Κυριακή 16 Μαΐου 2010

222 εκατ. ευρώ, τα χρεη ΠΑΕ και ΚΑΕ

Χρέη, που φθάνουν στα 222 εκατ. ευρώ, βαρύνουν δεκάδες ΠΑΕ και ΚΑΕ, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Από τα 222 εκατ. ευρώ μόνο τα 37 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν κατασχεθεί συμβόλαια ποδοσφαιριστών για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Ο Φ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη «… στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών» και προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης πολιτιστικών και αθλητικών οργανισμών, αλλά και τη σταδιακή διακοπή της επιχορήγησης των ΠΑΕ και ΚΑΕ από το κράτος ή εποπτευόμενους οργανισμούς, όπως η ΟΠΑΠ Α.Ε. Κάτι που πιθανόν, μετά τη λήξη της φετινής Σούπερ Λίγκα, ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της με τον Οργανισμό και γι’ αυτό από την πλευρά της διοργανώτριας δρομολογείται συνάντηση των δύο πλευρών.
Από το σύνολο των ΠΑΕ και ΚΑΕ, στην πρώτη θέση της λίστας των υπερχρεωμένων είναι οι ΠΑΕ: ΑΕΚ-70,6 εκατ. ευρώ, Πανιώνιος-9,5 εκατ. ευρώ, Αθηναϊκός-9 εκατ. ευρώ, Καβάλα-5,9 εκατ. ευρώ, Ολυμπιακός-3,8 εκατ. ευρώ, Προοδευτική-2,8 εκατ. ευρώ, Κέρκυρα-1,1 εκατ. ευρώ, Εδεσσαϊκός-1,1 εκατ. ευρώ.
Οι ΚΑΕ: Πανιώνιος-5,9 εκατ. ευρώ, Μαρούσι-3 εκατ. ευρώ, Παναθηναϊκός-3 εκατ. ευρώ, Ολυμπιακός-2,6 εκατ. ευρώ, Νήαρ Ήστ-1,4 εκατ. ευρώ, ΑΕΚ-669 χιλιάδες ευρώ.
Στα πρόστιμα, που ανέρχονται στα 26,3 εκατ. ευρώ και έχουν εξοφληθεί μόλις 3,3 εκατ. ευρώ…, προηγούνται οι ΠΑΕ: ΑΕΚ-3,7 εκατ. ευρώ, Πανιώνιος-1,7 εκατ. ευρώ και οι ΚΑΕ: ΠΑΟΚ-11,6 εκατ. ευρώ, Αρης-3,8 εκατ. ευρώ.
Όσο για τα λιγότερα χρέη και πρόστιμα; Είναι οι ΠΑΕ: Ιαλυσός-2,93 ευρώ Α.Ο.Βελισσαρίου-4,40ευρώ και Πιερικός-77,94 ευρώ! Ανάμεσά τους υπάρχει και… Μουσικοχορευτικός Σύλλογος για οφειλή 15.500 ευρώ.

Από τις παραπάνω λίστες προκύπτουν και ερωτηματικά όπως:
α) Οι ΠΑΕ Αθηναϊκός, Προοδευτική και Εδεσσαϊκός είναι πλέον ερασιτεχνικές ομάδες.
β) Η ΠΑΕ ΑΟΚ Καβάλα έχει επανασυσταθεί σε «Νέα Καβάλα».
γ) Τα πρόστιμα των ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Άρη είναι νέα; Γιατί τα παλιότερα είχαν «σβηστεί» με την περίφημη ρύθμιση των «45 ημερών», που είχε γίνει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ρύθμιση στην οποία είχε υπαχθεί τότε και η ΠΑΕ Πανιώνιος, που τώρα φαίνεται να χρωστάει 9,5 εκατ. ευρώ.

Chrisgio: ΟΡΙΣΤΕ; ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια :