Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Troy Davis και ο Κοεμτζής

Ο Αμερικανός Troy Davis πριν κάποια χρόνια «λέγεται» ότι είχε σκοτώσει έναν αστυνομικό.
Τ' αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την ενοχή του «λένε» ότι ήταν ελλιπή.
Διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν την εκτέλεση της ποινής που του είχε επιβληθεί και ήταν «ΘΑΝΑΤΟΣ».
Παρόλα αυτά τελικά δεν τα κατάφεραν και πριν 3 μέρες εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στην Atlanta της Georgia.

Το 1973 ο Νίκος Κοεμτζής σκότωσε, μαχαιρώνοντάς τους, τρεις αστυνομικούς, επάνω στην περίφημη «παραγγελιά» του αδερφού του, στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα» και καταδικάσθηκε τρις εις θάνατον και οχτώ φορές ισόβια, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση.
Μερικά χρόνια αργότερα, ώ του θαύματος, οι ποινές αυτές εξαφανίστηκαν και ο τριπλός φονιάς κυκλοφορούσε ανάμεσά μας ελεύθερος.
Δεν είμαι υπέρ της θανατικής ποινής, αλλά δεν ανέχομαι οι αποδεδειγμένα φονιάδες να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Πράγμα που συνέβη με τον Κοεμτζή αντί να τον έχουν κλεισμένο σε μια τρύπα μέχρι τον θάνατό του.
Από τότε μέχρι σήμερα ο Κοεμτζής έγινε κινηματογραφική ταινία, γράφτηκε βιβλίο γι’ αυτόν, του έκαναν την τιμή δημοσιογράφοι να του πάρουν συνεντεύξεις κλπ. Πλήρης ηρωοποίηση του φονιά!
Όμως δεν βρέθηκε ούτε ένας τους να συναντήσει τις οικογένειες των τριών νεκρών. Ν’ ακούσει και να αποτυπώσει στο χαρτί το πόνο τους.
Ίσως γιατί ήταν «ΜΠΑΤΣΟΙ» και οι ζωές των μπάτσων φαίνεται ότι δεν έχουν ούτε αξία, ούτε ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη.
Ο Κοεμτζής προχθές άφησε αυτόν τον μάταιο κόσμο σε ηλικία 74 ετών κι αν σκεφτούμε ότι κάποτε είχε καταδικαστεί «τρις εις θάνατον» μπορούμε να πούμε ότι έφυγε… «πλήρης ημερών».
Κείτονταν για περισσότερο από δύο ώρες πεσμένος σ’ ένα πεζοδρόμιο στο Μοναστηράκι σαν σκουπίδι, έτσι ακριβώς όπως είχε «ξαπλώσει» τα θύματά του με τις φονικές μαχαιριές.

Δεν ξέρω, αλλά πολλές φορές ο τρόπος που πεθαίνει κάποιος, δείχνει να είναι προδιαγεγραμμένος, λες κι ο Θεός δεν ξεχνάει. Το κρύο πιάτο της εκδίκησης!

Κάποιος στο Twitter έγραψε για τον θάνατό του: Ταξίδεψε στο λυτρωμό και στη συγνώμη η βασανισμένη(;) ψυχή του! Ίσως!

Chrisgio

12 σχόλια :

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Φίλε μου σε βλέπω λίγο άπελπη! Είναι που είσαι πολύν καιρό μακριά απ΄την πατρίδα; Είναι που δε μαθαίνεις λεπτομέρειες (αν και σε βλέπω αρκετά ενημερωμένο);
Έ, λοιπόν, η κατάσταση στην πατρίδα είναι σκατά!
Φαντάσου ότι πέθανε κοτζάμ Κοεμτζής και δεν έγινε κηδεία με τιμές Υπουργού εν ενεργεία! Δεν οργανώθηκε ένα "φιλολογικό βράδυ" από τους "σκατο-υποκουλτούρες" (πολύ πετυχημένος χαρακτηρισμός), της φωτογραφίας σου!
Δεν έγινε ένα πάνελ, βρε αδερφέ, αφιέρωμα στη μνήμη του και στους αγώνες για να επιβιώσει ο άνθρωπος!
Πάει, καπετάνιο μου χάλασε ο κόσμος!

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Μη βιαζόσαστε.
Πέσαμε στο τέλος της εβδομάδος και δέν προλάβαιναν τα λαμόγια της ειδησεογραφίας.
Κάντε υπομονή και θα.........κάποιο βράδυ.

Πιγκουίνος είπε...

Καλημέρα, καλή εβδομάδα.
Συμφωνώ με όσα αναφέρεις στην ανάρτησή σου. Ο Κοεμτζής ηρωοποιήθηκε από ένα κομμάτι της κοινωνίας, μεγάλο κατά την άποψή μου, και σε αυτό έπαιξαν ρόλο και τα ΜΜΕ και καλλιτέχνες κλπ.
Ο τίτλος στο δικό μου κείμενο, για τον οποίο εκφράζεις αντιρρήσεις, αυτό ακριβώς το πράγμα στηλιτεύει. Για αυτό και δεν έχω καταλάβει που ακριβώς διαφωνείς.
Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία πράγματι αγάπησε και... θαύμασε έναν δολοφόνο και αναζητώ κι εγώ απαντήσσεις στο «γιατί»...

Ανώνυμος είπε...

Από ευγένεια θα έπρεπε να σιωπήσεις αλλά φαίνεται ότι τη στερείσαι. Στην αρχαία Ελλάδα τιμούσαν τους νεκρούς. Στη χούντα φαίνεται πέρασες καλά καπετάνιε της ξηράς. Κι αφού τα ξέρεις όλα τότε πες μας ποιος προκάλεσε στην Νεράιδα; Κι αφού πάλι ξέρεις - δεν ξέρεις πως ο Νίκος έμεινε στη φυλακή 26 χρόνια (20 είναι τα ισόβια) κι όταν βγήκε ήταν υπό περιορισμό. Πλήρωσε δηλαδή για τις πράξεις του και με το παραπάνω. Ο Πατακός και οι άλλοι χουντικοί που βγήκαν δεν σε πείραξε... Οι μπάτσοι που δέρνουν τους συνταξιούχους πότε θα πληρώσουν;

Χρήστος Γ. είπε...

Ω! Τι ευχάριστη έκπληξη!!!
Η συνομοταξία του «Ανώνυμου» ξαναχτύπησε με γλυκόλογα. Το κοινό αυτό αλλά τελείως ακίνδυνο και γελοίο είδος VIRUS του διαδικτύου που δεν έχει την τόλμη ούτε ψευδώνυμο να χρησιμοποιήσει έκανε την εθιμοτυπική του επίσκεψη για να βρίσει. Δεν έχει σημασία πόσοι είστε, για μένα είσαι ο ένας, ο μεγάλος, ο ευγενικός, ο σύγχρονος ήρωας και ταξιδευτής της μπλογκόσφαιρας, ο αγωνιστής, ο μοναδικός «ΑΝΩΝΥΜΟΣ».
«Οποία, τιμή στο φτωχικό μας!!!»
Άκου λοιπόν «φιλαράκο», ακρο-αριστερο-δέξιε μπουρδολόγε σχολιαστή, της τρικυμίας εν κρανίω και της κακιάς ώρας, θύμα της τριακονταπενταετούς μεταπολίτευσης, οπαδέ και χούλιγκαν.
Φαντάζομαι, όπως φαντάζεσαι κι εσύ για μένα και με αποκαλείς χουντικό, καπετάνιο της ξηράς κλπ, ότι μάλλον θα είσαι κανένα απόβρασμα της κοινωνίας χωρίς σπίτι, οικογένεια και παιδιά.
Γιατί αν είχες παιδί και κάποιος σου το μαχαίρωνε για οποιοδήποτε λόγο τότε θα ήθελα «παλικαρά» μου να μου εξηγούσες ποια τιμωρία θα ζητούσες για τον φονιά. Τότε να σ’ έβλεπα αν θα συμφωνούσες με το «πλήρωσε για τις πράξεις του» με τα ισόβια.
Στην αρχαία Ελλάδα τιμούσαν τους νεκρούς τους. Συμφωνώ, μόνο που στην σύγχρονη Ελλάδα οι τιμές αποδίδονται κατά το δοκούν και επιλεκτικά σ’ εκείνους που βολεύει την ιδεολογία μας και την σκατο-υποκουλτούρα σαν τη δική σου αλλά και των ομοίων σου. Τέτοια σήψη επικρατεί την οποία ή δεν μπορείς να καταλάβεις, ή δεν θέλεις να καταλάβεις. Είσαι κομμάτι της σήψης.
Στη χούντα «φίλτατε και αλά-καρτ» αγωνιστή της δημοκρατίας ήμουν 11 χρονών. Η αλήθεια είναι ότι έτρωγα καλά. Μπορεί ο πατέρας μου να ήταν φτωχός αλλά μας τάιζε, δεν πείνασα είναι αλήθεια αλλά δεν θα έχω και τύψεις και γι’ αυτό. Συγχώρεσέ με που δεν είχα την ηλικία που θα σε βόλευε, ήμουνα μικρός τα χρόνια εκείνα.
Για το ποιος προκάλεσε στην Νεράιδα, η οπαδο-χουλιγκάνικη λογική σου αποδεικνύει ακόμα μια φορά το επίπεδό σου. Δικαιολογείται ο φόνος απέναντι σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ πρόκληση; Δεν αισθάνομαι έκπληξη για σένα. Διαβάζοντας και αναλύοντας το σχόλιό σου λέξη προς λέξη καταλαβαίνω με τι άνθρωπο έχω να κάνω.
Τώρα αν ο… Νίκος έμεινε 26 χρόνια φυλακή αντί για 20 δεν δίνω δεκάρα (ο Νίκος…, μ’ αρέσει η οικειότητα, φίλος σου ήταν, μπάρμπας σου, ή ο ήρωάς σου; Μήπως όνειρό σου είναι να κάνεις κάτι ανάλογο αλλά δεν έχεις τα κότσια; Είναι το μόνο για το οποίο παραδέχομαι τον φίλο σου τον… Νικολάκη! Είχε κότσια που χρησιμοποίησε λάθος). Άλλωστε θα προτιμούσα να είχε πεθάνει στη φυλακή όπως το ίδιο επιθυμούσα και για τους πραξικοπηματίες του ‘67.
Βέεεεεβαια ο «φουκαράς» όταν βγήκε από τη φυλακή ήταν υπό περιορισμό. Ω τι φρίκη που αισθάνομαι γι έναν άνθρωπο που, στα καλά καθούμενα σκότωσε 3 και τραυμάτισε άλλους 7, και που κατά την αρρωστημένη λογική σου, θα έπρεπε να του δώσουν και μια φαλτσέτα για ώρα ανάγκη.
Παραπάνω γράφω για την «τρικυμία εν κρανίω» που σε δέρνει. Πως μπορεί να σε χαρακτηρίσει κάποιος όταν την απέχθειά μου απέναντι σ’ έναν φονιά την συνδέεις με τον Παττακό και την χούντα. Μήπως επειδή ο Νικολάκης δήλωνε κομμουνιστής. Μπας και νομίζεις ότι σ’ αυτόν τον κόσμο όποιος δεν είναι κομμουνιστής είναι χουντικός και φασίστας κατά το «πας μη Έλλην βάρβαρος»; Κούνια που σε κούναγε ΚΑΗΜΕΝΕ μου.
Τώρα ο επίλογός σου «οι μπάτσοι που δέρνουν τους συνταξιούχους πότε θα πληρώσουν;» τι σχέση με το θέμα, είναι μια άλλη υπόθεση που μόνο ψυχίατρος μπορεί να εξηγήσει. Καιρός να τον επισκεφθείς!
Κλείνοντας, σαν καπετάνιος της ξηράς, κατά τα λεγόμενά σου, (ακόμα και για το επάγγελμά μου έχεις άποψη και αμφισβητείς, άθλιε) σου στέλνω τους χαιρετισμούς μου από τη γέφυρα του πλοίου μου, κάπου από την μέση του Ατλαντικού Ωκεανού.
Στη συνέχεια δεν επιθυμώ άλλη κουβέντα μαζί σου όχι γιατί φοβάμαι τον διάλογο αλλά γιατί ανήκεις σε διαφορετικό κόσμο από τον δικό μου όπου συνεννοείστε και λύνετε τις διαφορές σας είτε με ύβρεις είτε με φαλτσέτες. Γι’ αυτό ας σταματήσουμε εδώ. Υπάρχουν αμέτρητοι τόποι στο διαδίκτυο να πάς να μαγαρίσεις υπό τον μανδύα της ανωνυμίας σου.

Ανώνυμος είπε...

Μη συγχίζεσαι και απόλαυσε τον Ωκεανό!
(η θάλασσα είναι η λατρεία μου, τους Ωκεανούς φοβάμαι...)
to alataki

Πιγκουίνος είπε...

Άσχετο, αλλά στην αρχαία Ελλάδα επίσης έτρωγαν σκύλους και γαϊδούρια. Να φάμε κι εμείς;
Δυστυχώς, φίλε, σαν αυτόν τον ανώνυμο υπάρχουν πάρα πολλοί...
Κουράγιο (σε όλους μας) για να τους αντέξουμε...

Exantas είπε...

Φίλε Cpt Christo,
ομολογουμένως άριστη η διατύπωση & η αποτύπωση της αλήθειας, τόσο της παρέμβασης όσο & του σχολιασμού προς τον ανώνυμο @26-09 01:10μμ.
Έχουμε, από το ιστολόγιο μας, συχνά αναφερθεί για τον ρόλο των Μέσων Μαζικού Εκμαυλισμού (ΜΜΕ)στον τόπο μας, που στηρίζουν κυρίως τους διαπλεκόμενους εθνοσωτήρες, αρκετούς δήθεν επαναστάτες & "θολοκουλτουριάρηδες" αν & στη συνέχεια, καλλιεργούν την απαξίωση, τον ευτελισμό & την αποστροφή των πολιτών εις βάρος τους!
Είναι γνωστό ότι σημαντικό μέρος της σημερινής κατάντιας μας, την οφείλουμε σε αυτά!!!

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Καπετάνιε, οι τύποι αυτοί είναι το κατακάθι της μεταπολίτευσης! Κάποιοι από αυτούς, ο "δικός" μας δε μοιάζει για τέτοιος, περισσότερο για θύμα μου φέρνει, αγόρασαν φθηνά "δημοκρατία" κσι πούλησαν ακριβά με θέσεις επιχειρήσεις και ακαταδίωκτο για ό,τι κι αν έκαναν!
Αυτοί μας έφεραν στον πάτο και όσοι αστοί πολιτικοί δεν είχαν τα κότσια να πουν τα "όχι" μιας αξιοπρεπούς πολιτικής!
Τώρα, τους τύπους αυτούς, τους κράζουν όλοι, αλλά νομίζω ότι είναι λίγο αργά!

ακυβέρνητος είπε...

Και ο Πάσσαρης σκότωσε δύο αστυνομικούς και τραυμάτισε έναν τρίτο. Μήπως να του δώσουμε μετάλλιο ανδρείας;
Πάλι καλά που δεν είχε δηλώσει κομμουνιστής γιατί θα μας έλεγαν ότι διώχθηκε για τα πολιτικά του φρονήματα.
Εδώ καπετάνιο ταιριάζει η ρήση «όσο πιο λίγα ξέρει κανείς, τόσο πιο πολύ θέλει να τα πει»!

Χρήστος Γ. είπε...

Κι ένα link με σχετικά σχόλια για νάχουμε να πορευόμαστε τώρα που θα σφίξουν και τα κρύα. http://papoylis.wordpress.com/2011/09/23/nikos-k-died-today/

Ανώνυμος είπε...

Αν οι αστυνομικοί δεν τον προκαλούσαν δε θα γινόταν το μακελειό.Η οικογένεια του ήταν κυνηγημένη απο τον εμφύλιο και μετά.Φυσικό είναι να είχε μίσος εναντίον τους.Όταν βλέπεις να δέρνουν τον αδερφό σου αυτοί που μια ζωή κυνηγούσαν τον πατέρα και τον παππού σου χάνεις τον έλεγχο.Έκανε έγκλημα,όχι ηρωική πράξη,καθώς την πλήρωσαν και αθώοι αλλα η κοινωνία πρέπει να δίνει στα μέλη της ευκαιρίες για επανένταξη.Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του καθώς και τις ψυχές των θυμάτων του.