Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Από τη Necochea στο Ciwandan

Φύγαμε από τη Necochea το βράδυ της 27ης Ιουλίου.
Είχαμε φορτώσει άλλους 22.000 τόνους καλαμπόκι και το βύθισμα της αναχώρησης έπιασε τα 13,05 μέτρα. Στις 10 το βράδυ, αφού περάσαμε ανάμεσα από τα αγκυροβολημένα καράβια, κάναμε πρόσω ολοταχώς (full away). Προορισμός μας το λιμάνι Cigading της Ινδονησίας.
Εκτιμώμενη απόσταση 8.795 μίλια αλλά ήταν σίγουρο ότι θα γινόταν περισσότερα! Εκτιμώμενη ημερομηνία άφιξης η 31η Αυγούστου! Ο Θεός να μας έχει καλά, ΚΑΠΟΤΕ θα φτάσουμε, τίποτα δεν κρατάει αιώνια! Ούτε και τα ναυτικά ταξίδια!
Ο χειμώνας θα μας ταλαιπωρούσε. Η προγνώσεις μιλούσαν όχι για πολύ κακό καιρό, αλλά το swell θα μας τάραζε. Τα ζικ-ζακ δεν θα τα αποφεύγαμε.

Πορεία ανατολική 089 μοίρες. Ο καιρός 4άρι, καλός. Στόχος μας μια από τα ίδια. Το ακρωτήρι Agulhas, το νοτιότερο άκρο της Αφρικής.
Δύο μέρες αργότερα το 4άρι έγινε 7αρι, για μποφόρ μιλάμε, και το swell στα 5 μέτρα.

30 Ιουλίου ο μήνας και η Oceanroutes που μας παρακολουθούσε μας συμβούλεψε να γυρίσουμε πορεία 074 μοίρες, ανατολική-βορειοανατολική, κι ο θεός βοηθός. Τα ζικ-ζακ άρχισαν. Οι προβλέψεις μιλούσαν για γιγάντιο swell 10 μέτρων.

1η Αυγούστου και νέο recommendation. Στις 6 το απόγευμα πορεία 062 μοίρες, ανατολική-βορειοανατολική ενώ την άλλη μέρα ο καιρός είχε πιάσει τα 8 μποφόρ και το swell τα 6 μέτρα. Για ένα 12ωρο μας χτυπούσε, δύσκολες ώρες αλλά ας μην το κάνω και τραγωδία! Από την πρύμη ήταν ο καιρός, δυτικός ο άνεμος, περισσότερο μας έσπρωχνε παρά μας τυραννούσε. Που και που ανέβαινε και κανένα κύμα (στην πρύμη)! Ο εφιάλτης το swell που αυξάνονταν, αλλά είχε γυρίσει δυτικό-νοτιοδυτικό, το είχαμε βάλει σχεδόν στη πρύμη μας και η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο.

Στις 3 του μηνός στις 8 το βράδυ νέα πορεία 090 μοίρες, ξανά ανατολική. Από γεωγραφικό μήκος 38ο 16’ νότιο στο 32ο 00’ νότιο. Είχαμε μετατοπιστεί 404 μίλια βόρεια προς τον Ισημερινό. Η προσπάθεια να απομακρυνθούμε από τους βαρείς χειμωνιάτικους καιρούς του νότου είχε αποτέλεσμα χωρίς βέβαια να έχουμε βρει τη γαλήνη μας.

Στις 13:00 στις 4 Αυγούστου πορεία 096 μοίρες. Βρήκαμε το χαμένο στόχο μας ξανά, το Cape Agulhas. Ξέραμε που πηγαίναμε πάλι.

5 ο μήνας και ο καιρός υποχωρούσε. Με συνεχή τα σκαμπανεβάσματά του κρατιόμασταν εκεί μεταξύ 5 και 7 μποφόρ με το swell όμως… «βράχος» στα 8 μέτρα. Να το έχεις από την μπάντα, είναι ικανό να σε καταπιεί! Αλλά όλα καλά. Ταλαιπωρία, αλλά υποφερτή!

8 ο μήνας και αλλάξαμε ημισφαίριο, περάσαμε στο ανατολικό. Παλιά μας τέχνη κόσκινο. Πέρα δώθε στο πουθενά!

Έπιασε ο μήνας τις 12 κι εμείς το Agulhas. Από δω και πέρα οι συνθήκες αλλάζουν, η πορεία μονίμως βορειοανατολική διαγράφοντας τόξο ορθοδρομίας για να κερδίσουμε μίλια και ο καιρός σε ανεκτά επίπεδα, από 5 έως 7 μποφόρ.

Για την 31η Αυγούστου έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Συνεχίζεται…

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :