Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η Ρεγκάτα έδωσε χρώμα στο Βόλο

Επιμέλεια: Αντώνης Τσελέντης
Με την τελετή υποδοχής των μεγάλων ιστιοφόρων (Tall Ships), των πλοιάρχων και των πληρωμάτων τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην παραλία του Βόλου, στο ύψος πρόσδεσης των υδροπτέρυγων, ξεκινά επίσημα ο μεγάλος αγώνας εκπαιδευτικής ιστιοδρομίας «Ιστορικές Θάλασσες 2010»....
Ήδη από χθες έχουν αρχίσει να έρχονται μερικά από τα 23 συνολικά μεγάλα ιστιοφόρα, μήκους από 15-110 μέτρα, που θα έχουν αφιχθεί μέχρι σήμερα το πρωί στην περιοχή μας, όπου και θα παραμείνουν μέχρι το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης οπότε θα ξεκινήσουν ανοικτά του Αναύρου το ταξίδι τους για την κοντινή Άφησσο, από την οποία νωρίς το απόγευμα θα ξεκινήσουν την Ιστιοδρομία προς τη Βάρνα της Βουλγαρίας και την Κωνσταντινούπολη και με τελικό προορισμό το λιμάνι του Λαυρίου.
 Ένα ταξίδι που θα κρατήσει ένα μήνα περίπου και στο οποίο θα υπάρχουν και ελληνικές συμμετοχές από το Βόλο, τη Σκόπελο και τη Χαλκίδα, ενώ 25 Έλληνες, από τους οποίους δεκαπέντε από το Βόλο, πλήρωσαν από 600 έως 800 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία της Ιστιοδρομίας που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη.
Με αφορμή αυτό το σημαντικό πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός χθες το μεσημέρι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεγάλων Ιστιοφόρων, Ολλανδός Βαν Σνουκ, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απ. Φοινικόπουλος και ο υπεύθυνος του Δήμου για την αρτιότερη φιλοξενία των ξένων πληρωμάτων στην πόλη μας κ. Νίκος Ντόκος.
Οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής, απαντώντας εμμέσως στην κριτική που δέχθηκαν από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχείρησαν να απαντήσουν με επιχειρήματα στα οφέλη που θα προκύψουν για την πόλη. Ιδιαίτερα ενοχλημένος με την κριτική που ασκήθηκε εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο οποίος σημείωσε ότι «σε εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας και κλίμα βαρύ, η πραγματοποίηση της ιστιοδρομίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σπάταλο πανηγυράκι, αλλά ως ένα διεθνές πολιτιστικό και ναυταθλητικό γεγονός με πολύπλευρο αντίκτυπο για την πόλη».
Για τέσσερις μέρες ο Βόλος, όπως πρόσθεσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου, γίνεται το επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες παγκόσμια διοργανώσεις εκπαιδευτικής ιστιοδρομίας, όπως είναι αυτές που για περισσότερα από 50 χρόνια διοργανώνει η Sail Training International. Ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός, άλλωστε, για την πολυετή δράση του και τη συνεισφορά του στη συναδέλφωση των λαών και ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ νέων από όλες τις χώρες του κόσμου προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1997. Η σύμπτωση μάλιστα της έναρξης του αγώνα στο Βόλο με την ημέρα της Ευρώπης, όπως καθιερώθηκε η 9η Μαΐου ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενισχύει το διεθνή χαρακτήρα της εκδήλωσης.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού είπε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που ο Βόλος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη με τις Ιστιοδρομίες των Μεγάλων Ιστιοφόρων. Μία ματιά στο Διαδίκτυο, υπογράμμισε ο κ. Φοινικόπουλος, και θα δει κανείς τις αναφορές στο Βόλο. Είναι η καλύτερη διαφήμιση, όπως σημείωσε, που θα μπορούσε να γίνει για την πόλη. Είναι επιπλέον η πρώτη φορά, όπως τόνισε, που γίνεται Ιστιοδρομία με Μεγάλα Ιστιοφόρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η επιλογή του Βόλου ως λιμάνι – αφετηρία της πρώτης τέτοιου είδους και μεγέθους ιστιοδρομίας που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, αναπτυσσόμενη σε τέσσερα σκέλη και ισάριθμα λιμάνια (Βόλος, Βάρνα, Κωνσταντινούπολη, Λαύριο), συνδέει άμεσα το γεγονός με την Αργοναυτική Εκστρατεία και τα πρώτα ταξίδια στη Μαύρη Θάλασσα κατά την αρχαιότητα. Έτσι αξιοποιείται, όπως είπε, με τον καλύτερο τρόπο η Αργώ του Δήμου Βόλου, έμβλημα της πόλης, σημείο αναφοράς της ιστορικής και πολιτιστικής της διαδρομής και πρέσβειρα ειρήνης και συνεργασίας με τις παρευξείνιες περιοχές.
Σημειώνεται πως η Αργώ υποδέχεται τα μεγάλα ιστιοφόρα που συμμετέχουν στη Regatta, ελλιμενισμένη κοντά στη βάση των υδροπλάνων, ώστε οι επισκέπτες να τη δουν από κοντά. Καθ’ όλο το τετραήμερο η Αργώ θα πραγματοποιεί πλόες στα νερά του λιμανιού, ενώ θα αποτελέσει και το πλοίο - προπομπό κατά τον τελετουργικό απόπλου των πλοίων την ερχόμενη Τετάρτη στις 2.30 μετά το μεσημέρι.
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου σημείωσαν ακόμη ότι η παρουσία 23 μεγάλων ιστιοφόρων από 17 χώρες (Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Ινδονησία, Ομμάν κ.α.) και πλήρωμα περισσότερα από 500 άτομα βάζει την πόλη του Βόλου στον παγκόσμιο ναυταθλητικό χάρτη. Τον κάνει, όπως είπαν, προορισμό γνωστό σε χιλιάδες εμπλεκόμενους με τις ιστιοδρομίες, οι οποίοι ταξιδεύουν με τα μεγάλα ιστιοφόρα όλο το χρόνο. Η τοπική αγορά, πρόσθεσαν, τονώνεται ως προμηθευτής για τις ανάγκες 23 πλοίων μεγάλου μεγέθους και πολυμελών πληρωμάτων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου επικαλούμενος στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, μόνο το πρώτο πλοίο που ήλθε στο Βόλο, έκανε πάσης φύσεως προμήθειες από την τοπική αγορά συνολικού ύψους 34.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κόστος αλλά και για τα οφέλη από τη συμμετοχή του Δήμου στη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Παράλληλα η παραμονή των εντυπωσιακών Tall Ships στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο της πόλης τα καθιστά πόλο τουριστικής έλξης, καθώς πολλοί εκτός Βόλου και Μαγνησίας είναι εκείνοι που θα τα επισκεφτούν για να δουν ένα μοναδικό θέαμα, που ποτέ ίσως να μην ξαναέχουν την ευκαιρία να απολαύσουν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φοινικόπουλος, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν ζητήσει πληροφορίες για να έλθουν και να επισκεφτούν τα πλοία άτομα από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και από τη Βόρεια Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου και με σλόγκαν «ειδικό ωράριο – ειδικές τιμές» θα συμμετάσχει στον πανηγυρικό χαρακτήρα του τετραημέρου. Πιο συγκεκριμένα και για να διευκολύνει τους επισκέπτες της πόλης, αποφάσισε την Τετάρτη 12 Μαΐου, ημέρα απόπλου των ιστιοφόρων, τα καταστήματα της πόλης να παραμείνουν ανοικτά έως τις 7 το απόγευμα.
Επιπλέον, πλαισιώνοντας ο Δήμος Βόλου το γεγονός αυτό καθαυτό με σημαντικό αριθμό παράλληλων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, εικαστικών παρεμβάσεων και διαφόρων happenings με την εμπλοκή των ξένων πληρωμάτων, επιδεικνύει τη δυναμική που διαθέτει ως σύγχρονη πόλη της ελληνικής περιφέρειας.
Εντέλει η διεξαγωγή της Regatta «Ιστορικές Θάλασσες 2010» με αφετηρία το λιμάνι του Βόλου αποτελεί την καλύτερη ίσως επιλογή ως εναρκτήρια εκδήλωση της Πολιτιστικής Μεσογειάδας, που ανέλαβε ο Δήμος Βόλου ταυτόχρονα με την ανάληψη διεξαγωγής των 17ων Μεσογειακών Αγώνων μαζί με τη Λάρισα το 2013.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
Η επίσκεψη στα πλοία είναι ελεύθερη και θα γίνεται με το ακόλουθο ωράριο:
Κυριακή: πρωί 12.30-15.00, απόγευμα 17.00-20.30
Δευτέρα: πρωί 10.00-13.00, απόγευμα 17.00-20.30
Τρίτη: πρωί 10.30-13.00, απόγευμα 17.00-20.30
Παράλληλα για περισσότερες πληροφορίες για το αθλητικό σκέλος της ιστιοδρομίας, την οργάνωση των επισκέψεων στα πλοία, την εγγραφή ως εκπαιδευόμενων μελών στα πληρώματα των μεγάλων ιστιοφόρων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site: www.tallshipsvolos2010.gr ή να επικοινωνήσουν στα e-mail: politismos@volos-city.gr, τηλέφωνο: 2421350280.

Δεν υπάρχουν σχόλια :