Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Εκνευρισμός για την πειρατεία

Με το “στόμα ανοιχτό” έχει μείνει η ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση των δηλώσεων πειρατή σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, περί του ύψους της καταβολής λύτρων που απαιτήθηκαν, για την απελευθέρωση πλοίου, στη γνωστή πλέον ζώνη του Κόλπου του Άντεν.
Η υπόθεση πέραν της αστείας πλευράς, προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις, καθώς σε sotto voce συνομιλίες οι ναυτιλιακοί παράγοντες εμφανίζονται ενοχλημένοι από την τροπή που λαμβάνει το συγκεκριμένο θέμα, και που οδηγεί στην “γιγάντωση εταιρειών” που διαδραματίζουν ρόλο συνεκτικό μεταξύ των επιχειρούντων στις πειρατικές επιθέσεις και των “θυμάτων τους” εταιρειών, που διαχειρίζονται τα πλοία αλλά και ασφαλιστικών οργανισμών που κατ' επέκταση συμμετέχουν στην καταβολή των λύτρων.
Πρόκειται για τον αφανή “τζίρο” σε μια υπόθεση η οποία φαίνεται να χάνεται, ιδιαίτερα δε, για τα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και η οποία επηρεάζει σαφώς τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.
Ωστόσο οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί, καθώς η αρμόδια υπουργός των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε εξοργισμένη με το φαινόμενο, ύστερα από την δολοφονία τεσσάρων Αμερικανών υπηκόων από πειρατές που επιχείρησαν να καταλάβουν το σκάφος αναψυχής, στο οποίο αυτοί επέβαιναν.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ήταν εκείνο το οποίο “έστησε” ολόκληρη επιχείρηση για την απελευθέρωση του πλοίαρχου του “Maersk Alabama” και τη σύλληψη των δραστών, οι οποίοι και καταδικάστηκαν από το Αμερικανικό Δικαστήριο σε πολυετή κάθειρξη για τη συγκεκριμένη έκνομη πράξη.
Τα τελευταία γεγονότα, δηλαδή οι δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αλλά και η “έκρηξη” της κ. Κλίντον αναζωπυρώνουν τις ελπίδες της ναυτιλιακής κοινότητας για δραστικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, δεδομένων και των τελευταίων τοποθετήσεων διεθνών οργανισμών της ναυτιλίας απέναντι στον ΙΜΟ και τον ΟΗΕ αλλά και εκείνης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Από το TheSeaNation

Δεν υπάρχουν σχόλια :