Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ψεύτικες ειδήσεις με μεγάλη απήχηση

Η είδηση αναπαρήχθη κατά κόρον. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, δημοσιεύεται συνεχώς σε μπλογκ, στα κοινωνικά δίκτυα, κυκλοφορεί μέσω email, έχει δημοσιευθεί μέχρι και σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. «Το Ειρηνοδικείο Λάρισας διέγραψε χρέη άνεργης δανειολήπτριας προς τράπεζα» ο τίτλος και «ρεπορτάζ» για την απόφαση που δήθεν άνοιγε τον δρόμο για τη διαγραφή χρεών και άλλων πολιτών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, όταν στις 13/10 ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας ανακοίνωσε ότι ουδέποτε εξεδόθη τέτοια απόφαση από το Ειρηνοδικείο, αυτή δεν πέρασε ούτε στα «ψιλά». Κι όμως, θεωρώντας θεσμικό τους καθήκον να προσεγγίζουν με υπευθυνότητα το «ευαίσθητο ζήτημα των υπερχρεωμένων πολιτών», οι δικηγόροι της Λάρισας διευκρίνισαν ότι η σχετική απόφαση (106/2011) «ουδόλως διέγραψε τα χρέη της αιτούσας, παρά μόνον ανέβαλε την κρίση της, ορίζοντας νέα δικάσιμο για επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών της». Οπως αναφέρει το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, «απεδείχθη ότι η αιτούσα έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε πραγματική αδυναμία καταβολής και ελαχίστων ακόμη χρηματικών ποσών... πλην όμως λόγω του ότι η παραπάνω δυσμενής οικονομική κατάσταση της αιτούσας κρίνεται ως προσωρινή... πρέπει για τον λόγο αυτό το Δικαστήριο να αναβάλει την έκδοση απόφασης και να ορίσει νέα δικάσιμο, όχι νωρίτερα από πέντε μήνες, για επαναπροσδιορισμό... των μηνιαίων καταβολών της αιτούσας».

Ακόμη μεγαλύτερη απήχηση είχε βρει από κάθε λογής μέσο η ανακοίνωση του Α΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανάμεσα στα άλλα αναφερόταν ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών από ασιτία σε σχολεία του 6ου Διαμερίσματος. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση αναπαρήχθη, χωρίς να διερευνηθεί η αξιοπιστία της, με τίτλο «λιποθυμίες μαθητών από ασιτία». Το θέμα έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις που υποχρέωσε το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για λιποθυμικά επεισόδια μαθητών από ασιτία. Ο ίδιος ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών, μάλιστα, με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι η συζήτηση αφορούσε περιστατικά του περασμένου Μαΐου.

Προφανώς, η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, ιδίως όσων ζουν στο κέντρο της πόλης, δυσχεραίνεται ολοένα. Η αλλαγή στις συνθήκες ζωής είναι πρωτοφανής και τα όσα επιφυλάσσει το μέλλον προκαλούν σε όλους ανησυχία. Η αποφυγή της καταφυγής στην υπερβολή, ωστόσο, και η στοιχειώδης διασταύρωση των πληροφοριών είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :