Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Από το Hay Point στο γεωγραφικό μήκος 180 ή I.D.L.

Αφήνοντας τον πιλότο βάλαμε πορεία ανατολική 086 μοίρες και μπήκαμε στο Capricorn Channel. Τα μεσάνυχτα γυρίσαμε πορεία νοτιοανατολική 124 μοίρες για να βγούμε 24 ώρες αργότερα στην νότια Coral Sea. Η Αυστραλία που μας κράτησε «άγαρμπα» στην αγκαλιά της, συνολικά 20 ώρες, είχε μείνει πίσω μας. Αυτό κάνει στα περισσότερα καράβια, τα... ξεσκίζει!

Πορεία ανατολική 097 μοίρες. Ελαφρό νότιο ξέπεσμα αφού κανονική ανατολική είναι η 090. Πρώτος στόχος μια συντεταγμένη του Ειρηνικού Ωκεανού.

Γεωγραφικό πλάτος: 33 νότιο.
Γεωγραφικό μήκος: 120 δυτικό.
Η Oceanroutes (AWT) έστειλε τη δική της άποψη για το ταξίδι. Μας ζητούσε να κατέβουμε πολύ νότια, από νωρίς στη βαρυχειμωνιά. Πρώτη πορεία προς το στενό ανάμεσα στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας και από εκεί λοξοδρομία προς το Cape Horn. Είχε το λόγο της να ζητάει κάτι τέτοιο και σε άλλη περίπτωση θα την ακολουθούσα αφού έτσι αν και με χειρότερο και καιρό αποφεύγεται το νοτιοδυτικό swell (ο διατοιχισμός). Είχε δίκιο! Όμως το πλοίο ήταν φορτωμένο να πλεύσει σε Summer Zone. Η Winter Zone που μας ζητούσε να πλεύσουμε, χωρίς να το γνωρίζει, ήταν μη νόμιμη. Για να το κάνω αυτό έπρεπε το πλοίο να είχε πάρει λιγότερο φορτίο, να ήταν πιο ελαφρύ, να έχει περισσότερα έξαλα. Οι διεθνείς κανονισμοί σαφείς που δεν δέχονται αμφισβήτηση. Το πλοίο έπρεπε να ταξιδέψει σε πλάτη μικρότερα του 33 νότιου, όπου και η γραμμή που χωρίζει την Summer από την Winter Zone. Όσο θα χρειαζόταν για να καταναλώσει το ανάλογο πετρέλαιο ώστε να μεγαλώσουν τα έξαλά του, τόσο που θα το επέτρεπαν νόμιμα να περάσει στη ζώνη του χειμώνα. Αυτό θα συμβεί στην παραπάνω συντεταγμένη. Μέχρι τότε λοιπόν πορεία 097 μοίρες και μετά βλέπουμε. Το ερώτημα είναι τι καιρό θα συναντήσουμε σε εκείνο το σημείο όταν θα χρειαστεί να αλλάξουμε σε πορεία νότιο-ανατολική.
Στην νότια Coral Sea λοιπόν και o καιρός πολύ καλός. Mε την Αυστραλία πίσω μας, νότιο-ανατολικά τη Νέα Ζηλανδία, βόρεια τα νησιά του Σολομώντος (SOLOMON ISLANDS), την Νέα Καληδονία (Nouvelle Caledonie), τα Santa Cruz Islands, τα νησιά Vanuatu. Αυτή είναι η Coral Sea. Από κει και πέρα αυτός καθ’ αυτός ο Ειρηνικός.

Στις 19 το μεσημέρι είχαμε δίπλα μας και αριστερά στα 150 μίλια το νότιο άκρο της Νέας Καληδονίας. Στις 20 το μεσημέρι δεξιά μας στα 500 μίλια μακριά το βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Στις 21 το απόγευμα στα 450 μίλια βόρειο-ανατολικά τα νησιά Fiji. Λίγο παρακάτω τα Tonga Islands.

Το βράδυ της 21ης Αυγούστου το καράβι πέρασε την I.D.L. (International Date Line) δηλαδή τις 180 μοίρες γεωγραφικό μήκος. Δεν το ονομάζω δυτικό ή ανατολικό γιατί είναι και τα δύο. Είναι ο μεσημβρινός, το σημείο που σμίγει η δύση με την ανατολή. Εκεί που το Tokyo είναι η Δύση και το Los Angeles η ανατολή. Ο Ειρηνικός γενικά είναι ο ωκεανός που τα βλέπεις όλα ανάποδα!
Τα έχω ξαναγράψει αλλά ας τα επαναλάβω.
Σε ανατολικές ή δυτικές πορείες τα πλοία κάθε 15 γεωγραφικά μήκη αλλάζουν ώρες βάζοντας κάθε φορά από μία ώρα εμπρός ή πίσω αντίστοιχα. 15 γεωγραφικά μήκη x 24 ώρες = 360 μοίρες, ο γύρος της γης. Στη γη όμως όλες-όλες οι ώρες είναι 24.
Κάποτε φτάνεις στο 180 είτε πας ανατολικά είτε δυτικά. Φτάνοντας εκεί έχεις βάλει 12 ώρες. Βρίσκεσαι στη μεγαλύτερη απόσταση από το Γκρίνουιτς από πλευράς απόστασης αλλά και χρόνου. Από εκεί και πέρα αν συνεχίσεις αρχίζεις να μειώνεις απόσταση και χρόνο.
Αρχίζει το παράδοξο. Συνειδητοποιείς ότι η γη είναι σφαίρα.
Έτσι λοιπόν τα ταξιδεύοντα, ανατολικά, πλοία αφού έχουν ήδη βάλει μπροστά 12 ώρες περνώντας το 180, την I.D.L., βάζουν μία ΜΕΡΑ πίσω. Το αντίθετο συμβαίνει σε πορείες δυτικές, αυτό συνέβη στις 21 Αυγούστου το βράδυ.

Τι συνέβη;
Ξημέρωσε πάλι... 21 Αυγούστου αλλά πλέον δεν είμαστε 12 ώρες μπροστά αλλά 12 ώρες πίσω από το Γκρίνουιτς.
Από την Ελλάδα 15 ώρες πίσω!!! Για μας η 21η Αυγούστου διήρκεσε... 48 ώρες!

Η άκρη του κόσμου είναι εδώ!

Πορεία στα άκρα!

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :