Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Tampa: Οι αναχωρήσεις

Μεσημέρι, 18 ο μήνας και το καράβι δίπλα στη δεύτερη προβλήτα. Τα αμπάρια ανοιχτά και η φόρτωση ξεκίνησε από εκεί που είχε σταματήσει στην πρώτη προβλήτα. Άλλοι 37.000 τόνοι επρόκειτο να φορτωθούν, το σύνολο 50.000. Ήρεμη φόρτωση σε ένα ακόμα ασφαλές λιμάνι-λίμνη.

Το ίδιο βράδυ καλωσορίσαμε τον νέο Α΄ Μηχανικό, το μαστρο-Χριστόδουλο, που δεν είναι και πολύ νέος αφού ήμασταν μαζί μέχρι πριν 3 μήνες όταν είχε ξεμπαρκάρει από την Barranquilla της Κολομβίας.

Πως περνάει αλήθεια ο καιρός!
Στα βαπόρια μετράς ώρες, μέρες ατέλειωτες και όταν περάσουν σκέφτεσαι και αναρωτιέσαι:
Πότε πέρασαν;
Όπως πάντα, και για όλους μας, σαν νερό!

Όμως «κάποιος λείπει απόψε απ΄τη παρέα», όπως θα έλεγε και ο Κώστας Χατζής (αλήθεια τι όμορφο τραγούδι! Που το θυμήθηκα!). Ναι, έλειπε ο νέος καπετάνιος που καθυστέρησε η άφιξή του λόγω αναμονής για την έκδοση της Αμερικανικής βίζας που εκκρεμούσε στην Αθήνα. Ο περιορισμένος χρόνος λόγω της αναχώρησης του πλοίου στις 19 δημιουργούσε ερωτηματικά για το αν θα προλάβαινε.

Όμως η καθυστέρηση της φόρτωσης και η νέα ημερομηνία αναχώρησης για τις 20, έδωσε τη δυνατότητα να έρθει έγκαιρα το βράδυ στις 19 Οκτωβρίου και να υπάρξει και κάποιος ελάχιστος χρόνος για την παράδοση-παραλαβή πλοιαρχίας, που δεν ήταν και πολύ δύσκολη αφού ο καπετάν-Γιώργης ήταν αυτός που είχα αντικαταστήσει πριν 5 μήνες στο Richard’s Bay της Νοτίου Αφρικής. Το ήξερε το καράβι.

Το βράδυ της 19ης ήταν δύσκολο γιατί εκτός της παράδοσης και παραλαβής υπήρχε και η φόρτωση του πλοίου που αποδείχτηκε προβληματική στο τέλος. Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν αλλά το ξενύχτι δεν το αποφύγαμε.

Ξημέρωσε 20 του Οκτώβρη κι όλα πήραν ομαλή πορεία. Μόνο εγώ έτρεχα να ετοιμάσω τα μπαγάζια μου. Η αναχώρηση του πλοίου ορίστηκε για τις 2 το μεσημέρι αφού έπρεπε να περιμένει την παλίρροια να έρθει στο κατάλληλο ύψος (full tide).

Έτσι κατά τη 1 το μεσημέρι ο μαστρο-Γιώργης κι εγώ αφήσαμε πίσω μας ένα ακόμα κομμάτι της ζωής μας. Ένα πλοίο που μας κράτησε κοντά του για 3 και 5 μήνες αντίστοιχα.

Το βαπόρι έφυγε χωρίς εμάς για το μεγάλο ταξίδι των 40 ημερών προς την Ινδία.

Καλό ταξίδι παιδιά, ο Αϊ Νικόλας μαζί σας.
Και προσοχή, οι Σομαλοί πειρατές έχουν απλωθεί σ΄όλο τον Ινδικό Ωκεανό!

Και η ζωή συνεχίζεται!...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :