Το βράδυ της 19ης προς 20ης Σεπτεμβρίου περίπου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα το πλοίο αγκυροβόλησε στο Itaguai ή Sepetiba Outer Anchorage.
Άλλο ένα πολύ μακρύ ταξίδι, το μεγαλύτερο χωρίς ενδιάμεσο λιμάνι ανεφοδιασμού, 9.459 μιλίων, 857 ωρών και 30 λεπτών έφτασε στο τέλος του. Το ταξίδι από την Paranagua (1) (2) (3) προς το Dalian (1) (2) (3) ήταν το μεγαλύτερο αλλά διακόπηκε στην Σιγκαπούρη.
Άλλη μια ναυτική περιπέτεια που, αυτή τη φορά, τα είχε όλα . Μπουνάτσες, πολύ κακούς χειμωνιάτικους καιρούς, κρύο, νέο πέρασμα για μένα η Γη του Πυρός, όμορφες εικόνες...
Τώρα που το σκέφτομαι, ένας πλήρης γύρος του κόσμου ολοκληρώθηκε!
Τον έχω κάνει αρκετές φορές μέχρι τώρα αλλά ποτέ πάνω στην ιστορική ρότα.
Όπως μπορεί να λέει ένας Μαραθωνοδρόμος: «Είχα τρέξει τον Μαραθώνιο σε διάφορες πόλεις του κόσμου αλλά ποτέ στην κλασσική διαδρομή».
Έτσι συνέβη και με μένα. Πάντα ο γύρος του κόσμου γινόταν μέσω της Διώρυγας του Παναμά (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) και προς τις δύο κατευθύνσεις δηλαδή πλέοντας πότε προς δυσμάς και πότε προς ανατολάς. Αυτή τη φορά έγινε ταξιδεύοντας προς την ανατολή από τη Γη του Πυρός.
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν ήταν ακριβώς η κλασσική διαδρομή, αφού δεν πέρασα από το στενό του Μαγγελάνου, ούτε η πορεία ήταν δυτική. Μπορώ όμως να πω μετά βεβαιότητας ότι το Cape Horn είναι πιο δύσκολο πέρασμα, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Σήμερα το στενό του Μαγγελάνου χρησιμοποιείται μόνο όταν ο κακός καιρός δεν επιτρέπει τον περίπλου της Αμερικανικής Ηπείρου.
Στις 9 Απριλίου του 2012 είχα φτάσει με τούτο εδώ το πλοίο, ερχόμενος από την Νέα Ορλεάνη τον Μισσισσιππή και το Mobile της Alabama των ΗΠΑ, στο Itaguai. Από τότε το καράβι ακολούθησε την διαδρομή:
Itaguai (Βραζιλία) – Paranagua (1) (2) (3) (4) (Βραζιλία) – Πέρασμα Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού– Νότιας Αφρικής – Ινδικού Ωκεανού – Malacca Strait – Σιγκαπούρη – Κινέζικη Θάλασσα – Κίτρινη Θάλασσα – Dalian (Κίνα) – Κίτρινη Θάλασσα – Κινέζικη Θάλασσα – Σε πορεία Βορράς–Νότος τον Ειρηνικό Ωκεανό (1) (2) (3) (4) (5) (6) - Hay Point (1) (2) (3) (Αυστραλία) – Πέρασμα Νότιου Ειρηνικού (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) – Γή του Πυρός/Cape Horn – Itaguai (Βραζιλία).
Συνολική διανυθείσα απόσταση 31.010 μίλια ή 56.875 χιλιόμετρα που μεταφράζονται σε 2.644 ώρες διάρκειας. Σίγουρα μια απόσταση μεγαλύτερη από το μήκος του Ισημερινού.
Όμως από την εποχή του μεγάλου θαλασσοπόρου μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Τα ταξίδια έχουν γίνει απείρως ασφαλέστερα και ταχύτερα. Οι ναυτικοί του 2012 αλλά και των τελευταίων δεκαετιών ταξιδεύοντας με τα σύγχρονα καράβια έχουν στο λεξιλόγιό τους και το «ΘΑ», κάτι που παλαιότερα η συγκεκριμένη λέξη ήταν θέμα συζήτησης! Σήμερα ξέρουμε που θα πάμε, από πού θα πάμε, πως θα πάμε, τι θα αντιμετωπίσουμε, με τους κινδύνους ελαχιστοποιημένους και συνήθως αναμενόμενους, που μας βρίσκουν προετοιμασμένους.
Σκέφτομαι και απορώ τι είδους άνθρωποι ήταν όλοι αυτοί που πριν αιώνες τόλμησαν τέτοια ταξίδια. Πόση δόση ανωμαλίας, τρέλας, δίψας για περιπέτεια και αντιμετώπισης του άγνωστου είχαν μέσα τους!
Δηλώνω ένας απλός επαγγελματίας ναυτικός, δεν ανήκω στην κατηγορία των ηρώων και ανάλογα «παλαβά» εγχειρήματα δεν θα τα τολμούσα ποτέ!
Τέλος με πάρα πολλές αναμονές και καθυστερήσεις, που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία του πλοίου ως εμπορική επιχείρηση, ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε σε 5 μήνες και 12 μέρες.
Συνεχίζεται...
Chrisgio
10 σχόλια :
Είναι οι Σεβάχ κι οι Κρούσο μεγάλο μυστήριο για μας τους άλλους,
χαίρομαι που το ..'ακούω' κι από ένα ναυτικό.
(κι αναγνωρίζω με ευγνωμοσύνη και το ουράνιο τόξο δεξιά..)
καλή χρονιά τέως συνάδελφε
ελπίζω να ταξιδεύεις με ειρήνη
Φίλε μου βρίσκομαι πια στο σπίτι μου στο Βόλο μετά από 10 μήνες ταξίδια.
Καλησπέρα Δάφνη, και πάλι Χρόνια Πολλά και καλή Χρονιά!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!
Ωραία η ανταπόκριση. Καλή χρονιά και από εδώ φίλε
Καλή Χρονιά!
Όμορφο το συναίσθημα όταν κλείνει ο κύκλος.
Όταν πατάς ξανά το πόδι σου στη γη, με ασφάλεια,
και νιώθεις "Το έζησα κι αυτό".
Καλή ξεκούραση και καλά ταξίδια!
Καλή χρονιά και από εδώ! καλή ξεκούραση! (κι ευχαριστώ για τα ταξίδια... που η ανάγνωση των λέξεών σου μου προσφέρει.)
Καλώς ήρθες Καπετάνιο στα πάτρια εδάφη και καλή χρονιά να έχεις .
Έκανες βέβαια λίγο περισσότερο χρόνο από τις 80 ημέρες του Φινέα αλλά αυτό μην σε πτοεί.Χα χα .
Όσο για το τι μυαλό κουβαλούσαν τότε,,, αυτοί που πήγαιναν στο άγνωστο ,,,αυτό θέλει πολύ συζήτηση .
Όχι ότι είμαστε μακρυά και σήμερα από τέτοιες καταστάσεις .
Να είσαι καλά
Χρήστος
Σ΄ευχαριστώ Χρήστο.
Ο γύρος του κόσμου ολοκληρώθηκε σε 5 μήνες και 12 μέρες.
Ο χρόνος που έζησα σ' αυτό το καράβι περίπου 10 μήνες.
Άρα χρωστάω ακόμα πολλά να διηγηθώ.
Σαν άνθρωπος και ναυτικός στο σπίτι μου, σαν blogger ΕΝ ΠΛΩ.
Επίσης έχω να πω ότι οι καταστάσεις που ζούμε στην Ελλάδα απέχουν ΠΟΛΥ από αυτά που έχουν δει τα μάτια μου.
Δημοσίευση σχολίου