Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Καφές Ελληνικός

Σήμερα το πρωί αγόρασα ελληνικό καφέ από κεντρικό καφεκοπτείο της πόλης. Δύο ευρώ η τιμή όπως τυπώθηκε στην απόδειξη.

Συνέχισα το δρόμο μου προς το κατάστημα φίλου. Πριν φτάσω σταμάτησα σ΄ένα κυλικείο και αγόρασα έναν ελληνικό καφέ, στο χέρι, σε ποτήρι από φελιζόλ. Η τιμή, και μάλιστα χωρίς απόδειξη, ένα ευρώ.

Έτσι περπατώντας για το μαγαζί του φίλου κρατούσα στο ένα χέρι ένα πακέτο μυρωδάτο και φρεσκοκομμένο ελληνικό καφέ που μου στοίχισε δύο ευρώ και στο άλλο τον αγνώστου ποιότητας της μιας κουταλιάς του κυλικείου του ενός ευρώ και άνευ απόδειξης.
Τα ζύγισα στα χέρια μου και ο καφές του κυλικείου μου φάνηκε «ασήκωτος» δεν μπορούσα να τον αντέξω, τον έπινα και με έπινε. Από την άλλη με το πακέτο των δύο ευρώ θα πίνω στο σπίτι καφέ όσο θέλω για μια βδομάδα. 

Γυρνώντας σπίτι έφτιαξα έναν καφέ από το πακέτο που είχα αγοράσει. Απόλαυση απ΄ όλες τις απόψεις!
Έβαλα δίπλα-δίπλα το πακέτο την απόδειξη και το φλυτζάνι και τα φωτογράφισα. 

Αν αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια τότε τι είναι;
Και δεν αναφέρομαι στις καφετέριες όπου η τιμή του καφέ θα έπρεπε να τους κάνει να κοκκινίζουν.

Μιλάμε τις τελευταίες μέρες, μέρα-νύχτα, για τους κερδοσκόπους των αγορών, τους τοκογλύφους, τους κλέφτες, όταν μεταξύ μας ο ένας κλέβει τον άλλον. Προσπαθούμε να πιάσουμε τον διπλανό μας κορόιδο για να μην πω τίποτα άλλο.

Μήπως τελικά τη χρεωκοπία, στην οποία κολυμπάμε και σε λίγο θα μας ζητήσουν να βάλουμε και τα κεφάλια μέσα, μπορούμε πλέον να τη χαρακτηρίσουμε και σαν «ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ»;
Μήπως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να βάλουμε μυαλό;
Μήπως αυτός είναι ο λόγος που κανείς δεν μας εμπιστεύεται σαν χώρα;
Μήπως αυτός είναι ο λόγος που ο δανεισμός από το μηχανισμό στήριξης θα έρχεται τμηματικά;

Αν αυτή είναι η αλήθεια μήπως θα έπρεπε να φωνάξουμε όλοι μαζί...

ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ;

Chrisgio

2 σχόλια :

feebush είπε...

Οπως στρωσαμε θα κοιμηθουμε.Και το κακο ειναι οτι θα την πληρωσουν οι απλοι πολιτες και οχι αυτοι που τα εβαλαν στην τσεπη και τωρα ειναι αφαντοι..και ουτε τολμαει καποιος να τους πιασει..

Exantas είπε...

Από σχόλιο μου (28.02.2010) σε σχετική ανάρτηση:
"Είναι βέβαιον ότι οι "οικονομικοί σύμμαχοί" μας έχουν ήδη κόψει το κουστούμι μας πολύ πολύ στενό. Ο 14ος είναι ήδη παρελθόν, οι μειώσεις επιδομάτων, η αύξηση ΦΠΑ & εμμέσων φόρων, έχουν δρομολογηθεί. Αναμένεται μόνον να ανακοινωθούν στα πλαίσια μιας ευρύτερης, κοινωνικής συναίνεσης, που έχει ήδη ευλαβικά ακολουθηθεί από πολλές πλευρές. Δυστυχώς, οι εταίροι μας, δεν έχουν λάβει υπόψη τους ότι ως μισθωτοί, λαμβάνουμε από τους χαμηλότερους μισθούς της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα διαβιούμε σε ένα κράτος με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Σε ένα κράτος όπου οι υφιστάμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είτε υπολειτουργούν είτε ουδόλως λειτουργούν. Όταν δε τύχει να λειτουργήσουν, η διαφθορά & αδιαφάνεια, για τις οποίες διακρινόμαστε ως χώρα, δεν επιτρέπουν την ολοκληρωτική εφαρμογή των νόμων. Πόσα άραγε πρόστιμα έχουν μέχρι σήμερα, ύστερα από "παρεμβάσεις" ή λαδώματα πληρωθεί? Από τα απλά της τροχαίας, έως τα βαρύτερα των πολεοδομιών, φορολογικών παραβάσεων, των Κανονισμών Λιμένων έως του ΚΔΝΔ? Εάν από τα πρόστιμα είχαν καταβληθεί το 50% ή καταβληθούν στο μέλλον, πολλές "τρύπες" του δημοσίου κορβανά θα είχαν κλείσει. Σκεφθείτε το, μεγαλοσχήμονες της δημόσιας ζωής & ρυθμιστές των αποφάσεων.
Με θαλασσινούς χαιρετισμούς
Exantas