Κατά 39% μειώθηκαν οι νοσηλείες για καρδιαγγειακά συμβάντα και 33% για αναπνευστικά από το 2001 στο Τορόντο, λόγω της άρτιας εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων.
«Οι έρευνες που μετρούν με ακρίβεια την επίδραση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στις αναπνευστικές και καρδιαγγειακές ασθένειες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, καθώς οι ασθένειες που προκύπτουν από το κάπνισμα θα μπορούσαν να προκαλούν ένα δισεκατομμύριο θανάτους τον 21ο αιώνα σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο δρ Αλίσα Νάιμαν, του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους «ενισχύουν τις ενδείξεις ότι το παθητικό κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία» και παράλληλα δικαιολογούν τους νόμους που περιορίζουν την επαφή του κοινού με τον καπνό του τσιγάρου.
Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν την πραγματοποίηση περισσότερων ερευνών για να καθοριστούν τα μέρη όπου η απαγόρευση καπνίσματος είναι περισσότερο αποτελεσματική.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, μέχρι τη δημοσίευση της έρευνας για το Τορόντο, καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει καθορίσει τις επιδράσεις των αντικαπνιστικών νόμων στις νοσηλείες για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου