Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΑΝΑΒΡΑ: Μια μικρή Ελβετία στην Οθρυ

Αραγε τι φταίει σήμερα και τι είναι αυτό που αναγκάζει τους ανθρώπους να κρύβονται πίσω από αόρατα τζάμια και να βιώνουν καθημερινά την απογοήτευση μιας απέραντης μοναξιάς; Είναι δυνατόν τα προβλήματα που βιώνουμε ο καθένας από εμάς να γίνονται αιτίες να φεύγουμε βουτώντας μέσα στον εαυτό μας, περισσότερο κάθε μέρα και να μεγαλώνουμε το κενό με τους γύρω μας; Και, αλήθεια, πώς ξεπερνάει κάποιος την απογοήτευση που του έχει προσφέρει απλόχερα η ζωή;
Κάποιοι θα σπεύσουν να απαντήσουν περισσότερη δουλειά, άλλοι περισσότερη ενασχόληση με το διαδίκτυο, άλλοι διάβασμα, διασκέδαση και η σειρά δεν έχει τέλος. Άλλοι θα πουν ότι απλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από την μοναξιά και την απογοήτευση που τους προσφέρει απλόχερα η ζωή στην μεγαλούπολη και παραδίδουν τα όπλα. Άλλοι διαλέγουν την εναλλακτική οδό και παρατάνε την ζωή της πόλης, ψάχνοντας για μια καλύτερη τύχη στην επαρχία…
Ο γρήγορος ρυθμός που έχει πάρει η ζωή μας σε αναγκάζει απλά να μετατρέπεσαι σε μια μηχανή παραγωγής! Και όταν το συνειδητοποιείς άλλες φορές είτε είναι αργά και άλλες ίσα που προλαβαίνεις για να το αλλάξεις και να μην αφήσεις τον εγωισμό, την ανασφάλεια και τον φόβο να σε απομακρύνουν από την ζωή.
Τέτοιοι άνθρωποι που ένιωσαν την ζωή να τους «χτυπάει» και που είδαν ό,τι έχουν χτίσει με κόπο χρόνια ολόκληρα να γκρεμίζεται σε μια στιγμή εν ριπή οφθαλμού υπάρχουν πολλοί. Μέχρι σήμερα όμως δεν ξέραμε πως πολλοί από αυτούς ζητάνε διέξοδο στα προβλήματά τους, πηγαίνοντας να μείνουν μόνιμα στην επαρχία.
Στην Ελβετία της Όθρυος… την Κοινότητα Ανάβρας, σε ένα χωριό πρότυπο με μηδενικά ποσοστά ανεργίας και με μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων τα 40 χρόνια, νιώθει κανείς πως βρήκε την γη της Επαγγελίας!
Εκατοντάδες νέοι ζητούν να μετεγκατασταθούν μόνιμα!
Το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατοντάδες νέοι κυρίως ζητούν να πάνε να μείνουνε μόνιμα στην Ανάβρα. Το site της Κοινότητας έχει κατακλειστεί από e-mail από ανθρώπους απογοητευμένους από τη ζωή της πόλης, που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο χωριό και να εργαστούν εκεί.
«Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο με τη δημοσιότητα που έχει πάρει η Ανάβρα, έχουμε δεχθεί αναπάντεχα πολλά e-mail από ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στο χωριό μας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει, όποιος ενδιαφέρεται γι` αυτό, ότι η Ανάβρα είναι ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό και δεν έχει καμιά σχέση με τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου», σημειώνει ο πρόεδρος της Ανάβρας Δημήτρης Τσουκαλάς.
Όπως ομολογεί, οι περισσότεροι επιθυμούν να πάνε στο χωριό και να ασχοληθούν με κάποιο επάγγελμα, καθώς η οικονομική κατάστασή τους φαίνεται να έχει πάρει την κατηφορική οδό…
Αν και είναι δύσκολη η ανεύρεση σπιτιών στην περιοχή για αγορά ή ενοικίαση, σπίτια δηλαδή που να είναι κατάλληλα για μια άνετη διαβίωση, ωστόσο αν πράγματι ενδιαφέρεται κάποιος πάρα πολύ για μόνιμη διαμονή και εγκατάσταση στην Ανάβρα, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη επί τόπου, που θα έδινε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.
Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε πέντε δόσεις. Τα κοινοτικά αυτά οικόπεδα είναι όλα εντός οικισμού, έχουν εμβαδόν πάνω από 500 μ2 και παραχωρούνται σε άστεγους δημότες στο ¼ της αντικειμενικής αξίας, το οποίο θα καταβληθεί σε 5 χρόνια με υποχρέωση η χρήση τους να είναι για κατοικία, ενώ πρέπει και μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια να εκδώσουν πολεοδομική άδεια και να έχουν ξεκινήσει οι οικοδομικές εργασίες.
«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον πληθυσμό μας και φυσικά να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, εφόσον το μπορούμε. Είμαστε κάθετοι ότι δεν θα αλλάξει η φυσιογνωμία του χωριού, είμαστε μια κτηνοτροφική περιοχή, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να έρθει να μείνει κόσμος εδώ. Είμαστε φιλόξενοι και όσοι έρθουν είναι σίγουρο πως θα περάσουν καλά», τονίζει ο κ. Τσουκαλάς.
Αναφορικά με το θέμα της εργασίας, ένα σίγουρο επάγγελμα είναι αυτό του κτηνοτρόφου. Από κει και πέρα η μικρή κοινωνία της Ανάβρας, 700 περίπου μόνιμοι κάτοικοι που έχουν χαράξει τον δρόμο για την ανάπτυξη, και οι επισκέπτες της θα είχαν ανάγκη από υπηρεσίες και καταστήματα που σήμερα δεν υπάρχουν στην περιοχή, όπως από ένα φούρνο, ένα mini market, ένα κατάστημα ντόπιων προϊόντων και άλλων ειδών τουριστικού ενδιαφέροντος και ίσως ένα κομμωτήριο και ένα πρατήριο καυσίμων. Η αυξημένη τον τελευταίο καιρό προσέλευση επισκεπτών στην Ανάβρα θα μπορούσε να υποστηρίξει και ένα ακόμη -πέρα από τα υπάρχοντα- κατάστημα εστίασης -εστιατόριο, ταβέρνα- και μια καφετέρια.
«Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν φτάνουν, όπως είναι μια ταβέρνα ακόμα, καταστήματα μικρά που θα βοηθούν στην καθημερινότητά μας», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς και προσθέτει πως ήδη καταφτάνει στην περιοχή ένα νέο ζευγάρι με στόχο τη μόνιμη μετεγκατάσταση, καθώς ξεκινούν τη λειτουργία φούρνου.

Η Ελβετία… της Οθρυος
Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
«Το σημαντικό είναι τελικά όχι μόνο ότι ζητάνε να έρθουν στην Ανάβρα, αλλά και πως οι νέοι άνθρωποι δεν φεύγουν από εδώ. Ακόμα σημαντικότερο το γεγονός πως ακόμα και αυτοί που φεύγουν για σπουδές ή για να αναζητήσουν κάπου αλλού την τύχη τους τελικά επιστρέφουν», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς.
Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη πόλη, τον Αλμυρό, οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.
Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο έκτασης 240 στρεμμάτων.
Η κοινωνική μέριμνα πλήρως στελεχωμένη με νηπιαγωγείο και δημοτικό, αγροτικό ιατρείο, δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμό για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
Αυτή τη στιγμή στην Ανάβρα λειτουργεί σφαγείο βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Ετσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές.
Πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa. Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ.

2 σχόλια :

kostbal είπε...

ότι γράφετε εδώ αγαπητέ κύριε είναι τουλάχιστον μη διασταυρωμένα και απηχούν τις απόψεις του ενός...
Με έχουν ενημερώσει ότι δεν έχετε στο παρελθόν δημοσιεύσει σχόλια παρόμοια με το δικό μου....
Δεν θέλω να το πιστεψω.......άλωστε ζουμε σε μια ελευθερη δημοκρατική χώρα. Η μήπως ζουμε ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ MEDIA που παρουσιάζουν μολυβένιους "ΤΙΠΟΤΑ" ως ΧΡΥΣΟΥΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ????

Χρήστος Γ. είπε...

Αγαπητέ κύριε
Μιας κι εσείς είστε σχετικά ευγενής δημοσιεύω το σχόλιό σας.
Αφού είστε κατά κάποιο τρόπο και επώνυμος (ο προηγούμενος ήταν ΑΝΩΝΥΜΟΣ) και διαθέτετε και εσείς blog που απ’ ότι βλέπω είναι φρέσκο και μάλλον επαγγελματικό. Και σκέφτομαι μήπως η επίσκεψή σας εκτός του ΣΤΟΧΟΥ Ανάβρα είχε και αυτό που λέμε «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».
Τώρα ο τρόπος που αναφέρεστε στην ενημέρωσή σας από τρίτους, μοιάζει σαν να είστε αρχηγός κόμματος ή κάτι σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος που οι άνθρωποί σας μπήκαν στον κόπο να το κάνουν!...
Καλά σας ενημέρωσαν λοιπόν και να είστε σίγουρος ότι θα ακολουθήσω την ίδια τακτική! Θα διαγράψω κι άλλα σχόλια αν χρειαστεί. Προς το παρόν αυτό έχει συμβεί μόνο σ’ αυτή εδώ την ανάρτηση για επαναλαμβανόμενα σχόλια του ιδίου ανθρώπου πολλές φορές.
Ο λόγος που δεν δημοσίευσα τα προηγούμενα, πριν πολύ καιρό, ήταν ότι τα σχόλια εκείνου του «κυρίου» δεν ήταν σύμφωνα με την προειδοποίηση που έχω όσον αφορά αυτά.
Κι επειδή ούτε εσείς τα έχετε διαβάσει έχω να σας πληροφορήσω ότι δεν είμαι επαγγελματίας του είδους ούτε ανήκω στα MEDIA. Τα υπόλοιπα και τα άλλα φαιδρά που αναφέρετε περί χούντας, μολυβένιων και πριγκίπων σας τα επιστρέφω. Αυτά αγαπητέ μου αλλού, όχι σε μένα.
Πρόκειται για ένα προσωπικό ναυτικό κυρίως blog και γράφω ότι θέλω, ότι μου αρέσει για την πάρτη μου. Και το κέφι μου δεν θα μου το χαλάσει ΚΑΝΕΝΑΣ.
Αλλά σ' αυτό το κόπο δεν μπήκες να διαβάσεις τίποτα από τα υπόλοιπα που γράφω. Ήρθες κουρδισμένος να πεις αυτά που ήθελες και τα είπες. Βαλτός ή όχι δεν ξέρω ούτε και τον λόγο γιατί!
Απλά μπήκες για να πεις και να βγάλεις το απωθημένο σου όπως και ο προηγούμενος. Αλλά αυτή τη φορά με ηπιότερο τρόπο και τόνο χωρίς να ξεχάσεις και το σχετικό πολιτικό κάρφωμα. Σκέφτομαι μήπως είσαι και ο ίδιος με άλλον μανδύα!!!
Τώρα αυτή την επιμονή με την Ανάβρα δεν την καταλαβαίνω.
Έχω όμως να σε πληροφορήσω ότι έχω ιδίαν πείρα για το χωριό αυτό και διαθέτω και φωτογραφικό υλικό που τράβηξα εγώ προσωπικώς για το τι συμβαίνει εκεί πάνω μιας κι έχω πάει μερικές φορές εκεί. Η ανάρτηση δεν είναι δικιά μου αλλά αυτά που γράφει είναι αληθινά και γι' αυτό σε συνδυασμό με την δική μου εμπειρία την δημοσίευσα. Και την άποψη που έχω για την Ανάβρα δεν μπορείς εσύ να μου της αλλάξεις και ούτε και κανένας άλλος.
Για τις πολύ πιθανές νέες διαμαρτυρίες σου για να λήξει το θέμα, και να βρεις κι εσύ το ΔΙΚΙΟ σου βρε αδερφέ, απευθύνσου σε πιο δημοκρατικούς ανθρώπους από μένα. Θα ήταν προτιμότερο, να μην συγχύζεσαι κιόλας!
Σου εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά.