Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πέθανε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, o oποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης με οξεία στεφανιαία ανεπάρκεια.
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελόνη. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ.
Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία.
Το 1968 ορίστηκε διευθυντής Πρωτοκόλλου, στη συνέχεια έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία χαρακτήριζε "κυβέρνηση" της ΔΟΕ.
Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ.
Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα.
Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας το λόρδο Κιλάνιν.
Αναμορφωτής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Σάμαρανκ αποχώρησε από την προεδρία στη Σύνοδο της ΔΟΕ που έγινε στη Μόσχα το 2001, ενώ στη θέση του εκλέχθηκε ο Βέλγος Ζακ Ρογκ.
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάνης.
Με 21 χρόνια θητείας στην ηγεσία της ΔΟΕ, υπήρξε ο 2ος μακροβιότερος πρόεδρός της, αφού μόνο ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν έμεινε μεγαλύτερο διάστημα στην ίδια θέση (1896-1925). Το 1991 τιμήθηκε από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος του απένειμε τον τίτλο του Μαρκήσιου για την ενασχόλησή του με το Ολυμπιακό Κίνημα και τη βοήθεια που παρείχε για τη διοργάνωση από τη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.
Από το 2001 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Μπήκε στο νοσοκομείο της Λοζάνης στις 17 Ιουλίου του 2001, την ημέρα των 81 γενεθλίων του, «λόγω υπερβολικής κόπωσης». Τον Αύγουστο του 2001 παρουσιάστηκαν οξείες επιπλοκές από αρτηριακή υπέρταση, η οποία συνδεόταν με την τεράστια προσπάθεια πριν και μετά το συνέδριο της ΔΟΕ στη Μόσχα. Τον Δεκέμβριο του 2007, εισήχθη στο νοσοκομείο της Μαδρίτης, μετά από αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Γόνος πλούσιας καταλανικής οικογένειας, έκανε δύο παιδιά με τη σύζυγό του, Μαρία Τερέζε Σάλισακς-Ρόουι (απεβίωσε το 2000), τη Μαρία Τερέζε και τον Χουάν Αντόνιο Τζούνιορ, ο οποίος έχει εκλεγεί μέλος της ΔΟΕ από τον Ιούλιο του 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια :