Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Βραβεύσεις!

Στη Μόσχα στο πλαίσιο της πρώτης παγκόσμιας διάσκεψης υπουργών Υγείας, ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα βραβευτεί, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τη σταθερή αντικαπνιστική του στάση και την υιοθέτηση αυστηρής σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Η απονομή του βραβείου πιθανότατα θα συνδυαστεί με τα εγκαίνια του πρώτου ειδικού γραφείου του Π.Ο.Υ. για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα γίνει στην Αθήνα στις 3 Ιουνίου.

Λοιπόν κάποιοι μας έχουν πάρει χαμπάρι και κάνουν πλάκα. Σαν να παρακολουθούμε παλιά ασπρόμαυρη φαρσοκωμωδία της Φίνος Φιλμ.

Είναι δυνατόν να βραβεύεις, για την αντικαπνιστική του στάση, τον πρωθυπουργό μιας χώρας η οποία είναι η μοναδική στον κόσμο που τον αντικαπνιστικό της νόμο τον έχει κάνει κουρέλι πριν καν τον εφαρμόσει;

Δεν μπορεί, κάποιοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί και για να πω του στραβού το δίκιο, να ΄ναι καλά οι άνθρωποι που μέσα στο ζοφερό περιβάλλον που ζούμε μας κάνουν και γελάμε.

Ήθελα όμως να ξέρω, ήρθε κανένας από αυτούς του Π.Ο.Υ. να κάνει τη βόλτα του στα καφέ, στα μπαράκια, στα εστιατόρια, στα μπουζουξίδικα και είδε τι «παίζει»; Να δει το ντουμάνι; Έχω την εντύπωση ότι μόνο στο σπίτι του Γιωργάκη πήγε απ΄όπου και αποφάσισε με καθαρό μυαλό και σκέψη. Άξιος!!!
Μπορεί να είναι αντικαπνιστής ο ίδιος αλλά θα πρέπει να θυμίσω και να δηλώσω στον Π.Ο.Υ. ότι κι ΕΓΩ είμαι και μάλιστα φανατικός αντικαπνιστής αλλά δεν με φώναξαν να με βραβεύσουν, και σωστά έκαναν. Δεν πράττουν όμως το ίδιο σωστά και με τον Παπανδρέου, γιατί τέτοιου είδους βράβευση πρωθυπουργού δεν γίνεται με γνώμονα τι κάνει στο σπίτι του, αλλά τι κάνει για τη χώρα του. Και στο θέμα αυτό, και όχι μόνο, ο Παπανδρέου δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα! Πλήρης αποτυχία της αντικαπνιστικής πολιτικής!

Αρχίζω να πιστεύω ότι πρόκειται για ολόκληρο κύκλωμα που σκοπό έχει να μας διασκεδάζει. Γιατί δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αφού ο ΓΑΠ βραβεύτηκε πρόσφατα και για το γεγονός ότι «ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ», λέει, να αποτρέψει την πτώχευση της χώρας(!!!) τη στιγμή που εδώ και καιρό έχουμε στάση πληρωμών και όλοι μιλάνε για πολύ μεγάλες πιθανότητες πτώχευσης. Αν δεν δεχτούμε ότι κάποιος μας κάνει πλάκα τότε δεν υπάρχει καμιά λογική και βρισκόμαστε στον αστερισμό του παραλόγου.

Και το νόστιμο της υπόθεσης είναι ότι θα αποδεχτεί ξανά, χωρίς ίχνος ντροπής, ακόμα μία βράβευση που δεν την αξίζει, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά πόσο ΒΛΑΞ είναι!

Κι αν προσθέσουμε και την είδηση ότι πρόκειται να βραβευτεί και για την συμβολή του στην «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΕΨΗ» τότε μάλλον πρέπει ν΄αρχίσουμε να χτυπάμε ενέσεις, γιατί αυτό, μόνο υπό την επήρεια «σκληρών» μπορούμε να το αντέξουμε!
Ε, όχι και διανοούμενος ο Γιώργης! Ας μάθει πρώτα να ξεχωρίζει τις κάλπες από τις κάλτσες και μετά βλέπουμε!

Κλείνοντας, περιμένω τις επόμενες μέρες να βρεθεί κι άλλος διεθνής οργανισμός να βραβεύσει αυτή τη φορά, τον ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ, κατά δήλωσή του, Τσοχατζόπουλο για την «ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ» του στο έθνος, ενώ δεν μπορώ να μη συμφωνήσω με τις αποφάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. και του Λ.Α.Ο.Σ. να μην λάβουν μέρους στη γελοιότητα της νέας εξεταστικής επιτροπής απ΄την οποία είμαστε όλοι σίγουροι ότι και πάλι δεν πρόκειται να βγει ΤΙΠΟΤΑ!

Chrisgio

Top 50 ΝΒΑ Players: Νο.22 - Charles Barkley

Accolades:

1993 NBA MVP

11 time All-Star

Five time All-NBA First team

Five time All-NBA Second team

One time All-NBA Third team

1991 All-Star game MVP

1992 and 1996 Gold Medal Winner

It's tough for anyone in the NBA to average 12 rebounds over a lengthy career. It makes it even more difficult when you're listed as 6'6" and reportedly 6'4". Yet, rebounding came so easily for Charles Barkley—thanks in part to his wide frame and high basketball IQ around the rim. Barkley averaged under 10 rebounds only once in his career during his rookie season, where he still posted up totals of 14 points and nine rebounds per contest.

The only fault of his career would be the lack of jewelry on his hand. He led the Phoenix Suns to an NBA Finals in 1993, but he was met by the Chicago Bulls who beat him in six games.

Career averages: 22 ppg, 12 rpg, and 4 apg.

Εστιάζει στην πειρατεία ο ΙΜΟ!

Μέγα, μείζον, μέγιστο...
Στο πρόβλημα της πειρατείας ή μάλλον στο πρόβλημα της πειρατείας και των επιπτώσεων που αυτό έχει ακόμη και για τα πληρώματα των πλοίων είναι αφιερωμένη η φετινή ημέρα του ΙΜΟ για τη ναυτιλία.

Το ζήτημα των πειρατικών επιθέσεων κυρίως στην περιοχή του Κόλπου του Άντεν έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και το διεθνές εμπόριο.

Περί των επιλογών, πάντως, για την τιθάσευση της κατάστασης οι συζητήσεις καλά κρατούν την ίδια στιγμή που οι πειρατές δηλώνουν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κατά περίπτωση τα λύτρα που απέσπασαν για την απελευθέρωση πλοίων και πληρωμάτων τα οποία χρησιμοποιούν και ως «ασπίδες» προκειμένου να αποφύγουν «δυσάρεστες» για αυτούς εκπλήξεις.

Από το TheSeaNation

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η κουρά των αμνών

Του Θανάση Μαυρίδη
Έχω βαρεθεί να ακούω για την αναδιάρθρωση και το κούρεμα. Αυτός δεν είναι δημόσιος βίος, αλλά το μπαρμπέρικο της Ευρώπης. Ωραία, λοιπόν, ας πούμε ότι αύριο το πρωί αποφασίζουν να κουρέψουν την Ελλάδα. Θα χάσουν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες. Κι έπειτα θα κουρέψουν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Θα χάσουν πάλι οι τράπεζες των συμμάχων. Και το ερώτημα είναι: Χάνουν ποτέ αυτοί;

Η απάντηση είναι πως όχι! Ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, οι ισχυροί πολιτικά και στρατιωτικά είναι σε θέση να αλλάξουν ανά πάσα ώρα τους κανόνες και να τους φέρουν στα μέτρα τους. Πάρτε για παράδειγμα τον κ. Σαρκοζί, ο οποίος ζητά σήμερα (απαιτεί ή επιβάλλει) αναθεώρηση της συνθήκης του Σένγκεν. Η υφιστάμενη συνθήκη δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γαλλίας και ήρθε η ώρα να «αναμορφωθεί», να «αναδομηθεί». Θα το πετύχει, ακόμη κι αν η νέα συνθήκη δεν έχει σχέση με την παλιά...

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν συμφέρει τους ισχυρούς της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Αν τους συνέφερε θα είχε γίνει χτες. Μπορεί υπό όρους να συμφέρει τον ελληνικό λαό, αλλά θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι σε κάθε τους απόφαση σκέπτονται το συμφέρον των Ελλήνων ή των Πορτογάλων ή των Ιρλανδών.

Αν κάτι αξίζει λοιπόν τον κόπο να σκεφτούμε είναι πως θα εξελιχτούν τα πράγματα έτσι ώστε να μην χάσουν τελικά οι «μεγάλοι». Όσο κι αν σκέφτομαι, πάντως, αδυνατώ να βρω ένα λογικό σενάριο. Ή αλλιώς, όποια παραδοχή κι αν πάρουμε καταλήγουμε στο τέλος στο κούρεμα και στο φαινόμενο του ντόμινο. Εκτός κι αν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα. Αν με κάποιον μαγικό τρόπο αλλάξουν και πάλι οι όροι του παιγνιδιού. Όπως επιχειρείται να συμβεί με τη συνθήκη Σένγκεν.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και έτσι πολιτική θα πρέπει να είναι και η λύση. Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός νέου νομίσματος από τους ισχυρούς της Ευρώπης θα έλυνε αυτόματα το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που μαστίζει σήμερα τον Ευρωπαϊκό Νότο. Η υποτίμηση του υπάρχοντος ευρώ ή η ανατίμηση του νέου αν προτιμάτε θα μπορούσε να είναι μία λύση, αν η ΕΚΤ θα έδιδε εγγυήσεις για το σύνολο των δανείων. Ναι, ευρώ θα χρωστάμε και πάλι, αλλά άλλα ευρώ και όχι τα σημερινά.

Είναι ένα σενάριο. Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι μία κεντρική πολιτική απόφαση για να αρχίσει να κόβει νόμισμα και η ΕΚΤ κατά τα πρότυπα της FED. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα σήμαινε και πολλά πράγματα για τους Έλληνες πολίτες και αφελώς πιστεύουν κάποιοι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λυνόντουσαν μεμιάς τα προβλήματά μας...

Κι ένα τρίτο σενάριο είναι ότι δεν θα γίνει τίποτα απ’ όλα αυτά και ότι θα χορέψουμε όλοι μαζί το χορό του Ζαλόγγου. Τότε θα μιλάμε για τη σφαγή των αμνών. Και θα είναι πραγματική σφαγή, που μόνο άφρονες θα μπορούσαν να την επιτρέψουν. Το να ονομάσουμε τις επιπτώσεις «φαινόμενο ντόμινο» είναι σαν να αναφερόμαστε στη σφαγή της Σμύρνης και να λέμε ότι επρόκειτο για έναν απλό συνωστισμό. Αλλά στην ζωή υπάρχουν όλα. Αλίμονο! Αν κυρίευε σε αυτό τον πλανήτη η λογική δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε τόσους πολέμους...

Πηγή: www.capital.gr

Top 50 ΝΒΑ Players: Νο.23 - Isiah Thomas

Accolades:

Two time NBA Champion (1989 and 1990)

1990 NBA Finals MVP

12 time All-Star

Two time All-Star game MVP (1984 and 1986)

Three time All-NBA First team

Two time All-NBA Second team

If this were a popularity contest, Isiah Thomas might find himself in the 50 least favorite players of all time. However, this is a list judging a player's career and the impact they left on the NBA. Thomas did that, and then some, by being one of the best point guards of his time and in NBA history. He led his Detroit Pistons to two consecutive championships, earning an NBA Finals MVP for one of them, and also did the near impossible by keeping the duo of Michael Jordan and Scottie Pippen at bay for a few years.

Career averages: 19 ppg, 9 apg, 4 rpg, and 2 spg.

Η παγκαλογόμυγα

Του Μάνου Σιφονιού
Ο Σωκράτης στην «Απολογία» του, διεκδίκησε για τον εαυτό το χαρακτηρισμό της «αλογόμυγας» που τσιμπάει και ξυπνάει την καλοθρεμμένη φοράδα / κοινωνία από την μακαριότητά της. Όποιος είχε τη δυσάρεστη εμπειρία «επίθεσης» από αυτό το έντομο, αντιλαμβάνεται για τι πράγμα μιλάμε. Πολλοί ισχυρίζονται ότι τη σύγχρονη φοράδα / κοινωνία που προφανώς έζησε στο δικό της λήθαργο της αφθονίας, έχει αναλάβει να αφυπνίσει εργολαβικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος, οικειοποιούμενος το ρόλο της αλογόμυγας, που στην περίπτωσή του θα μπορούσε να συντίθεται από το νέο όρο της παγκαλογόμυγας!

Ο νυν Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν πάντα επιρρεπής στην αλαζονεία της ευφυΐας. Ένα φαινόμενο που το βλέπεις συνήθως σε κάποιους πετυχημένους επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη, γιατρούς, δικηγόρους, καθηγητές και συνήθως λιγότερο σε πολιτικούς που έχουν μάθει να ελίσσονται και να μην παρεκτρέπονται, κρύβοντας, συνήθως επιμελώς, το ναρκισσισμό που και αυτοί διαθέτουν σε περίσσεια. Ο κος Πάγκαλος δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία κάτι που πολλοί μπορούσαν να το αναγνωρίζουν ως ευθύτητα, παρρησία, ακόμα και μαγκιά! Σίγουρα διαθέτοντας εκτός από γερό μυαλό και γερό στομάχι, για να μην πω ότι το απολάμβανε κιόλας, είχε έρθει αμέτρητες φορές σε σύγκρουση, είχε βγει εκτός κυβέρνησης, είχε χύσει αρκετές φορές την «καρδάρα με το γάλα», όπως του καταμαρτυρούσαν φίλοι και εχθροί του, αλλά πάντα είχε τη δύναμη, το εκτόπισμα και τη γνώση του πολιτικού παιχνιδιού για να επανέρχεται στο προσκήνιο. Ίσως και γιατί με τον τρόπο του έδινε πάντα τροφή στα ΜΜΕ. Φαίνεται όμως ότι όλα έχουν ένα όριο.

Κι αυτό γιατί, δέσμιοι αυτού του υψηλού IQ, οι κάτοχοί του γίνονται εύκολα αλαζόνες και προσβλητικοί απέναντι στους άλλους, με αποτέλεσμα όταν ξεπεράσουν τα όρια, να παύουν να γίνονται αποτελεσματικοί, οπότε εύκολα γίνονται αναλώσιμοι, εκτός αν υπηρετούν άλλους σκοπούς, ή έχουν κρυφούς άσσους στο μανίκι. Για να μην παρεξηγηθώ, ούτε γνωρίζω, ούτε υπονοώ κάτι περισσότερο από την απορία του απλού πολίτη, πως και ο νυν Αντιπρόεδρος στέκεται ακλόνητος στη θέση του, μετά από τον ορυμαγδό των συγκρούσεων των τελευταίων μηνών. Αν βρίσκεται σε ηρωική κυβερνητική υπηρεσία αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αν θεωρεί ότι έτσι ή αν αποφάσισε να το παίξει δον Κιχώτης θα πρέπει να το απαντήσει κάποτε ο ίδιος, γιατί η ιστορία μάλλον άλλα θα καταγράψει.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, η πάγια φράση: δεν τα λέει αυτά τυχαία ο Πάγκαλος, ήταν μια απλοϊκή προσέγγιση δημοσιογράφων που αγνοούσε το θυμικό του ανθρώπου και βάπτιζε τα πάντα στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Μπορεί όντως ο Αντιπρόεδρος κάποιες φορές να μην έλεγε, ή να μην λέει κάποια πράγματα τυχαία. Κάποια στιγμή όμως αφήνεται, θυμώνει, παρασύρεται και αφορίζει με το γνωστό του ακραίο τρόπο, οποιουσδήποτε για οτιδήποτε. Από τους επαναστάτες του ΄21, στους αντιπαραγωγικούς στρατιωτικούς, στο μνημόνιο («ευτύχημα για την Ελλάδα») στους δημόσιους υπαλλήλους, («όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη, επειδή σε ψηφίζει η οικογένεια του...»), μέχρι σύσσωμο τον ελληνικό λαό συνδαιτυμόνα στο μεγάλο φαγοπότι, («μαζί τα φάγαμε»), πιθανόν και τεμπέλη συγκριτικά με τον τουρκικό, ο νυν Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έχει αφήσει και πολλά όρθια τους τελευταίους πέντε μήνες.

Μέχρι πρότινος δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι ο κος Πάγκαλος δεν γνώριζε πως η... κορυφαία δήλωση «μαζί τα φάγαμε», θα μεταφερόταν αποκομμένη και φυσικά θα ήταν παρεξηγήσιμη. Φανταζόμουν πως αυτός ήταν και ο στόχος του, να παίξει δηλαδή το ρόλο της αλογόμυγας. Να μας ξυπνήσει από το λήθαργο, όπου οι βολικές εξηγήσεις -φταίνε οι άλλοι, φταίνε οι ξένοι, φταίει το κεφάλαιο, φταίνε οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και μόνο εμείς δεν φταίμε- καταλήγουν να μας κάνουν ανίκανους να δούμε την πραγματικότητα.

Λέει αλήθεια, ή ψέματα ο κος Πάγκαλος; Κατά τη γνώμη μου, οι δηλώσεις / απόψεις Πάγκαλου έχουν μέσα τους περισσότερη αλήθεια, παρά ψέμα, αλλά λέγονται με λάθος τρόπο και ίσως και από λάθος άνθρωπο. Το μνημόνιο δεν είναι ευτύχημα, αλλά ίσως είναι μια ευκαιρία για την επιτάχυνση στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Όλοι μαζί δεν τα φάγαμε, αλλά πολλοί τα ξοδέψαμε-νε. Επίσης θα μπορούσαμε να χειροκροτούσαμε τον Αντιπρόεδρο, για όλες τις δηλώσεις του, (επιτέλους κάποιος τάπε έξω από τα δόντια!) αν προέτασσε πάντα τη δική του ευθύνη και έκανε σε βάθος την αυτοκριτική του. Αλλά ίσως ως κλασσικός Έλληνας (να κάνω και εγώ τον αφορισμό μου) θεωρεί ότι για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι! Και κυρίως οι ψηφοφόροι του που τον πίεζαν να τους εξυπηρετεί και τους ανεχόταν αναγκαστικά για να τον ψηφίζουν! (Όπως ο ίδιος έχει υπονοήσει).

Επί προσωπικού, έχω τσακωθεί με φίλους, οικείους και συνεργάτες υπερασπιζόμενος τη βαθύτερη ουσία των λεγόμενων του. Αυτά που πολλοί τα λέγανε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, εκείνος βγήκε και τα είπε δημοσίως, έστω και με το λάθος τρόπο. Όμως, μετά από τη σωρεία δηλώσεων που λειτουργούσαν σαν σπίθα στην μπαρουτιασμένη κοινωνία, αντιλαμβάνομαι ότι το χειρότερο είναι ότι ο νυν Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν προσέφερε και δεν προσφέρει υπηρεσία στο έθνος. Με τις άστοχες και προκλητικές του επισημάνσεις ρίχνει λάδι στη φωτιά και γίνεται το άλλοθι στον καθένα, ο οποίος συγκεντρώνει τα πυρά του επάνω του και απλώς βγάζει το άχτι του. Παραμένει όμως ουσιαστικά άπραγος, ικανοποιημένος μόνο γιατί τάχωσε σε αυτό τον τύπο που τον βρίζει, τον λέει τεμπέλη και κοπρίτη, του λέει ότι τα έφαγε, ή τα έκλεψε. Γιατί αυτό ακούει ο καθένας, ασχέτως αν η περιβόητη φράση είναι ήταν «τα φάγαμε», ασχέτως αν δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι ξερά, αλλά στη ροή μιας συζήτησης και η απομόνωσή της αύξησε την ένταση της.

Όμως ο κος Πάγκαλος δεν καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται χρήσιμος και ξαναεπιτίθεται στους αδαείς που δεν αντιλαμβάνονται τι λέει. Αγνοώντας ότι ο πομπός έχει τη βαρύτερη ευθύνη. Παρακάμπτοντας βασικές αρχές της επικοινωνίας που λένε ότι έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία το πώς λες μερικά πράγματα, περισσότερο κι από το τι λες. Αδιαφορώντας για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι δεν τάπε έτσι αλλά έτσι τα μετέφεραν τα ΜΜΕ, όπου μπορεί να έχει δίκιο επί της ουσίας, αλλά τότε θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε πολιτική τύφλωση, γιατί απειρία και άγνοια για το πολιτικοεπικοινωνιακό παιχνίδι δύσκολα θα τη δεχόταν κι ο ίδιος.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δείχνει πλέον ασυγκράτητος, στην προσπάθειά του να αμυνθεί, ίσως και σε κάποιες άδικες, ή υπερβολικές επιθέσεις εναντίον του. Πιθανόν αντιλαμβάνεται χωρίς φυσικά να το ομολογεί, ένα μέγεθος αποτυχίας, αφενός ως πολιτικός πρώτης γραμμής τα τελευταία 25 χρόνια και αφετέρου στο ρόλο της αλογόμυγας που δεν του αναγνωρίζεται. Και η αίσθηση της αποτυχίας δεν συνάδει με τις προσωπικότητες που περιγράψαμε στην αφετηρία του άρθρου.

Τα όρια όμως έχουν παρατεταμένα ξεπεραστεί και αυτό δεν έχει επιστροφή.

Είναι τελικά ο κος Πάγκαλος ο αποδιοπομπαίος τράγος μιας άρρωστης κοινωνίας; Το ηθικό αίσθημα θα δικαιωνόταν αν επιδεχόταν μια «τιμωρία»; Η απάντηση δυστυχώς είναι μάλλον ναι... Ξέρετε πόση ανακούφιση, χαρά, μένος και αγαλλίαση, θα έβγαινε, αν σε επόμενες εκλογές ο νυν Αντιπρόεδρος έπινε το κώνειο της μη εκλογής; Περισσότερη ακόμα και αν τιμωρούνταν κυριολεκτικά κάποιοι άλλοι που καταφανέστατα έκλεψαν! Και αυτό δεν είναι δίκαιο, αλλά έκαστος εφ’ ω ετάχθη.

Σε ένα υγιές σύστημα που λειτουργεί κυρίως καλά ο Πάγκαλος θα μπορούσε να διεκδικεί το ρόλο της Σωκρατικής αλογόμυγας που αφυπνίζει την κοιμισμένη κοινωνία. Και ο Σωκράτης ήταν είρων, εριστικός, ενοχλητικός, αντιπαθητικός, όπως φαίνεται από τους μελετητές του. Αλλά τουλάχιστον εκείνος είχε δηλώσει μεταξύ σημαντικών άλλων: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος», «εν οίδα ότι ουδέν οίδα», «γνώθι σεαυτόν»,. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γηράσκει αμετροεπής, αυτάρεσκα τα πάντα έγνωκε, αγνοεί εαυτόν και φράζει μόνος του το δρόμο προς άλλα αξιώματα, πετώντας στα σκουπίδια και την υστεροφημία του.

* O κ. Μάνος Σιφονιός είναι Συγγραφέας, Επικοινωνιολόγος

Πηγή: www.capital.gr

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ο Πλούτος, η Ευτυχία και η Αγάπη!

Μια φορά κι έναν καιρό, μια γυναίκα φρόντιζε τον κήπο του σπιτιού της, όταν ξαφνικά βλέπει τρεις γέροντες, φορτωμένους με τις εμπειρίες της ζωής, να την πλησιάζουν στην είσοδο του σπιτιού. Παρ' όλο που δεν τους γνώριζε, τους είπε:
-Δεν σας γνωρίζω, όμως πρέπει να πεινάτε. Περάστε, αν θέλετε, να φάτε κάτι.
Αυτοί την ρωτάνε:
- Ο άντρας σου είναι στο σπίτι;
- Όχι, δεν είναι εδώ, απάντησε εκείνη.
- Τότε δεν μπορούμε να έρθουμε, της λένε οι γέροντες.
Όταν επιστρέφει ο σύζυγος, η γυναίκα του περιγράφει το περιστατικό.
- Ας έρθουν τώρα που επέστρεψα...
Η γυναίκα βγαίνει έξω να προσκαλέσει ξανά τους γέροντες στο τραπέζι, μιας και ήταν ακόμη εκεί.
- Δεν μπορούμε να έρθουμε όλοι μαζί, της λένε οι τρεις γέροντες...
Η γυναίκα, έκπληκτη, τους ρωτά γιατί!
Ο πρώτος, λοιπόν, από τους τρεις της εξηγεί ξεκινώντας να της συστήνεται:
Είμαι ο Πλούτος, της λέει...
Της συστήνει, μετά, τον δεύτερο που είναι η Ευτυχία.
Και, τέλος, τον τρίτο που είναι η Αγάπη.
Τώρα, της λένε, πήγαινε στον άντρα σου και διαλέξτε ποιος από τους τρεις μας θα έρθει να φάει μαζί σας.
Η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι και λέει στον άντρα της αυτά που της είπαν οι γέροντες.
Ο άντρας ενθουσιάζεται και λέει:
-Τι τυχεροί που είμαστε! Να έρθει ο Πλούτος! Έτσι θα έχουμε όλα όσα επιθυμούμε!
Η σύζυγός του όμως δε συμφωνούσε:
-Και γιατί να μην έχουμε τη χαρά της Ευτυχίας;
Η κόρη τους που άκουγε από μια γωνιά, τότε, τους λέει:
-Δε θα΄ταν καλύτερα να καλούσαμε την Αγάπη;
Το σπίτι μας θα είναι πάντα γεμάτο αγάπη!
-Ας ακούσουμε αυτό που λέει η κόρη μας,
λέει ο σύζυγος στη γυναίκα του.
-Πήγαινε έξω και πες στην Αγάπη να περάσει στο σπιτικό μας.
Η γυναίκα βγαίνει έξω και ρωτά:
-Ποιος από εσάς είναι η Αγάπη; Ας έρθει να δειπνήσει μαζί μας.
Η Αγάπη τότε ξεκινά να προχωρά προς το σπίτι και οι δύο άλλοι να τον ακολουθούν!
Έκπληκτη η γυναίκα, ρωτά τον Πλούτο και την Ευτυχία:
-Εγώ κάλεσα μόνο την Αγάπη.
Γιατί έρχεστε κι εσείς;
Και απαντούν κι οι τρεις γέροντες μαζί:
- Αν είχες καλέσει τον Πλούτο ή την Ευτυχία, οι άλλοι δύο θα έμεναν απ΄έξω. Τώρα όμως που κάλεσες την Αγάπη, όπου πάει η Αγάπη, πάμε κι εμείς μαζί της!!!

Από τον Ανεμόμυλο

ΕΛΛΑΣ 2011: ΝΑΙ στο Θάνατο...

... ΟΧΙ στην Ανάσταση...
... ΟΧΙ στην Ελπίδα!

Top 50 ΝΒΑ Players: Νο.24 - Bernard King

Accolades:

Four time All-Star

Two time All-NBA First team

One time All-NBA Second team

One time All-NBA Third team

One time scoring champion

Bernard King played for six teams over his 14-year career, and made his impact felt on all but two of them. He averaged over 20 points in all but three of those years and even averaged as much as 33 points per game during his 1984-'85 season with the New York Knicks, earning himself his first and only scoring champion. The accolades he received do not exactly reflect just how good of a player King was, considering he was just as good a scorer as anyone else who played during his time in the NBA.

Career averages: 23 ppg, 6 rpg, and 3 rpg.

Τι κρύβει η αντίσταση της ΔΕΗ

Του Θανάση Μαυρίδη
Η κυρία Μπιρμπίλη έκανε ένα σημαντικό βήμα. Από την κάθετη και οριζόντια αντίθεσή της στην προοπτική αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αποδέχεται τώρα την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, αλλά με την προϋπόθεση να διατηρήσει το κράτος τον έλεγχο της επιχείρησης. Προφανώς, η κυρία Μπιρμπίλη θέλει να κάνει ομελέτα δίχως να σπάσει αυγά. Θέλει να βρεθεί κάποιος να βάλει τα ωραία του λεφτά και να συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ και οι εκάστοτε κομματικοί εγκάθετοι...
Το πάρτι στη ΔΕΗ έχει στηθεί εδώ και χρόνια και το κατεστημένο δύσκολα θα αποδεχτεί τον εξοστρακισμό του. Στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος έχει δημιουργηθεί ένας παρακρατικός μηχανισμός που λυμαίνεται εδώ και χρόνια την αγορά ενέργειας και αποτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια να ανοίξει αυτή η αγορά σε όφελος των καταναλωτών και της χώρας.
Η επιχειρηματολογία τους μοιάζει με εκείνη των συναδέλφων τους στην τηλεφωνία, όταν επιχειρήθηκε κι εκεί η απελευθέρωση της αγοράς. Μας είχαν πει τότε ότι η είσοδος των ιδιωτών στην τηλεφωνία θα σήμαινε χίλια δύο κακά για τους πολίτες και την ασφάλεια της χώρας. Η απελευθέρωση έγινε και αποδείχτηκε ότι όλοι κέρδισαν, με εξαίρεση τους μέχρι τότε ισχυρούς εργατοπατέρες.
Στη ΔΕΗ τα πράγματα ήταν από την πρώτη στιγμή πιο δύσκολα, επειδή τα συμφέροντα ήσαν μεγαλύτερα και πιο ισχυρά. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές ρεύματος ήταν μία καλή φάμπρικα για όσους είχαν ασχοληθεί με το άθλημα. Ήταν μία δουλειά εκατομμυρίων που δεν ήθελε κανείς από τους εμπλεκόμενους να χαλάσει από κάτι... νεοφιλελεύθερες αηδίες!
Όσοι επιχείρησαν στο χώρο της Αιολικής Ενέργειας μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες προήλθαν από την ΔΕΗ και από πρώην υπαλλήλους του Οργανισμού που είχαν καταλάβει θέσεις κλειδιά για τον τομέα της Ενέργειας σε επιτροπές και υπουργεία.
Τα όσα κατήγγειλε ο κ. Ρακιντζής με το πόρισμά του για την ΓΕΝΟΠ είναι απλά και μόνο ένα επεισόδιο του έργου. Αν ο κ. Ρακιντζής επέκτεινε την έρευνά του και σε άλλους τομείς, ίσως να προέκυπταν κι άλλα περισσότερο ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όλα αυτά δεν είναι άγνωστα. Κάθε άλλο. Έχουν δίκιο οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ και επιμένουν ότι οι ίδιοι έχουν καταγγείλει επανειλημμένως διάφορες καταστάσεις. Λένε αλήθεια. Ήταν από τους λίγους που είχαν συνέπεια σε αυτή την ιστορία. Από τους λίγους που δεν συμμετείχαν στο πάρτι.
Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η επιμονή κάποιων κυβερνητικών στελεχών που συνεχίζουν να στηρίζουν ένα σαθρό σύστημα. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος έχει πλέον αρχίσει να καταλαβαίνει τι ακριβώς «παίζεται» και ότι η υπομονή του εξαντλείται, αν δεν έχει ήδη εξαντληθεί. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρόκειται για μία «ιδεολογική διαφορά», όταν πρόκειται για μία σκληρή αντιπαράθεση με αυστηρά οικονομικά χαρακτηριστικά. Σαν να πρόκειται για πόλεμο μεταξύ δύο εταιρειών. Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της κρατικής ΔΕΗ κάποιοι κάνουν δουλειές με τα λεφτά των άλλων, δηλαδή τα δικά μας λεφτά. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Γι΄ αυτό κυρία Μπιρμπίλη δεν κατανοούμε την εμμονή σας να κρατήσει το κράτος τον έλεγχο της επιχείρησης. Θα μπορούσε το κράτος να ελέγχει το δίκτυο. Όχι όμως το σύνολο της επιχείρησης...

Πηγή: www.capital.gr

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Χωρίς Λόγια...

Επιστροφή στη γη;

Του Θανάση Μαυρίδη
>
Η πιο εντυπωσιακή είδηση των ημερών ήταν ότι Τούρκοι έμποροι αγόρασαν περισσότερα από 100.000 αμνοερίφια λίγο πριν από το Πάσχα και έσωσαν έτσι την παρτίδα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Γιατί οι Τούρκοι προτίμησαν τα ελληνικά αρνιά; Λόγω της ποιότητάς τους. Τα καλά προϊόντα πάντα βρίσκουν διέξοδο, αρκεί να υπάρχουν. Προσέξτε! Πριν είκοσι χρόνια κατακλύζαμε τις ευρωπαϊκές αγορές με ελληνικά γεωργικά προϊόντα. Σήμερα εισάγουμε μέχρι και σκόρδα από την Τουρκία και κρεμμύδια από την Νότια Αμερική...
Είναι απίστευτο αλλά σε αυτή την χώρα δεν παράγουμε πλέον ούτε σκόρδα! Πριν από τριάντα χρόνια καλύπταμε από την παραγωγή το 90% των αναγκών μας σε γεωργικά προϊόντα. Σήμερα η σχέση αυτή έχει πλήρως αντιστραφεί.
Το παρήγορο είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες αύξηση του γεωργικού πληθυσμού, Νέοι κυρίως άνθρωποι στρέφονται στη γη και αναζητούν διέξοδο μέσα από πρωτοποριακές καλλιέργειες. Είναι ένα παρήγορο στοιχείο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε ακόμη να μιλάμε για την δημιουργία κάποιου ρεύματος.
Πολλοί κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιδοτήσεις της για την εγκατάλειψη της παραγωγής στην ύπαιθρο. Είναι ένα ακόμη κατασκεύασμα όσων αναζητούν άλλοθι για τις ανομίες των τελευταίων ετών. Δεν φταίει η ΕΕ αν οι επιδοτήσεις έγιναν πολυτελή αυτοκίνητα και δεν χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ούτε αν το κράτος δεν φρόντισε να δημιουργήσει υγιείς μηχανισμούς για την ορθή λειτουργία της αγοράς.
Η δουλειά του αγρότη δεν είναι εύκολη. Έγινε ακόμη πιο δύσκολη με την απαράδεκτη λειτουργία των συνεταιρισμών. Λίγοι και εκλεκτοί, συνήθως τοπικοί κομματάρχες, πλούτισαν σε βάρος των πολλών και ταυτόχρονα ισοπέδωσαν οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης. Υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τα μήλα Ζαγόρι είναι μία τρανή απόδειξη για το τι μπορεί να πετύχει και να προσφέρει ένας καλά οργανωμένος συνεταιρισμός στα μέλη του και στην τοπική κοινωνία…
Έγιναν πολλά λάθη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουμε το παραμικρό για να αλλάξουμε ρότα. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, μία συλλογική προσπάθεια. Ο καθένας πάει μόνος του και ότι βγει. Κι αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο οι νέοι που διάλεξαν τον δρόμο της αγροτική παραγωγής ή της κτηνοτροφίας να απογοητευτούν και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια...

Πηγή: www.capital.gr

Top 50 ΝΒΑ Players: Νο.25 - Walt Frazier

Accolades:

Two time NBA Champion (1970 and 1973)

Seven time All-Star

Four time All-NBA First team

Two time All-NBA Second team

Seven time All-NBA Defensive First team

1975 All-Star game MVP

Jersey retired by New York Knicks

Now known as probably the best dressed player in the modern world, Walt 'Clyde' Frazier was also quite the flashy player as a member of the New York Knicks in the 1970's. Frazier and Willis Reed would form one of the most dangerous duos in the league, leading their Knicks team to the franchise's only two championships, with Frazier doing just about everything on the court. His most impressive stat line came in the 1969-'70 season when he averaged 20 points, eight assists, and six rebounds.

Career averages: 19 ppg, 6 apg, and 6 rpg.

Οι χρηματοδότες της τεμπελιάς

Του Γιώργου Κράλογλου
Η, μετά μανίας, συντήρηση, για 35 χρόνια, της «ελληνικής Σοβιετίας» ακόμη και με δανεικά 340 δισ. ευρώ, «δικαίωσε» τελικά τους οπαδούς της. «Στερέωσε» ένα μηχανισμό κρατικοδίαιτων «φρουρών του συστήματος» έτοιμο (πάντοτε) «στο όνομα του λαού» να υπονομεύσει κάθε κίνηση και κάθε σκέψη για διάλυση της.
Η σημερινή αυτή πραγματικότητα προκύπτει αν ανατρέξουμε και αναλύσουμε δεδομένα και στοιχεία από εξελίξεις των ημερών που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Ας δούμε τα δεδομένα αυτά προσεκτικά.
Πρώτο στην κορυφή των εξελίξεων η (πραγματική και όχι η κατασκευασμένη) δήλωση του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου στην Κωνσταντινούπολη ότι το πολιτικό σύστημα άφησε να δημιουργηθεί ένας απαράδεκτος τεμπέλικος μηχανισμός λειτουργίας του δημοσίου που μας οδήγησε και στην κρίση.
Το γεγονός ότι ένας πολιτικός με πολυετή και πολύμορφη συμμετοχή στην μεταπολίτευση αποδέχεται (αυτό που άλλωστε οι πάντες ομολογούν) ότι το χρέος και την κρίση τα προκάλεσε η πολιτική ανοχή των τελευταίων δεκαετιών σε φαινόμενα εκμετάλλευσης του δημόσιου τομέα είναι κατά την άποψη μου ιδιαίτερα αποκαλυπτικό.
Επιβεβαίωση του συμπεράσματος του σημερινού μου σημειώματος έρχεται και από τις καθημερινές αποκαλύψεις για το προσκύνημα (χωρίς εισαγωγικά) όλων των κυβερνήσεων στις χτισμένες από το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης πάσης μορφής συντεχνίες.
Ξεκινώ από τις συντεχνίες των κλειστών επαγγελμάτων (φορτηγά, βυτιοφόρα, φαρμακεία, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) που «πολέμησαν» όλα αυτά τα χρόνια για την στήριξη της Σοβιετίας.
Αποτέλεσμα ήταν να εξασφαλίζουν εγγυημένα οικονομικά οφέλη (σε βάρος βέβαια της ανταγωνιστικότητας και κατ΄ επέκταση της οικονομίας), μέσω νόμων και υπουργικών αποφάσεων «φωτογραφιών».
Η προστασία κερδών που βγάζουν μάτι είναι αυτή των φορτηγών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.
Με δεδομένη λοιπόν την «δουλεία» των πολιτικών στο «σύστημα Σοβιετίας» ποιος ο λόγος να εκσυγχρονιστούμε και να δεχθούμε τον ανταγωνισμό που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις οδηγίες για άνοιγμα των επαγγελμάτων;
Προτιμότερο από το άνοιγμα είναι ένας πόλεμος που (ακόμη και σήμερα με την κρίση) τελικά κερδήθηκε.
Απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατάλαβε το «άνοιγμα μαϊμού» μας ετοιμάζει νέες «ειδικές για την Ελλάδα» οδηγίες που δεν πρόκειται να αργήσουν.
Ας πάμε τώρα στις συντεχνίες των ΔΕΚΟ και αφού ξεπεράσουμε τα δισεκατομμύρια δραχμών και ευρώ (σημερινά πάνω από 20 δισ. ευρώ) που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι σε Ολυμπιακή και σε δεκάδες βιομηχανικές, μεταλλευτικές και άλλες κρατικές επιχειρήσεις-πειράματα της «ελληνικής Σοβιετίας» που έγιναν βορά των αφισοκολλητών - βιομηχάνων, της νομενκλατούρας και των συντεχνιών θα φωτίσουμε μόνο τα σημερινά στοιχεία.
Στην κορυφή ο κρατικός κλάδος των μεταφορών που φόρτωσε με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης 10 δισ. ευρώ ζημιές της τελευταίας δεκαετίας.
Κεφάλαια δηλαδή του κρατικού κορβανά που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν πραγματικά έργα και πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας αν είχαμε αφήσει τον ανέκαθεν ζημιογόνο αυτόν χώρο στα χέρια στρατηγικών επενδυτών με μικρή συμμετοχή του δημοσίου. Τα πρόχειρα και αναπόδεικτα παραμύθια των βολεμένων συντεχνιών για ανεξέλικτες τιμές αν περάσουν στους ιδιώτες τα απορρίπτει το πραγματικό άνοιγμα της κινητής και ιδίως της σταθερής τηλεφωνίας και τα απολύτως ορατά αποτελέσματα του ανταγωνισμού στον τομέα αυτό.
Και ας μεταφερθούμε στην ΔΕΗ όπου οι (χωρίς εισαγωγικά) προσκυνητές της ΓΕΝΟΠ υπουργοί Ανάπτυξης των τελευταίων 20 ετών κατέστρεψαν την πολιτική η επαγγελματική σταδιοδρομία ( ας πρόσεχαν βεβαίως και οι ίδιοι...) όλων των Διοικήσεων που έβαλαν στην ΔΕΗ (παλαιότερα και στον ΟΤΕ και στην Εμπορική) αφού τους άφηναν να νομίζουν ότι Διοικούσαν την ΔΕΗ ενώ η αλήθεια, που όλοι γνωρίζουμε, είναι ότι την ΔΕΗ τελεί υπό την «κατοχή», εδώ και 30 χρόνια, της ΓΕΝΟΠ και τις αποφάσεις της υπογράφουν θέλουν δεν θέλουν οι προϊστάμενοι υπουργοί που τις επιβάλλουν στις Διοικήσεις. Απαράβατος όρος, στο καραγκιοζιλίκι και την κατάντια αυτή, ήταν και είναι: «Να μην κατέβουν οι διακόπτες». Οι χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ για τα ταξιδάκια της νομενκλατούρας είναι ένα απλό αστειάκι στην όλη κωμωδία. Αλλά και εδώ αξίζει να προσέξει κανείς ότι από τα 27 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης της ΓΕΝΟΠ τα 20 περίπου δόθηκαν από την Νέα Δημοκρατία που είχε ψηφιστεί από τους οπαδούς της «...για να αλλάξει το κράτος».
Όταν λοιπόν και οι συντεχνίες χρηματοδοτούνται να ξεχάσουν την συνδικαλιστική ιδιότητα τους... Και όταν ένα σύστημα στηρίζεται στον κρατικό κορβανά με την βιτρίνα της «Σοβιετίας», που ήταν αποδεκτή και από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας της μεταπολίτευσης, πως θα καταρρεύσει;
Θα σταθεί ακόμη και σήμερα που επιβάλλεται η ριζική αναδιάρθρωση κράτους και πολιτικής. Και με την βοήθεια πολιτικών που είναι στα κέντρα λήψεως αποφάσεων το «σύστημα» απλώς θα περιμένει να αναπαραχθεί...

Πηγή: www.capital.gr

Στο 10,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2010

Στο 10,5% του ΑΕΠ ή στα 24,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του 2010 από την Eurostat φέρνοντας νέα εισπρακτικά μέτρα.
Το στατιστικό όργανο της Ε.Ε. αναθεώρησε το έλλειμμα της Ελλάδος κατά 1,1% του ΑΕΠ ή κατά 2,3 δισ. ευρώ (από το 9,4% που έθετε ως στόχο ο ελληνικός προϋπολογισμός στα 21,9 δισ. ευρώ). Το Φεβρουάριο η Κομισιόν είχε τοποθετήσει το ελληνικό έλλειμμα στο 9,6% του ΑΕΠ για το 2010 και στο 7,6% για το 2011.
Επίσης, η Eurostat αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2008, στο 9,8% του ΑΕΠ, από 9,4% του ΑΕΠ προηγουμένως.
Πλέον η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα θα πρέπει να συμφωνήσει στην επίπτωση που θα έχει το έλλειμμα στο 2011 και να «κλειδώσει» έτσι το νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων που προς το παρόν υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.
Στην ίδια ανακοίνωση της Eurostat το χρέος διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ από 142,5% που υπολόγιζε η κυβέρνηση. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον στις ανακοινώσεις του κοινοτικού οργάνου αμφισβητήσεις των ελληνικών στοιχείων.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η Σούβλα της ακρίβειας και το κακό μας συναπάντημα!

Πριν χρόνια, φάνταζε αδιανόητο για ένα σπίτι να μην έχει τον δικό του μπαξέ και τα δικά του ζωντανά, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας. Και δεν μιλάμε για "κάποτε στο Τέξας’" αλλά 12-15 χρόνια πριν. Οι περισσότεροι, βρε παιδί μου είχαμε κι΄από ένα μπαξέ. Έτσι, η οικογένεια είχε τον έλεγχο της τροφής της, αλλά και του εισοδήματός της.
Για τον λόγο αυτό και η αγορά που διακινούσε ντόπια προϊόντα είχε υγιεινή διατροφή.
Βέβαια, μετά η Ελλάδα γνώρισε τον άκρατο καπιταλισμό και μαζί μ’ αυτόν και τις παγκοσμιοποιημένες του συνήθειες. Έτσι, έννοιες όπως κινητό τηλέφωνο, ασύρματο τηλέφωνο, μίξερ, φούρνος μικροκυμάτων, play station, πιστωτική κάρτα, καταναλωτικά δάνεια, προϊόντα βαθιάς κατάψυξης, fast food, smart phone, πολυκαταστήματα, τυποποίηση κλπ., εισέβαλαν στη ζωή μας. Ένας νέος θαυμαστός κόσμος ευκολίας και ευχαρίστησης αναδυόταν.
Τα παραδοσιακά μπακάλικα, δεν ήταν πλέον trendy, διότι δεν είχαν μοτσαρέλα, δεν είχαν προσιούτο ντι Πάρμα, δεν είχαν κατεψυγμένη πίτσα, δεν είχαν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δεν είχαν τα εκατοντάδες χημικά καθαριστικά για κάθε χρήση, δεν είχαν μαλακτικό με άρωμα αγριολούλουδο της ερήμου Καλαχάρι. Τα... πολυεθνικά καταστήματα όμως, τα είχαν αυτά και χιλιάδες ακόμη προϊόντα, για κάθε χρήση.
Η κατάληξη των μπακάλικων γνωστή, λουκέτα ή συνεργασία με πολυεθνικές και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Η κατάληξη των νοικοκυριών γνωστή κι΄αυτή. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες είχανε μεγαλώσει πλέον, οι μπαξέδες και οι πορτοκαλιές εγκαταλείφθηκαν ή αντικαταστάθηκαν με γκαζόν, φοίνικες και βραχόκηπους. Τα έτοιμα γεύματα και τα κατεψυγμένα προϊόντα ήταν ότι πρέπει για την νοικοκυρά, ευκολία και χρόνος για ψώνια και καφέ κάτω από τις νεραντζιές. Το χωριό πλέον ήταν μπανάλ και δεν είχε επιλογές, οπότε η μετεγκατάσταση στο αστικό περιβάλλον ήταν επιτακτική και σε πολλές άλλες περιπτώσεις υποχρεωτική.
Δεν θα πω περισσότερα, γιατί λίγο πολύ η συνεχεία είναι σε όλους μας γνωστή.
Το θέμα είναι ένα, και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Έχουμε απολέσει τον έλεγχο της τροφής μας!

Μερικά απλά συγκριτικά στοιχεία:
Ένα κιλό χοιρινό κοστίζει 3.50€ και ένα κιλό τομάτες 2.10€
Ένα χάμπουργκερ κοστίζει 1€ και ένα κιλό πιπεριές 2.50€
Ένας καφές κοστίζει 2.50€ και ένα κιλό ψωμί 2€
Ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό κοστίζει όσο και ένα κιλό γάλα!

Τα αγροτικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας, πουλερικά, καφές κλπ.) εδώ και χρονιά διαπραγματεύονται στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά με έδρα το χρηματιστήριο του Σικάγου. Είμαστε (αγρότες και καταναλωτές) έρμαια των γιάπηδων, των μεσαζόντων και των ορέξεών τους.
Η αθόρυβη βιομηχανία βελτιωτικών- συντηρητικών τροφίμων θησαυρίζει. Τοκοφερόλες, Δεξτρόζη, Σορβιτόλη, Προπυλενογλυκόλη, Υδρογονωμένο φυτικό λίπος, Ανθοκυανίνες. Σας φαίνονται «κινέζικα»; Δεν έχετε ιδέα περί τίνος πρόκειται; Κι όμως. Είναι ήδη μέσα στον οργανισμό μας. Θυμάστε εκείνα τα μπισκοτάκια που φάγατε χθες; Τα σνακ που τσιμπολογήσατε βλέποντας ποδόσφαιρο; Το μείγμα παγωτού που αγοράσατε για να φτιάξετε μόνοι σας «σπιτικό» γλύκισμα;
Ετικέτες βιομηχανικών προϊόντων τροφίμων θυμίζουν περισσότερο χημεία, παρά διατροφή. Προϊόντα που αποτελούνται από λίπη, υδατάνθρακες, ζάχαρη και πρόσθετα. Άχρηστες θερμίδες που επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση συντηρητικών και προσθετικών τροφίμων κατά άτομο αγγίζει κατά μέσο όρο τα 4-5 κιλά το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια η χρήση τους έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες, αλλά πολύ περισσότερο τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, που μπορεί να έχει στην υγεία.
Τοπικές ποικιλίες σπορών και τράπεζες σπορών καταργήθηκαν. Παρότι η χώρα μας είχε μια τεραστία ποικιλία ντόπιων σπορών, δυστυχώς σήμερα μόνο το 3% εξ’ αυτών έχει διασωθεί. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην Ελλάδα, σε λίγες μόνο δεκαετίες, από τις 200 ποικιλίες σταριού που καλλιεργούνταν, έχουν μείνει μόνο 20, δηλαδή μειώθηκαν κατά 92%. Ο σπόρος της ντομάτας Παναιτωλίου χάθηκε καθώς και άλλες ντόπιες ποικιλίες σε όλη τη χώρα!
Κλείνοντας, θεωρώ παρακμή το να αφιερώνουμε ώρες επί ωρών για να διαλέξουμε παπούτσια, ρούχα και διάφορα "γκάτζετς" ώρες ολόκληρες για καφέ και χαζό κουτσομπολιό, ώρες ολόκληρες για να δούμε σε πιο ‘trendy mall’ θα ξοδέψουμε τα χρήματα μας και να μην δίνουμε την παραμικρή σημασία στο τι πραγματικά τρώμε!

Από τον Φουρνιώτη

Top 50 ΝΒΑ Players: Νο.26 - Clyde Drexler

Accolades:

1995 NBA Champion

Ten time All-Star

One time All-NBA First team

Two time All-NBA Second team

Two time All-NBA Third team

The late 1980's and early 1990's were some of the most exciting years to watch basketball. Not only did you have Dominique Wilkins lighting up the Atlanta crowd on any given night, the Portland Trail Blazers faithful had the benefit of watching their own high flyer in Clyde Drexler, light up the arena. Drexler was the team's leader for over a decade, being the primary scorer and one of the best rebounders as well.

He would eventually secure a title with the Houston Rockets in 1995 at the twilight of his career, playing a large part on a team where he was already recognized as over the hill.

Career averages: 20 ppg, 6 rpg, and 6 apg.

Πειρατεία σε ιταλικό πλοίο, 21-04-2011

Στα χέρια πειρατών περιήλθε ιταλικό πλοίο με 21 άτομα πλήρωμα, ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου.
Τον περασμένο Φεβρουάριο πειρατές κατέλαβαν ιταλικό πετρελαιοφόρο στον Ινδικό Ωκεανό, περίπου 800 μίλια ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Από τη Ναυτεμπορική

Καταπολέμηση της πειρατείας από τη στεριά της Σομαλίας

Η παγκόσμια κοινότητα χάνει τη μάχη με τους Σομαλούς πειρατές. Το μήνυμα αυτό έστειλε από το Ντουμπάι κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την πειρατεία, ο υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας Mohammed Abdulahi Omar Asharq.
Ο Σομαλός αξιωματούχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην παγκόσμια κοινότητα, αφού παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο στα ανοικτά της Σομαλίας, για τον περιορισμό της δράσης των πειρατών, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από τα εδάφη της Σομαλίας, στις περιοχές δηλαδή που «ζει» και αναπτύσσεται η πειρατεία, ανέφερε ο Σομαλός υπουργός ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις στις σομαλικές δυνάμεις ασφαλείας ώστε να αυξηθεί η ικανότητα του κράτους, να αντιμετωπίσει τους Σομαλούς πειρατές στην ενδοχώρα», ανέφερε.

Στατιστικά στοιχεία
Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για την πειρατεία που δημοσίευσε πρόσφατα το διεθνές γραφείο ναυτιλίας. Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός το πρώτο τρίμηνο του 2011 καταγράφηκαν 142 περιστατικά πειρατείας σε σύγκριση με τα 67 που είχαν διαπιστωθεί την ίδια περίοδο πέρσι. Από τα 142 περιστατικά, τα 97 πραγματοποιήθηκαν στα ανοιχτά της Σομαλίας.
«Οι αριθμοί των περιστατικών πειρατείας και ένοπλης ληστείας στη θάλασσα τους τελευταίους τρεις μήνες είναι υψηλότεροι από αυτούς που έχουμε καταγράψει το πρώτο τρίμηνο οποιουδήποτε προηγούμενου έτους», όπως αναφέρει ο διευθυντής του IMB Πότενγκαλ Μουκουντάν. «Βλέπουμε μία δραματική αύξηση στη βία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι πειρατές στα ανοιχτά της Σομαλίας», δήλωσε ο Μουκουντάν.
Ανάλογη είναι και η θέση που έχει εκφράσει ο ελληνικός εφοπλισμός. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών πρόσφατα επανέλαβε την ανάγκη αντιμετώπισης των πραγματικών αιτιών της πειρατείας στην ξηρά της Σομαλίας με την καθιέρωση κράτους δικαίου και την ανάπτυξη κατάλληλων δικαστικών υποδομών στη Σομαλία.
Αλλά και ο πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Σπύρος Πολέμης, σε συνέντευξή του στη «Ν» αναφερόμενος στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου τόνισε: «πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τι θα γίνει με το κράτος της Σομαλίας έτσι ώστε να σταματήσει η έξοδος των πειρατών απ' αυτό το κράτος».
Η κλιμάκωση των πειρατικών επιθέσεων από το φθινόπωρο του 2010 και κατά τους πρώτους μήνες του 2011 απασχολεί και την ομάδα επαφής για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας.
Μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μεταξύ άλλων, τονίζεται η άμεση αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα περιλαμβάνει στρατιωτικά μέτρα, ενέργειες επιβολής του νόμου, αλλά και αναπτυξιακά μέτρα, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη διεύρυνσης των δυνατοτήτων της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τη δίωξη και φυλάκιση των πειρατών, αλλά και όσων τους χρηματοδοτούν.

Οι διεθνείς παρατηρητές «βλέπουν» ότι οι Σομαλοί πειρατές γίνονται σταδιακά περισσότερο βίαιοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΒ το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι πειρατές απήγαγαν 299 ανθρώπους για ομήρους με σκοπό να ζητήσουν λύτρα. Συνολικά έχουν ομήρους 596 ναυτικούς και κρατούν 28 πλοία.

Το κόστος
Στο πρόσφατο συνέδριο που έγινε στο Ντουμπάι ο πρόεδρος της Neptune Orient Lines και πρόεδρος του παγκόσμιου συμβουλίου ναυτιλίας Ron Widdows ανέφερε ότι το κόστος στην παγκόσμια οικονομία ανέρχεται σε 3,5 δισ. δολάρια ετησίως και ίσως και να φτάνει και τα 8 δισ. δολάρια ετησίως.
Λίγο μεγαλύτερα μεγέθη δείχνει μια πρόσφατη έρευνα. Το κόστος των λύτρων υπολογίζεται σε 148 εκατ. δολάρια. Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υπολογίζεται ότι μπορεί να κυμανθούν από 460 εκατ. δολάρια μέχρι 3,2 δισ. δολάρια.
Η αλλαγή ρότας των πλοίων είναι δυνατόν να κοστίσει από 2,4 μέχρι 3 δισ. δολάρια, ενώ ο εξοπλισμός που τοποθετούν τα πλοία που πλέουν στη περιοχή υπολογίζεται ότι κοστίζει από 363 μέχρι 2,5 δισ. δολάρια.

Αντώνης Τσιμπλάκης/Ναυτεμπορική

Από τον Κυβερνήτη

Αρνήθηκε την εμπλοκή του στο θάνατο 6 Σομαλών πειρατών, 21-04-2011

Οι ξένες ναυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αποτροπής της πειρατείας ανοικτά της Σομαλίας αρνήθηκαν σήμερα οποιασδήποτε εμπλοκή τους στο επεισόδιο που στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα που θεωρούνται ύποπτα για πειρατεία κοντά στην σομαλική πόλη Χόμπιο.
Τοπικοί αξιωματούχοι ωστόσο ανέφεραν ότι ένα ελικόπτερο που απογειώθηκε από ξένο πλοίο την Τετάρτη το βράδυ άνοιξε πυρ κατά μιας μικρής βάρκας που μετέφερε άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα για πειρατεία. Έξι απ' τους επιβαίνοντες σκοτώθηκαν και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Κανείς εκπρόσωπος της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην περιοχή δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό του θέματος αυτού.
Λέγεται ότι πειρατές κρατούν τέσσερα ξένα πλοία στο βόρειο τμήμα της πόλης Χόμπιο και αναμένουν συμφωνηθέντα λίτρα για να τα απελευθερώσουν.

Από τη Ζούγκλα

Πειρατές κατέλαβαν νοτιοκορεάτικο πλοίο, 21-04-2011

Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στη Σεούλ ,πειρατές φαίνεται πως κατέλαβαν ένα νοτιοκορεάτικο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 20μελές πλήρωμα στον Ινδικό Ωκεανό.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Τσο Μπγιουνγκ Τζάε δήλωσε ότι σκάφος του πολεμικού ναυτικού της χώρας πλέει προς την περιοχή όπου σημειώθηκε η πειρατεία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.
Η πλοιοκτήτρια του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hanjin Tianjin έχασε την επαφή με το σκάφος την Πέμπτη, ενώ έπλεε περίπου 850 χλμ. ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πειρατές φέρονται να επιτέθηκαν και να κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από την Ισπανία στη Σιγκαπούρη.

Από τη Ζούγκλα

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Κι όμως, οι Ελληνες άλλαξαν!

ΕΡΕΥΝΑ: 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΝΕΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Υπό την πίεση του μνημονίου το 82,7% αγοράζει λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, το 40% περιόρισε τις δαπάνες ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, οι περισσότεροι κάνουν πολιτικό γάμο, ενώ τα διαζύγια (λόγω κόστους) περιορίστηκαν.
Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία η άλλοτε «δοξασμένη» μεσαία τάξη με τις αμέτρητες κάρτες, τα κινητά, τα ξέφρενα καταναλωτικά ένστικτα, την εγκατάλειψη της επαρχίας και το συνωστισμό στις μεγαλουπόλεις, η τάξη που υπήρξε το αγαπημένο παιδί των τραπεζών, του χρηματιστηρίου και των πολυεθνικών, φαίνεται πως επαναδιαπραγματεύεται τους όρους με τους οποίους θέλει να ζήσει από δω και πέρα και σκέφτεται καλά πριν απαντήσει στην ιστορική-φιλοσοφική ερώτηση: Αλλάζει ο Ελληνας;
Υπό άλλες συνθήκες θα απαντούσε αυθόρμητα: Σιγά μην αλλάζει! Τώρα, όμως, το σκέφτεται. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις έρευνες της τελευταίας διετίας για την καταναλωτική του συμπεριφορά, που έχουν προκαλέσει ένα μίνι «τσουνάμι» στους ειδικούς του μάρκετινγκ, αλλά και από μελέτες για το υπό διαμόρφωση κοινωνικό μοντέλο.
Η ραγδαία οικονομική επιδείνωση έχει επιφέρει σειρά αλλαγών στην καθημερινότητα για επτά στους δέκα έλληνες πολίτες. Κομμένα τα ακριβά ρούχα, η συχνή διασκέδαση, τα αυτοκίνητα, τα κινητά, οι πολυτέλειες των θρησκευτικών γάμων, τα έξοδα των διαζυγίων, τα αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού, τα παραγεμισμένα ψυγεία με ό,τι πρόσφεραν οι διαφημιστές των πολυεθνικών, κομμένες όμως και οι συναισθηματικές υπερβολές -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- σε μία ελληνική νοοτροπία που μέχρι πρότινος στο μεγαλύτερο ποσοστό της δεν χαρακτηριζόταν από καρτερικότητα (αυτός είναι ο όρος που πλέον συνοδεύει ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων στις καθημερινές του αποφάσεις, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από ερευνητές του τομέα μάρκετινγκ).
Ομως, αυτό που επιπλέον διαπιστώνεται στην έρευνα της «Κ.Ε.» είναι ότι την ίδια ώρα που ένα σημαντικό κομμάτι της μεσαίας τάξης επιλέγει το «αλλάζουμε» από το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» του πρωθυπουργού, κρίσιμοι τομείς του κρατικού μηχανισμού, όπως η δημόσια υγεία και η κοινωνική πρόνοια, παραμένουν στο «βουλιάζουμε», παρασύροντας στο βυθό χιλιάδες άλλους Ελληνες των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων.
Το «Δεν» που έχει βάλει πια στη ζωή του ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων, πλέει σε μία καθ' όλα αντιφατική πραγματικότητα. Οι Ελληνες ξαναγυρνούν στη δημόσια υγεία (ποσοστό 20-30%) αλλά όχι εκείνη σ' αυτούς. Ζητούν όλο και περισσότερα από τη δημόσια εκπαίδευση, μη αντέχοντας το βάρος της ιδιωτικής, αλλά εκείνη τους γυρνά την πλάτη, με το βάρος να πέφτει στις συγχωνεύσεις της τελευταίας περιόδου, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίστηκαν άδικες.
Και τέλος, προσφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες για να βρουν τις πόρτες κλειστές. Κι όλα αυτά ενώ η πολιτεία γνώριζε πως πριν από την προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν αναγκαίο ένα σχέδιο προστασίας της ζωής των πολιτών (ανακοίνωση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2009)!
Ετσι, η διαδικασία «αλλαγής» χωρίς τη στήριξη της πολιτείας ήταν μονόδρομος. «Οσοι πολίτες καταφέρνουν να ξεπεράσουν το σοκ, επιχειρούν να επινοήσουν μεθόδους υπέρβασης της κρίσης. Η κρατική υπόσταση παρά τις πλημμελείς δομές της, κατά κάποιον τρόπο εγγυάτο την ισορροπία, ενώ τώρα κλυδωνίζεται και μαζί με αυτήν καταρρέει η αυτοεικόνα του ατόμου και ο ρόλος του μέσα στο πλαίσιο που καρκινοβατεί», υποστηρίζει στην «Κ.Ε.» ο Ευστράτιος Παπάνης, επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο της μελέτης του «Κρίση και αξίες».
Σ' αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, επτά στους δέκα Ελληνες προσπαθούν να πάρουν βαθιά ανάσα σε οικονομικό, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Ενδεικτικά:
1 Μια από τις πρώτες έρευνες που ανίχνευσαν τη νέα τάση, ήταν του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπου αναφερόταν πως μόλις το 17,3% των πολιτών δεν έχει αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες, συγκριτικά με το άλλο 82,7% που αγοράζουν πλέον φθηνότερα και λιγότερα προϊόντα, είτε αναβάλλουν σημαντικές αγορές. Μεταγενέστερες έρευνες καταγραφής της καταναλωτικής συμπεριφοράς επιβεβαίωσαν την αρχική.
«Τα άτομα προγραμματίζουν περισσότερο τις δαπάνες, ιεραρχούν τις ανάγκες τους και περιορίζουν τις παρορμητικές αγορές», υποστηρίζει ο πανεπιστημιακός Γ. Μπάλτας.
Ισως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του μάρκετινγκ που παρακολουθώντας την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων, διαπιστώνεται πως πια δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη φίρμα ενός προϊόντος, όσο για την τιμή και το κυριότερο για την «ηθική πλευρά» (fair trade) μιας πολυεθνικής! Ισως γι' αυτό παρομοιάζουν τον νέο «shopper» ως «καταναλωτική βόμβα», και θεωρούν επιβεβλημένη την περαιτέρω μελέτη του φαινομένου.
2 Δεν είναι μόνον η αγορά ένδυσης και υπόδησης που εμφανίζει τις μεγαλύτερες αποκλίσεις συγκριτικά με το 2010. Σημαντικές αποκλίσεις παρουσιάζει και η αγορά των τροφίμων, με 4 στους 10 να έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής. Πλέον, επισκεπτόμαστε περισσότερες φορές ένα σουπερμάρκετ, αλλά αγοράζουμε λιγότερα προϊόντα.
3 Ενώ οι απευθείας αγορές στα σημεία πώλησης εμφανίζουν βαθμιαία πτώση, δεν παρατηρείται το ίδιο στις αγορές μέσω Διαδικτύου, οι οποίες παρουσιάζουν άνοδο κατά 40% συγκριτικά με το 2010 (Επιμελητήριο Αρκαδίας, συνέδριο «Ψηφιακές Ενισχύσεις»).
4 Ενας στους δύο δεν ανανεώνει τη συσκευή του κινητού του ή τον υπολογιστή και δεν αγοράζει αυτοκίνητο. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκαν λιγότερες άδειες καινούριων ή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Η πτώση ξεπέρασε το 50%. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις μοτοσικλέτες, με μείωση 21,4%.
Από την άλλη, όμως, οι πωλήσεις ποδηλάτων εμφανίζουν ραγδαία αύξηση πανελλαδικά, με τη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο (50%), σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
5 Η εκτοξευμένη τιμή της βενζίνης και οι αυξημένες τιμές των διοδίων ώθησαν πολλούς να ξαναθυμηθούν τα ΚΤΕΛ.
6 Οι Ελληνες αποφάσισαν να περικόψουν και τα ταξίδια τους σε εσωτερικούς προορισμούς. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τους πρώτους μήνες του 2011. Η μείωση των επιβατών σε πτήσεις εσωτερικού άγγιξε το 27,4%, σε αντίθεση με τις διεθνείς πτήσεις, που οι απώλειές τους περιορίστηκαν στο 6,6%.
7 Ολο και περισσότεροι προσφεύγουν σε πολιτικό παρά σε θρησκευτικό γάμο. Αυτό ξεκίνησε πριν από μία τριετία, με το ποσοστό των πολιτικών γάμων να καταγράφεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στο 41,9% (2008). Αυτό που πλέον προκύπτει από στοιχεία σε μεγάλους δήμους της χώρας, είναι ότι οι πολιτικοί γάμοι έχουν ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον δείκτη.
8 Αλλά και με τα διαζύγια φαίνεται πως υπάρχει ένα «θέμα». Ενώ μέχρι το 2009, όπως τουλάχιστον υποστήριζαν οι κοινωνιολόγοι, είχαμε δραματική αύξηση, τον τελευταίο χρόνο έχουν περιοριστεί και αυτά. Μόνον οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων διαπιστώνουν πτώση 25%.
Με το φαινόμενο έχει ασχοληθεί σε μελέτη του ο καθηγητής κοινωνιολογίας Ευστράτιος Παπάνης: «Η οικονομική κρίση παραδόξως επηρέασε τη φρενήρη αύξηση των επίσημων διαζυγίων στη χώρα μας: τα ζευγάρια δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για να επωμιστούν τα έξοδα των δικηγόρων. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι παρατεταμένες περίοδοι σε οιονεί διάσταση: σύντροφοι που ζουν μαζί και χωριστά, που αποτελούν και δεν αποτελούν οικογένεια. Επειδή, όμως, αυτό επιτείνει την κατάσταση ρευστότητας και η δραστική-τελική λύση του χωρισμού δεν επέρχεται, ενώ καμία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου δεν καταβάλλεται, οι συνέπειες του συγκρουσιακού κλίματος βαραίνουν περισσότερο τα παιδιά».
9 Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ανεργία και την ασφυκτική ζωή στις πόλεις, οδηγεί όλο και περισσότερους νέους αλλά και συνταξιούχους να επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους, σε κάποιο χωριό της περιφέρειας. Για τους μεν πρώτους, αυτό προκύπτει από έρευνες για την αύξηση του αγροτικού δυναμικού (ΠΑΣΕΓΕΣ), για τους δεύτερους από μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Β. Γαβαλά, Εφης Κωστοπούλου) που καταγράφει το ρεύμα εσωτερικής μετανάστευσης των συνταξιούχων από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα.
Οι μεγαλύτερες «επιστροφές» εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Ηπειρο. Απ' όσους πάλι συνταξιούχους μένουν πίσω, οι τέσσερις στους δέκα δηλώνουν σε έρευνα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης πως αναγκάζονται να ξαναδουλέψουν για να ζήσουν...