της δραχμής που θα επωφεληθεί όλος ο υπόκοσμος της επιχειρηματικής ζωής του τόπου και της δραχμής της κυρίας Παπαρήγα, είναι καλύτερη η προοπτική του ΚΚΕ. Τουλάχιστον έκει ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Δεν ξέρεις αν θα έχεις τον τρόπο να το αντιμετωπίσεις, αν θα μπορείς να εκφράσεις καν την διαφορετικότητα της άποψής σου, αλλά τουλάχιστον δεν θα τρέφει κανείς αυταπάτες...

Από το capital.gr

6 σχόλια :

Πιγκουίνος είπε...

Ελπίζω να μη γίνει κανένα αστείο και επιστρέψουμε στη δραχμή. Είτε με τον τρόπο της Παπαρήγα είτε με οποιονδήποτε άλλο, γιατί τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή.
Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει ο Σαμαράς όλοι το ξέρουμε. Θα πάει για επανδιαπραγμάτευση, θα φάει τα μούτρα του, θα γυρίσει και θα πει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υπογράψει το μνημόνιο και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και θα κάνει και αυτός τα ίδια για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Το πολύ πολύ να στήσει και ένα δικαστήριο για Παπανδρεόυ, Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου για να δώσει αίμα στο λαό

Χρήστος Γ. είπε...

Πάντως για καλό και για κακό εσύ ετοίμασε κανέναν μίνι μπαξέ στο μπαλκόνι σου και κάνα 2-3 πρόβατα στη ταράτσα. Μπορεί να χρειαστούν. Εδώ που έχουμε φτάσει, μ΄αυτά που μαθαίνω δηλαδή, όλα είναι πιθανά. Δεν είδες που δεν μπορούν ούτε Ελληνικά να μιλήσουν μεταξύ τους ο ΓΑΠ και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ;

Πιγκουίνος είπε...

Δεν νομίζω ότι θα σου αρέσει αυτό που θα σου γράψω αλλά όλες τις ελπίδες μου για τη σωτηρία της Ελλάδας, τις έχω εναποθέσει στους ξένους και όχι στους Έλληνες.
Οι δικοί μας πολιτικοί -όπως και ο λαός- εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων. Και όχι μόνο σήμερα.

Χρήστος Γ. είπε...

Πιγκουΐνε καλημέρα
Θα σε εκπλήξω φίλε μου αλλά συμφωνώ μαζί σου μέχρι κεραίας!!!
Δεν ξέρω τι σε είχε πείσει μέχρι τώρα για μένα ότι θα είχα διαφορετική άποψη. Κάτι από τα γραπτά μου αλλά τι. Καίγομαι από περιέργεια!

Πιγκουίνος είπε...

Εννοώ ότι αυτό που γράφω δεν θα αρέσει ούτε σε σένα, όπως δεν αρέσει ούτε σε μένα ούτε σε οποιονδήποτε άλλο -συνειδητοποιημένο- Έλληνα.
Το να παραδεχόμαστε, δηλαδή, ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας κάνοντας το σωστό και περιμένουμε τη σωτηρία (με ή χωρίς εισαγωγικά) από τους ξένους.
Από την άλλη, βέβαια, πολλοί βρίζουν τους ξένους και θεωρούν ότι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την κατάντια μας. Τυπική συμπεριφορά Έλληνα...

Χρήστος Γ. είπε...

Κατανοητό!