Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Από το Lombok Strait στις εκβολές του Chang Jiang

Η φωτογραφία ίσως και να υποδηλώνει ότι το κοσμοπολίτικο Bali είναι κοντά.
Πιάσαμε το Lombok Strait στις 31 Οκτωβρίου το απόγευμα και συνεχίζοντας βόρεια αφήσαμε πάλι δυτικά τη Borneo, το Adang Bay, και… χαθήκαμε ανάμεσα στα νησιά των Φιλιππίνων πριν βγούμε ξανά στην South China Sea.
Αριστερά το φημισμένο Bali, δεξιά το νησί Lombok. Τα δύο νησιά δημιουργούν το στενό Selat Lombok. Το μικρό νησί Nusapenida στη μέση του στενού δυσκολεύει κατά κάποιον το γενικά εύκολο πέρασμα. Όλα αυτά... συμβαίνουν δεξιά της Ιάβας.
Αριστερά το μικρό νησί Nusapenida, δεξιά το... αριστερό άκρο του νησιού Lombok. Το πιο στενό σημείο του Selat Lombok με πλάτος περίπου 10 μίλια.
Το εξωτικο Bali. Tο μικρό νησάκι Nusapenida μπροστά του ίσα-ίσα του ξεχωρίζει.
Το νησί Lombok.
 «Αμέτρητες» αλλαγές πορείας αλλά και ο καιρός πολύ καλός. Δύο κυκλώνες που πέρασαν γρήγορα από μπροστά μας κι έπεσαν με… μίσος πάνω στο Βιετνάμ δεν μας δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα πέρα από τη συνεχή παρακολούθησή τους.
Έτσι είναι! Για κάτι που δεν σε αγγίζει, καλό ή καλό δεν σε νοιάζει. Ταξιδεύαμε σε μπουνάτσα και αυτό είχε σημασία. Το τι θα συνέβαινε στις ακτές της Ινδοκίνας από το πέρασμα των δύο κυκλώνων δεν δίναμε δεκάρα. Εμείς τους είχαμε αποφύγει!
Σκληρή γλώσσα; Ουφφφ! Ναι! 
Luzon Strait
Κάπου εκεί στις 8 Νοεμβρίου μάθαμε τον προορισμό μας. Ήταν η πόλη-λιμάνι Zhoushan πάνω στο ομώνυμο νησί λίγο νότια από τις εκβολές του τεράστιου ποταμού Chang Jiang. Στις όχθες του η Σαγγάη όλο και μεγαλώνει, απλώνεται, αναπτύσσεται! Αλήθεια πόσο ακόμα θα μεγαλώνει αυτό το τέρας;

Μπήκαμε στο Luzon Strait και αφήσαμε αριστερά μας την ανατολική ακτή της Ταϊβάν.
Τα νησιά Zhoushan Qundao
Το μεγάλο νησί Zhoushan Dao. Στη νότια πλευρά του η πόλη Zhoushan, ο προορισμός μας.
Στο Zhoushan, μια πόλη 1.000.000 κατοίκων, μικρή για τα δεδομένα της Κίνας, φτάσαμε στις 8 Νοεμβρίου στις 14:00. Η παραμονή μας εκεί κράτησε 26 ώρες περίπου. Τόσο χρειάστηκε για να ξεφορτώσουμε, 11.000 τόνους φορτίου, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το βύθισμα του πλοίου τόσο όσο χρειαζόταν για να μπούμε στο μεγάλο ποτάμι στο δρόμο για τον τελικό προορισμό μας το Zhengjiang.

Στις 20:00 της 9ης Νοεμβρίου κάναμε ένα σούπερ μίνι ταξίδι 8 ωρών. Πριν προλάβουμε να πούμε ότι ξεκινήσαμε, φτάσαμε στις εκβολές του Cheng Jiang και αγκυροβολήσαμε στις 04:00 της επόμενης μέρας στο αγκυροβόλιο Chang Jiang Ku.
Οι εκβολές το ποταμού Chang Jiang. Αριστερά η Shang Hai.
Το αγκυροβόλιο Chang Jiang Ku
Η είσοδος στο ποτάμι θα αργούσε, μαζί και η εκφόρτωση. Το Zhengjiang μας περίμενε στα βάθη του Chang Jiang δύο μέρες από τις εκβολές του!

Συνεχίζεται…

Chrisgio

1 σχόλιο :

frankypt είπε...

Καλησπέρα καπετάνιε, ταξιδεύω μαζί σου σε μέρη που δεν είχα φανταστεί. Πολύ ενδιαφέρον.