Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

«Αγία Μαρίνα»: Το μεγαλύτερο πλοίο που κινείται με αιολική ενέργεια

Η Anbros Maritime και η Cargill πρωτοπορούν στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Cargill, μια απ’ τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στην παραγωγή και προμήθεια τροφίμων, υπέγραψε συμφωνία με την Ελληνική Ναυτιλιακή εταιρεία Anbros Maritime S.A., για να εγκαταστήσει τον μεγαλύτερο χαρταετό στον κόσμο στο πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου «Αγία Μαρίνα». Το «Αγία Μαρίνα» τυπικά μεταφέρει φορτία γεωργικών και βιομηχανικών πρώτων υλών.
Το 170 μέτρων μήκους μεταφορικό πλοίο χτίστηκε το 1994, έχει υπηρεσιακή ταχύτητα έως 14 κόμβους και μπορεί να μεταφέρει περίπου 28.500 τόνους ξηρού φορτίου σε οποιαδήποτε στιγμή, αυτά το κάνουν το μεγαλύτερο πλοίο που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αιολικής ενέργειας , που δημιουργείται από την SkySails GmbH (SkySails).
Τον περασμένο Φεβρουάριο η Cargill ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία προμήθειας με την SlySails, που έχει ως στόχο να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αιολικής ενέργειας για την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα της Ναυτιλίας. Η SkySails, με έδρα το Αμβούργο, έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πατενταρισμένη τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί έναν αετό, ο οποίος πετάει μπροστά από το πλοίο και παράγει αρκετή πρόωση για την μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στην δεξαμενή έως και 35% σε ιδανικές συνθήκες πλεύσης.«Έχουμε την ευχαρίστηση να συνεργαστούμε με την Anbros και ανακοίνωσε το «Αγία Μαρίνα» ως το μεγαλύτερο πλοίο μέχρι σήμερα, που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία SkySails», δήλωσε ο Roger Janson, επικεφαλής των ωκεάνιων μεταφορών της Cargill. «Καθώς η Cargill είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ναυλωτών ξηρού φορτίου στον κόσμο, παίρνουμε τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις μας πολύ σοβαρά και ενεργά αναζητούμε ευκαιρίες που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση των προτύπων της βιομηχανίας σε ορισμένους τομείς. Έχουμε άριστες σχέσεις με την Anbros για πολλά χρόνια και είναι ευχαριστημένοι που βλέπουν τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας τόσο από περιβαλλοντική, όσο και από την προοπτική εξοικονόμηση καυσίμων.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο 320 τ.μ. αετός, θα τοποθετηθεί στο πλοίο «Αγία Μαρίνα» το πρώτο τρίμηνο του 2012, το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Anbros προσχώρησε τώρα με την Cargill και τν SkySails στην ανάπτυξη και δοκιμή αυτής της τεχνολογίας.
Για τα επόμενα πέντε χρόνια το «Αγία Μαρίνα», μακροπρόθεσμης ναύλωσης της Cargill, θα χρησιμοποιεί το σύστημα SkySails. H SkySail θα είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση του πληρώματος του «Αγία Μαρίνα», στον τρόπο λειτουργίας της πρόωσης αετού. Ο αετός ρυμούλκησης της SkySails θα συνδέεται με το πλοίο με σχοινί και θα πετάει σε οχτάγωνο σχηματισμό σε ύψος μεταξύ 100 και 420 μέτρων. Πρόκειται για υπολογιστή που ελέγχεται από ένα αυτόματο pod, ώστε να μεγιστοποιεί τα οφέλη του ανέμου.
«Η Anbros Maritime, έχει την τιμή να ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνίας με την Cargill και την Skysails, ώστε να χρησιμοποιεί αιολική ενέργεια με σκοπό την μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και μείωσης του κόστους καυσίμων στον τομέα της Ναυτιλίας» δήλωσε ο Γιώργος Ι. Αγγελάκης, Διευθυντής της Anbros. « Μας τιμά το γεγονός ότι επιλεχθήκαμε από την Cargill να πρωτοπορήσουμε χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή πράσινη τεχνολογία. Βλέπουμε αυτή την επιλογή ως αναγνώριση της μακροχρόνιας υπηρεσίας μας στον κλάδο της Ναυτιλίας και της φήμης μας για υψηλού επιπέδου υπηρεσιακή και τεχνική διαχείριση, συντήρηση, αξιοπιστία και ασφάλεια. Η Cargill και η Anbros συνεργάζονται για πολλά χρόνια και αυτή η συμφωνία θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο αυτή την συνεργασία. Δεσμευόμαστε για την επιτυχία αυτού του έργου, με την ελπίδα ότι θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή οικολογικότερης ναυτιλίας».
«Επικροτούμε την Anbros για την ένταξή της σε αυτό το έργο και επιλέγουμε το «Αγία Μαρίνα» ως το μεγαλύτερο πλοίο μέχρι σήμερα, που θα αγκαλιάσει την τεχνολογία μας», δήλωσε ο Stephan Wrage, Διευθύνων Σύμβουλος της SkySails . «Είμαστε επίσης πολύ εντυπωσιασμένοι με την κινητικότητα και την φιλοδοξία που δείχνει η Cargill επηρεάζοντας έναν πλοιοκτήτη αυτής της σημασίας. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει σε περεταίρω εξελίξεις και ειδικότερα βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες να ενσωματώσουμε την τεχνολογία μας και σε μεγαλύτερα πλοία στο μέλλον».
Η Cargill είναι μία σημαντική μεταφορέας , γεωργικών, ενεργειακών και βιομηχανικών αγαθών. Παρόλο που η εταιρεία δεν έχει δικά της πλοία, διαθέτει μια επιχείρηση ωκεάνιας μεταφοράς περισσότερων από 185 εκατομμυρίων τόνων εμπορευμάτων ετησίως, στην διαδικασία σύνδεσης της προσφοράς από περιοχές πλεονάσματος με την ζήτηση στις περιοχές ελλείμματος.

Από το Shipping-Press

Δεν υπάρχουν σχόλια :