Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

To Cataduanes το νησί του Jerom και ο Βόλος

-Εσύ Jerom από πού είσαι;
-Από το Catanduanes sir.
-Που βρίσκεται αυτή η πόλη, σε πιο νησί; Πρώτη φορά το ακούω.
-Δεν είναι πόλη, είναι νησί sir, νοτιοανατολικά της Luzon.
-Δεν πρέπει να είναι μεγάλο, ε;
-Δεν είναι μικρό, αλλά δεν το λες και μεγάλο!

*****

Το ασήμαντο Catanduanes στα 1.492 km2 ελάχιστα μεγαλύτερο από τη Ρόδο των 1.401 km2. Το μέγεθος από μόνο του δεν χαρακτηρίζει κάτι «μεγάλο». Για δεύτερη φορά το ίδιο συμπέρασμα, μετά το Panay, τη Κύπρο και τη Κρήτη.

*****

-Πόσους κατοίκους έχει;
-Περίπου 300.000 όλο το νησί.
-Είναι όμορφο μέρος;
-Πολύ όμορφο. Εσύ sir από πού είσαι;
-Από το Βόλο, απάντησα.
-Που είναι αυτό;
-Ελάτε να σας δείξω στο χάρτη.

Μπήκαμε στο chartroom και τους έδειξα. Τους άρεσε το σχήμα της Μαγνησίας , ο σαν λίμνη Παγασητικός αλλά επ’ ευκαιρία το πήγαν και παραπέρα.
Ο χάρτης της Ελλάδος τους έδωσε την αφορμή για ερωτήσεις που είχαν σχέση με τα πιο διάσημα τουριστικά ελληνικά νησιά, την πρωτεύουσα, το μεγάλο λιμάνι, τις άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά και τις πατρίδες των μεγάλων εφοπλιστών. Ήθελαν να μάθουν από πού κατάγονταν οι κατά καιρούς εργοδότες τους.
-Που είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, ο Πειραιάς, η Αθήνα, Πάτρα, Καβάλα, η Χίος, η Άνδρος, οι Οινούσσες;... Άρχισαν να ρωτούν!
Ο δείκτης του αριστερού χεριού μου «έγραφε» νοητές συντεταγμένες στο χάρτη την ώρα που η φωνή μου ονομάτιζε τις ελληνικές τοποθεσίες περιγράφοντας τα «ξεχωριστά» της κάθε μιας.

Ο Σεπτέμβριος έφτανε στο τέρμα του και μου ήρθε στο μυαλό η ομορφιά του! Πόσο μακριά ήμουν από το όμορφο το Ελληνικό Φθινόπωρο! 
Δίπλωσα το χάρτη και τα «παιδιά» κατάλαβαν ότι το διάλειμμα είχε τελειώσει! Ξαναβγήκαμε στο σκοτάδι της γέφυρας και πήρε ο καθένας τη θέση του. Ο Jerom στη γωνιά του αριστερά, ο Ronaldo μπροστά στο radar κι εγώ απλώθηκα στην πολυθρόνα μου. Ο ανθυποπλοίαρχος έδειχνε πιο χαλαρός.

-Sir, ποιο είναι το πιο ωραίο μέρος που έχεις πάει μέχρι τώρα; ρώτησε.
-Δεν είναι μόνο ένα, θα σου πω μερικά. Το Vancouver αλλά και ο Καναδάς σαν χώρα, το Sidney της Αυστραλίας, τα παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αφού στα ενδότερα δεν έχω βρεθεί ποτέ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Για σένα ποιο είναι το ωραιότερο μέρος; Ρώτησα.
-Το Iloilo sir.
-Για τον κόσμο μιλάμε τώρα όχι για τις Φιλιππίνες.
-Το κατάλαβα sir! το Iloilo! επέμεινε.
-Καλύτερο μέρος του κόσμου;
-Yes sir.
-Για σένα Jerom ποιο μέρος είναι το πιο όμορφο;
-Το Catanduanes sir.
Έβαλα τα γέλια εγώ, χαμογελούσαν οι δυο τους. Το μέρος που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, που ζεις, που μεγαλώνουν τα παιδιά σου, είναι το καλύτερο του κόσμου. Όπου κι να πας σκέφτεσαι την επιστροφή.
-Ρε σεις (είπα στα ελληνικά), για το πιο ωραίο ρώτησα.
-Το Catanduanes sir, το Catanduanes επανέλαβε αυθόρμητα o Jerom.
-Το Iloilo sir, κι ο Ronaldo. Για σένα sir δεν είναι ο Βόλος;
-Ναι αλλά!… σταμάτησα.
Είχαν δίκιο δεν υπήρχε «αλλά»!…
Βόλος θα έλεγα και δεν θα υπήρχε σοβαρός τρόπος να το δικαιολογήσω.
Γιατί απλά είναι η πόλη μου και την αγαπώ!

Συνεχίζεται…

Chrisgio

1 σχόλιο :

Σακης είπε...

Καπετανιε επρεπε να τους δειξεις και μια φωτο απο την τσαγκαραδα,τοτε ισως να αλλαζαν γνωμη για το ποιο ειναι το πιο ομορφο μερος του κοσμου...