Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τα... μαγικά κουτιά του Άμστερνταμ

Από το Lifo
Δεν προσφέρεται μόνο για ευρηματικούς καταληψίες. Η αρχιτεκτονική σε κοντέινερ είναι η απάντηση της Ολλανδίας στην κρίση - εκεί όπου η οικονομία συναντά την οικολογία και τη λειτουργικότητα.
Ανακυκλωμένα εμπορευματοκιβώτια αποδεικνύονται χρήσιμα, αποδοτικά, εύκαμπτα και οικονομικά όταν μετασχηματίζονται σε πρωτοποριακά πράσινα κτίρια που λειτουργούν όχι μόνο ως μικρές καμπίνες αλλά και ως διαμερίσματα, φορητά καφενεία, σχολεία ακόμα και ουρανοξύστες.
Στο Άμστερνταμ, οι φοιτητικές εστίες βρήκαν το δάσκαλο τους. Για χρόνια η πόλη ταλαιπωρείται από την έλλειψη φοιτητικών εστιών και σπιτιών/δωματίων για φοιτητές. Κι επειδή δεν μπορούν όλοι να κάνουν κατάληψη σε μη-κατοικήσιμα σπίτια (η αστυνομία έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους καταληψίες), τη λύση έδωσαν τα υπερμεγέθη τουβλάκια Λέγκο που κάποτε χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν ξυλεία, οικοδομικά υλικά, πρώτες ύλες και άλλα ογκώδη προϊόντα.
Το Keetwonen είναι η μεγαλύτερη πόλη από κοντέινερ στον κόσμο. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα μεσητικό γραφείο αλλά ήταν ο δήμος του Άμστερνταμ που το είδε πιο ζεστά και έκανε πραγματικότητα για πολλούς φοιτητές την πόλη από κοντέινερ. Αυτή τη στιγμή, το οικοδομικό αυτό μίνι-θαύμα αριθμεί 1,000 φοιτητικά στούντιο, 30τμ. το καθένα, με θέρμανση, μπάνιο, μικρή κουζίνα, παράθυρα και μπαλκόνια.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε αρχικά πιλοτικά με προοπτική να μείνει μόνο 5 χρόνια στην τοποθεσία όπου χτίστηκε και μετά να μετακομίσει σε άλλο χώρο, όπου θα το χρειάζονται περισσότερο. Στα θετικά της κιβωτιούπολης είναι βασικά ότι μπορεί να μετακινηθεί όπου την χρειάζονται. Παρόλα αυτά, η μετακίνηση του Keetwonen αναβλήθηκε για το 2016, μετά από την τρελή ζήτηση και πέραση που είχαν τα στούντιο στον φοιτητόκοσμο.
(Όποιος έρχεται στην Ολλανδία για σπουδές και ενδιαφέρεται, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα studentenwoningweb.nl, να πάει στην αγγλική έκδοση και να κάνει μια αίτηση.)
Να πως οι Ολλανδοί κάνουν την κρίση ευκαιρία. Ή μάλλον απαντούν στην κρίση με ευκαιρίες, αξιοποιώντας το καθετί που μπορεί να φαίνεται άχρηστο ή άβολο, ενεργοποιώντας όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας που γεννούν και εφαρμόζουν τολμηρές, βιώσιμες, πραγματικά πράσινες ιδέες.

*****

Chrisgio - Η γνώμη μου
Εκπλήσσομαι με τους Ολλανδούς και διαφωνώ με το άρθρο και η ιδέα σίγουρα δεν αποτελεί απάντηση στη κρίση.
Τα σκουπίδια (τα υπολείμματα τροφίμων) δεν φαίνονται άχρηστα, είναι άχρηστα! Πολλοί όμως είναι οι συνάνθρωποί μας σήμερα που ζουν τρώγοντας σκουπίδια. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν λύση στο πρόβλημα της πείνας; Θα τρελαθούμε τελείως;
Τα containers (εμπορευματοκιβώτια) επινοήθηκαν για ασφαλείς μεταφορές εμπορευμάτων με πλοία.
Στην Ελλάδα έπαιξαν και παίζουν το ρόλο σπιτιών εκτάκτου ανάγκης για σεισμόπληκτους. Πολλοί από αυτούς τους άτυχους ακόμα ζουν σε τέτοια κουτιά και ελπίζουν, άνευ λόγου πλέον, με το όνειρο ενός κανονικού σπιτιού. Δεν θα το έχουν!
Προβλέπω ότι όσο καλή διάθεση και πρόθεση υπάρξει, η αποδοχή αυτού του πιλοτικού προγράμματος θα σημάνει την εφαρμογή του παντού. Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε κιβωτιοπόλεις να υψώνονται δίπλα σε εργοστάσια ή να μεταφέρονται αργότερα,  ακόμα κι από κράτος σε κράτος,  ανάλογα με τα συμφέροντα αυτών που υποπτευόμαστε όλοι μας. Αν εξαπλωθεί αυτή η καινούργια φαεινή ιδέα των Ολλανδών τότε θα ήταν καλύτερα όλοι εμείς οι ιθαγενείς να μεταναστεύσουμε σε άλλο πλανήτη. Ίσως εκεί το περιβάλλον τελικά αποδειχθεί πιο φιλικό για το ανθρώπινο είδος.
Εκτός, αν μετά τη λοβοτομή, αρχίσουν να μας ταΐζουν πρώτα κουτόχορτο και μετά κανναβούρι αφού σαν φυλακισμένα καναρίνια δεν θα μας έχει μείνει τίποτε άλλο από το να κελαηδάμε μαστουρωμένοι, μετά την πόσων ωρών εργασίας μας αλήθεια δεν ξέρω, ο καθένας μέσα στο κουτί του.
Μοιάζει με εφιάλτη επιστημονικής φαντασίας ή ο εφιάλτης είναι πλέον εδώ;

1 σχόλιο :

Γκρινι@ρογατος είπε...

καπετάνιε μου θυμίζει κάτι παλιές κακές ταινίες επιστημονικής φαντασίας
άνθρωποι που ζουν σε κουτιά με ίδια ρούχα σαν μαστουρωμένοι χωρίς φαντασία και μέλλον
γκέτο ανθρώπινων ψυχών