Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Στον Ειρηνικό, προς τη Γη του Πυρός

Ο καιρός μέρα με τη μέρα άρχιζε να αλλάζει. Το θερμόμετρο μείωνε κι αυτό τις… επιδόσεις του. Σιγά-σιγά ο χειμώνας έδειχνε τα δόντια του.

Στις 23 Αυγούστου το πρωί κατά τις 6 αλλάξαμε πορεία προς 101 μοίρες. Στόχος μια άλλη συντεταγμένη του Ειρηνικού.

Γεωγραφικό πλάτος: 33 νότιο.
Γεωγραφικό μήκος: 140 δυτικό.

Ο καιρός θα δυνάμωνε κι άλλο, η θάλασσα τα κύματά της, το swell το ίδιο. Το τελευταίο θα ήταν μόνιμα από δυτικό-νοτιοδυτικό έως νότιο-νοτιοδυτικό με πρόβλεψη, όσο θα σκαρφαλώναμε σε μεγαλύτερα νότια πλάτη, να πιάσει τα 5-6 μέτρα ύψος.
Τα... «βασανιστήρια» αναπόφευκτα!
Μόνο να μειώσουμε έντασή τους είχαμε τη δυνατότητα. Έπρεπε να μπούμε νωρίτερα στη Winter Zone. Τουλάχιστον να το κρατήσουμε (το swell) «δευτερόπρυμα», στο δεξιό ισχύο (starboard quarter).

Το απόγευμα της 28ης Αυγούστου πετάξαμε στη θάλασσα 180 τόνους νερό, για να ελαφρώσουμε το πλοίο, να μεγαλώσουν τα έξαλα, ώστε να μπούμε στην Winter Zone με ασφάλεια και κάθε νομιμότητα.
Πιάσαμε το παραπάνω στίγμα στις 29 Αυγούστου το πρωί κατά τις 4, πορεία προς 115 μοίρες. Δύο ώρες αργότερα, μετά την αλλαγή της πορείας, ο άνεμος έγινε δυτικός-νοτιοδυτικός, η δύναμή του έπιασε τα 8 μποφόρ και μαζί το ήδη υπάρχον swell των 3-4 μέτρων μας έκαναν τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη.

«29 Αυγούστου σήμερα! Η κόρη μου έχει γενέθλια, έγινε 19! Τώρα το συνειδητοποιώ. Δύσκολες ώρες μακριά από το σπίτι! Χρόνια πολλά κοριτσάκι μου να τα εκατοστίσεις. Σ’ αγαπώ πολύ!»

Το GPS έδειχνε υπόλοιπο 3.132 μίλια, μέχρι τη Γη του Πυρός (Tierra del Fuego) και το Cape Horn. Με μέση ταχύτητα 10 κόμβους, κι αν την πετύχουμε μέσα στο καταχείμωνο και τον αγριεμένο Νότιο Ειρηνικό, μας περιμένουν τουλάχιστον 13 πολύ άσχημες μέρες.

Θα αργήσουμε να ξανακοιμηθούμε σαν άνθρωποι; Θα δείξει!

Πολύ δύσκολο ταξίδι! O Θεός μαζί μας!

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ουράνιο τόξο στον Ειρηνικό - Λίγο πριν μας βρουν οι καταιγίδες


Έχω φωτογραφήσει πολλές φορές το ουράνιο τόξο.
Όμως αυτό ήταν διαφορετικό!
Τόσο μεγάλο που να μην το χωράει μία φωτογραφία.
Μια τεράστια, πλήρης αψίδα την οποία το πλοίο αν και προσπάθησε να την φτάσει και να περάσει από κάτω της, ποτέ δεν το κατάφερε! Πως θα ήταν δυνατό άλλωστε.
Εικόνες που προσπαθούν να ισοσκελίσουν μειονεκτήματα του επαγγέλματος!

Συνεχίζεται…

Chrisgio

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Από το Hay Point στο γεωγραφικό μήκος 180 ή I.D.L.

Αφήνοντας τον πιλότο βάλαμε πορεία ανατολική 086 μοίρες και μπήκαμε στο Capricorn Channel. Τα μεσάνυχτα γυρίσαμε πορεία νοτιοανατολική 124 μοίρες για να βγούμε 24 ώρες αργότερα στην νότια Coral Sea. Η Αυστραλία που μας κράτησε «άγαρμπα» στην αγκαλιά της, συνολικά 20 ώρες, είχε μείνει πίσω μας. Αυτό κάνει στα περισσότερα καράβια, τα... ξεσκίζει!

Πορεία ανατολική 097 μοίρες. Ελαφρό νότιο ξέπεσμα αφού κανονική ανατολική είναι η 090. Πρώτος στόχος μια συντεταγμένη του Ειρηνικού Ωκεανού.

Γεωγραφικό πλάτος: 33 νότιο.
Γεωγραφικό μήκος: 120 δυτικό.
Η Oceanroutes (AWT) έστειλε τη δική της άποψη για το ταξίδι. Μας ζητούσε να κατέβουμε πολύ νότια, από νωρίς στη βαρυχειμωνιά. Πρώτη πορεία προς το στενό ανάμεσα στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας και από εκεί λοξοδρομία προς το Cape Horn. Είχε το λόγο της να ζητάει κάτι τέτοιο και σε άλλη περίπτωση θα την ακολουθούσα αφού έτσι αν και με χειρότερο και καιρό αποφεύγεται το νοτιοδυτικό swell (ο διατοιχισμός). Είχε δίκιο! Όμως το πλοίο ήταν φορτωμένο να πλεύσει σε Summer Zone. Η Winter Zone που μας ζητούσε να πλεύσουμε, χωρίς να το γνωρίζει, ήταν μη νόμιμη. Για να το κάνω αυτό έπρεπε το πλοίο να είχε πάρει λιγότερο φορτίο, να ήταν πιο ελαφρύ, να έχει περισσότερα έξαλα. Οι διεθνείς κανονισμοί σαφείς που δεν δέχονται αμφισβήτηση. Το πλοίο έπρεπε να ταξιδέψει σε πλάτη μικρότερα του 33 νότιου, όπου και η γραμμή που χωρίζει την Summer από την Winter Zone. Όσο θα χρειαζόταν για να καταναλώσει το ανάλογο πετρέλαιο ώστε να μεγαλώσουν τα έξαλά του, τόσο που θα το επέτρεπαν νόμιμα να περάσει στη ζώνη του χειμώνα. Αυτό θα συμβεί στην παραπάνω συντεταγμένη. Μέχρι τότε λοιπόν πορεία 097 μοίρες και μετά βλέπουμε. Το ερώτημα είναι τι καιρό θα συναντήσουμε σε εκείνο το σημείο όταν θα χρειαστεί να αλλάξουμε σε πορεία νότιο-ανατολική.
Στην νότια Coral Sea λοιπόν και o καιρός πολύ καλός. Mε την Αυστραλία πίσω μας, νότιο-ανατολικά τη Νέα Ζηλανδία, βόρεια τα νησιά του Σολομώντος (SOLOMON ISLANDS), την Νέα Καληδονία (Nouvelle Caledonie), τα Santa Cruz Islands, τα νησιά Vanuatu. Αυτή είναι η Coral Sea. Από κει και πέρα αυτός καθ’ αυτός ο Ειρηνικός.

Στις 19 το μεσημέρι είχαμε δίπλα μας και αριστερά στα 150 μίλια το νότιο άκρο της Νέας Καληδονίας. Στις 20 το μεσημέρι δεξιά μας στα 500 μίλια μακριά το βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Στις 21 το απόγευμα στα 450 μίλια βόρειο-ανατολικά τα νησιά Fiji. Λίγο παρακάτω τα Tonga Islands.

Το βράδυ της 21ης Αυγούστου το καράβι πέρασε την I.D.L. (International Date Line) δηλαδή τις 180 μοίρες γεωγραφικό μήκος. Δεν το ονομάζω δυτικό ή ανατολικό γιατί είναι και τα δύο. Είναι ο μεσημβρινός, το σημείο που σμίγει η δύση με την ανατολή. Εκεί που το Tokyo είναι η Δύση και το Los Angeles η ανατολή. Ο Ειρηνικός γενικά είναι ο ωκεανός που τα βλέπεις όλα ανάποδα!
Τα έχω ξαναγράψει αλλά ας τα επαναλάβω.
Σε ανατολικές ή δυτικές πορείες τα πλοία κάθε 15 γεωγραφικά μήκη αλλάζουν ώρες βάζοντας κάθε φορά από μία ώρα εμπρός ή πίσω αντίστοιχα. 15 γεωγραφικά μήκη x 24 ώρες = 360 μοίρες, ο γύρος της γης. Στη γη όμως όλες-όλες οι ώρες είναι 24.
Κάποτε φτάνεις στο 180 είτε πας ανατολικά είτε δυτικά. Φτάνοντας εκεί έχεις βάλει 12 ώρες. Βρίσκεσαι στη μεγαλύτερη απόσταση από το Γκρίνουιτς από πλευράς απόστασης αλλά και χρόνου. Από εκεί και πέρα αν συνεχίσεις αρχίζεις να μειώνεις απόσταση και χρόνο.
Αρχίζει το παράδοξο. Συνειδητοποιείς ότι η γη είναι σφαίρα.
Έτσι λοιπόν τα ταξιδεύοντα, ανατολικά, πλοία αφού έχουν ήδη βάλει μπροστά 12 ώρες περνώντας το 180, την I.D.L., βάζουν μία ΜΕΡΑ πίσω. Το αντίθετο συμβαίνει σε πορείες δυτικές, αυτό συνέβη στις 21 Αυγούστου το βράδυ.

Τι συνέβη;
Ξημέρωσε πάλι... 21 Αυγούστου αλλά πλέον δεν είμαστε 12 ώρες μπροστά αλλά 12 ώρες πίσω από το Γκρίνουιτς.
Από την Ελλάδα 15 ώρες πίσω!!! Για μας η 21η Αυγούστου διήρκεσε... 48 ώρες!

Η άκρη του κόσμου είναι εδώ!

Πορεία στα άκρα!

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ηλιοβασίλεμα λίγο πριν δέσουμε στο Hay Point


Συνεχίζεται...

Chrisgio

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Aποβίβαση πλοηγού λίγο πριν το Hay Point

Φίλε καλή αντάμωση, ποιος ξέρει, κάπου, κάποτε, ίσως ποτέ


Συνεχίζεται...

Chrisgio









Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Το πέρασμα του Hydrographer Passage, ανάμεσα στα κοράλια



Συνεχίζεται...

Chrisgio

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Επιβίβαση πλοηγού στο Blossom Bank

Στο δρόμο για το Blossom Bank, o πλοηγικός σταθμός και η είσοδος του Hydrographer Passage.

Το πλοίο έτοιμο για την προσνήωση

Πυροσβεστήρες μικροί, μεγάλοι, μάνικες πυρκαϊάς



Ζυγίζει την προσνήωσή του

Πλησιάζει με πολύ προσοχή, πλοίο και ελικόπτερο εν κινήσει, εν μέσω ισχυρού ανέμου και αρκετού κυματισμού, δύσκολη δουλειά!



Ο πλοηγός πάτησε στο καράβι

Κατεβαίνει από το αμπάρι Νο6


Στο δρόμο προς τη γέφυρα



Το ελικόπτερο έτοιμο για απονήωση

Η απόνήωση

Στον αέρα ξανά
Το πέρασμα το Hydrographer Passage ξεκινάει

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ένα ηλιοβασίλεμα στην Coral Sea

Συνεχίζεται...

Chrisgio