Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Το Άγιο Φως έρχεται

Ο ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ
ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Διαβάζω στις εφημερίδες ότι σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. αναμένεται στην Ελλάδα, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ειδική κυβερνητική πτήση, μέσω Τελ Αβίβ, το Άγιο Φως όπου θα του αποδοθούν (του Φωτός!) τιμές αρχηγού κράτους.
Το αεροσκάφος προβλέπεται να προσγειωθεί περίπου στις 18:30. Θα ακολουθήσει με κάθε επισημότητα η τελετή υποδοχής, στην οποία μπορούν να παρευρίσκονται όσοι το επιθυμούν.

Ξέχασαν την πινακίδα: «Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος»
Η συγκέντρωση των «πιστών» θα γίνει έξω από την Πύλη 9 και λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου, αφού περάσουν από το σχετικό έλεγχο ασφαλείας («οι πιστοί»), θα τους επιτραπεί η είσοδος σε ειδικά περιφραγμένο χώρο («των πιστών»), από όπου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή («οι πιστοί»).
Στη συνέχεια, με άλλες πτήσεις της Aegean Airlines και της Olympic Air, καθώς και με αεροσκάφη τύπου C 130 και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Άγιο Φως
θα ταξιδέψει και στο πιο απόμακρο χωριό της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες.

Υπάρχουν πράγματα που νομίζεις πως συμβαίνουν επειδή συνέβαιναν πάντα. Λέγονται και «παραδόσεις». Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη έφτασε με ειδική πτήση στο Τελ Αβίβ, απ' όπου θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός. Η τελετή της αφής θα
γίνει στη 1 το μεσημέρι και μισή ώρα αργότερα αναμένεται να παραδοθεί το αναστάσιμο Άγιο Φως από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'.
Το Άγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, ως εκπρόσωπος της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου στην αποστολή συμμετέχει ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επίσης, εκ μέρους των κομμάτων, οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ) και Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).

Αλήθεια αυτοί όλοι οι πολιτικοί, αυτά τα θέατρα, γιατί συμμετέχουν;
Τουλάχιστον τα αριστερά κόμματα σ’ αυτό το θέμα επιδεικνύουν μια σοβαρότητα. Για δικούς τους λόγους βέβαια!

Φως με τιμές αρχηγού κράτους!
Παράδοση όψιμη, δαπανηρή και αμφιλεγόμενη!
Ειδική πτήση, μπάντες και κόκκινα χαλιά!
Θυμίζει τελετουργικό ειδωλολατρικών και παγανιστικών θρησκειών η απόδοση τιμών στο Άγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης!

Αλήθεια αυτό είχε στο μυαλό του ο Χριστός όταν τον κάρφωναν πάνω στο σταυρό;
Βρετανός ιστορικός Έρικ Χόμπσμπαουμ, στο βιβλίο του Η Επινόηση της Παράδοσης (1983) εξηγεί πώς «συμβολικές και τελετουργικές πρακτικές τις οποίες θεωρούμε μέρος μακράς παράδοσης έχουν στην πραγματικότητα επινοηθεί με σκοπό να ενσταλάξουν κανόνες συμπεριφοράς και αξίες που, μέσω της επανάληψης, υποτίθεται ότι παραπέμπουν σε ένα αμετάβλητο παρελθόν».

Η αφή του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ έχει τις ρίζες στο 16ο αιώνα.
Η μεταφορά του στην Αθήνα, στο όχι τόσο μακρινό 1988, είναι κι αυτή μια «επινοημένη παράδοση».

Αχ, τι ρομαντική εποχή αυτή του 1988!
Η εποχή του έγγαμου βίου της Λιάνη και του ασθενούς Παπανδρέου και της προσπάθειάς τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία με οποιονδήποτε τρόπο. Μια εποχή ανάλογη της σημερινής τουλάχιστον όσον αφορά την κατάπτωση των ηθικών αξιών.
Τότε που η Δήμητρα δάκρυζε και λυγμοι έβγαιναν από το ΣΤΗΘΟΣ της όταν πρόφερε τη λέξη Ορθοδοξία! Τότε που επινόησαν την μεταφορά και τελετή του Αγίου Φωτός ως αρχηγού κράτους.
Τότε που τα επόμενα κατακάθια της πολιτικής αυτού του τόπου δεν τόλμησαν να σταματήσουν αυτή την κωμωδία για λόγους πολιτικού κόστους.

Ως το 1988, το Φως ερχόταν στην Ελλάδα με βαπόρι μια εβδομάδα μετά την Ανάσταση!
Φαντάζομαι με το συμβολικό χαρακτήρα του χαρμόσυνου νέου της Ανάστασης του Θεανθρώπου στα πέρατα του κόσμου.

Μέχρι που ένας ταξιδιωτικός (πάλι καλά που στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν μυστικός. Γιατί στο μυαλό μου έρχεται το όνομα «Βαβύλης»;) πράκτορας έπεισε το κράτος να μετατρέψει μια θρησκευτική τελετή σε εθνική παράδοση.
Ήταν ο Ιάκωβος Οικονομίδης, ο οποίος φέρει (πλέον) τον τίτλο του Μεγαλόσταυρου του Παναγίου Τάφου, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου που οργάνωνε εκδρομές στους Αγίους Τόπους.
Λόγω της σχέσης του με τον τότε Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, και μετέπειτα Πατριάρχη Ειρηναίο (έκπτωτος σήμερα), συνέλαβε την ιδέα και έπεισε το κράτος να ναυλώσει αεροσκάφος της Ολυμπιακής για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Επί προεδρίας Σαρτζετάκη (άλλο φρούτο κι αυτός), προστέθηκαν οι εύζωνοι, τα τσαρούχια, τα αγήματα, τα σπαθόλουρα, και σταδιακά φτάσαμε στο να του αποδίδονται (του Φωτός!) τιμές αρχηγού κράτους.

Όμως η επίσημη σχέση του κ. Οικονομίδη με τη μεταφορά του Φωτός τελειώνει το 2002. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι με δική του πρωτοβουλία μεταβίβασε την ευθύνη της οργάνωσης στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα όμως με τον τότε υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη: «το 2002 αναλάβαμε εμείς την υπόθεση. Δεν ήταν δυνατό το Άγιο Φως να μεταφέρεται από ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο και να σπονσονάρεται από χορηγούς».

Βέεεεεεβαια, έπρεπε να βάλει τη σφραγίδα του και το κόμμα!
Πώς αλλιώς θα μαζέψουμε και τους τελευταίους ψήφους; Μα στο όνομα της Ορθοδοξίας, με τους Ιεράρχες συνοδοιπόρους και συνένοχους λόγω συμφέροντος αφού με τον τρόπο αυτό παραμένουν στο παιχνίδι του επηρεασμού και του απροσανατολισμού του λαού.

Φυσικά, κανένα άλλο ορθόδοξο κράτος
στον κόσμο (από τη Ρωσία και τη Σερβία μέχρι την Αρμενία) δε ναυλώνει αεροσκάφος για να μεταφέρει το Άγιο Φως, ούτε το υποδέχεται ως αρχηγό κράτους.
Εκατοντάδες χρόνια, στις χιλιάδες ορθόδοξες εκκλησίες όλου του κόσμου, οι ιερείς έπαιρναν το Φως από την «ακοίμητη κανδήλα», η οποία βρίσκεται στην Αγία Τράπεζα του κάθε ιερού.
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΑΥΜΑ:Η φλόγα στο αναμμένο καντήλι γινόταν Αναστάσιμο Φως.
Τώρα, η «ακοίμητη κανδήλα» δεν αρκεί. Για να είναι Άγιο το Φως πρέπει να μεσολαβήσουν υπουργοί, βουλευτές, αστυνομία, μοτοσυκλέτες, στρατός, η Aegean Airlines, η Olympic Air και τα κόκκινα χαλιά.

Είναι ντροπή που συνεχίζεται αυτή τη κωμωδία.
Εύχομαι σε όλους
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :