Κυριακή 11 Απριλίου 2010

«Εφυγε» ο Αλέκος Τζανετάκος


Ενας ακόμη «μεγάλος» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ο Αλέκος Τζανετάκος, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 73 ετών.
Ο Αλέκος Τζανετάκος είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου.
Αργότερα καθιερώθηκε ως πρωταγωνιστής στο θέατρο Μπουρνέλη στο πλευρό σπουδαίων κωμικών, όπως των Μακρή, Αυλωνίτη, Σταυρίδη, Βλαχοπούλου κ.ά. Μια μεγάλη θεατρική του επιτυχία ήταν, "Ο τρελός του Λούνα Πάρκ", στην οποία είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση και η οποία έκανε περιοδεία σ' όλη την Αμερική.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1957, στην ταινία «Η αρπαγή της Περσεφόνης». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ, με την οποία γύρισε πολλές ταινίες και έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό, με το ρόλο του "καρπαζοεισπράχτορα", που τον καθιέρωσε.
Ενας μεγάλος αριθμός ταινιών του, ήταν σε σενάριο δικό του.
Στο μεταξύ, στο θέατρο υπηρέτησε για 12 χρόνια την επιθεώρηση και για άλλα 13 την πρόζα και την κωμωδία, συνεργαζόμενος με πολλούς θιάσους.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80, αποφάσισε να αποχωρήσει από το θέατρο και ασχοληθεί με τη συγγραφή 170 σεναρίων που γυρίστηκαν βιντεοταινίες, με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Αργότερα, απομακρύνθηκε εντελώς από κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Ήταν πρωταθλητής μοτοσικλέτας και είχε κερδίσει δέκα κύπελλα σε ισάριθμους αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :