Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Σόιμπλε: Να πληρώσουν το τίμημα οι Ελληνες

Η Γερμανία δεν θα κληθεί να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα δήλωσε σε συνεντευξή του στο Σπίγκελ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ σημείωσε ότι οι Ελληνες θα πρέπει να καταβάλουν το ανάλογο τίμημα της ζωής που κάνουν!
«Όταν ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους και στη συνέχεια πρέπει να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους, τότε θα καταβάλουν και το ανάλογο τίμημα» σημείωσε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «το ίδιο ίσχυσε και για την Ιρλανδία, καθώς και για την Εσθονία».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την έκκλησή του για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον και χαιρέτισε τα μέτρα που λαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αν χρειαστούμε διαδικασίες για περιπτώσεις ανάλογες με εκείνη της Ελλάδας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πως μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους πιστωτές στις δαπάνες. Με εταιρίες να πτωχεύουν, οι πιστωτές θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις πτωχεύσεις κρατών», είπε ο Σόιμπλε στο περιοδικό.
Επανέλαβε ακόμη την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι ίσως να ήταν καλύτερο για τις χώρες με μεγάλα χρέη να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση.
Ωστόσο, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο υποχώρησε στις πιέσεις για την Ελλάδα λέγοντας ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή.
«Η χρεωκοπία μίας χώρας θα είχε επιπτώσεις που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η Ελλάδα ως σύστημα είναι ανάλογη με μία μεγάλη τράπεζα», πρόσθεσε.

 Από την εφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :