Γενικές πληροφορίες
Τα Κανάρια Νησιά που βρίσκεται μεταξύ των παραλλήλων των 27°30΄ και 29°30΄ μοιρών βόρειο και των μεσημβρινών των 13°25΄ και 18°10΄ μοιρών δυτικό, αποτελείται από επτά μεγάλα νησιά και αρκετά μικρότερα.
Η συνολική έκταση των νησιών είναι 7.492 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Εθνικά όρια
Χωρικά ύδατα: 12 μίλια.
Συνορεύουσα ζώνη: 24 μίλια
ΑΟΖ: 200 μίλια
Ιστορία
Η ύπαρξη των Καναρίων Νήσων ήταν γνωστή από πολύ παλιά και κατοικήθηκαν από μία φυλή που είναι γνωστή ως Guanchas, συγγενείς των Βέρβερων της Αφρικής.
Η πρώτη μόνιμη εγκατάσταση έγινε στις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα, από ένα Γάλλο ευγενή που είχε τη βοήθεια του βασιλιά της Καστίλης στην υποταγή των ντόπιων, υπό την προϋπόθεση ότι τα νησιά να προσαρτηθούν στην Ισπανία.
Προς το τέλος του δέκατου πέμπτου αιώνα, μετά από πολλές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με τους κατοίκους, η προσάρτησή στην Ισπανία ήταν γεγονός.
Οι Guanchas σήμερα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί λόγω τις μίξης με τους Ισπανούς, έτσι τα φυλετικά χαρακτηριστικά είναι κυρίως ισπανικά.
Κυβέρνηση
Τα νησιά ανήκουν στην Ισπανία είναι χωρισμένα σε δύο επαρχίες.
Η πρώτη αποτελείται από τα εξής τρία νησιά:
1. Lanzarote.
2. Fuerteventura.
3. Gran Canaria.
με πρωτεύουσα το Las Palmas στο νησί Gran Canaria.
Η δεύτερη από τα υπόλοιπα τέσσερα νησιά:
1. Tenerife.
2. Gomera.
3. La Palma.
4. Hierro.
με πρωτεύουσα το Santa Cruz de Tenefife στο νησί Tenefife.
Πληθυσμός
Το 2001 ο πληθυσμός κάθε επαρχίας ήταν:
Las Palmas: 887.767.
Santa Cruz de Tenefife: 806.801.
Γλώσσα
Η Ισπανική γλώσσα ομιλείται σε όλα τα νησιά.
Φυσικά χαρακτηριστικά
Η επιφάνεια των νησιών είναι ηφαιστειογενής, ορεινή, με σχήμα θόλου.
Κορυφές και πλαγιές από λάβα εναλλάσσονται με απότομες χαράδρες και βαθιές κοιλάδες.
Ελαφρόπετρα, σχιστόλιθος, ασβεστόλιθος μαζί με λάβα και γρανίτη εναλλάσσονται με πράσινες επιφάνειες.
Το κλίμα σε γενικές γραμμές είναι υγιεινό, με τροπικά και εύκρατα χαρακτηριστικά, ανάλογα την γεωγραφική θέση του κάθε νησιού.
Η Σαχάρα επηρεάζει τη θερμότητα που από την μετριάζεται από το ορεινό ύψος των νησιών και την επικράτηση των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν σχεδόν μόνιμα σ’ αυτή την περιοχή του Ατλαντικού.
Χλωρίδα
Περιλαμβάνει πολλά δέντρα ευρωπαϊκής καταγωγής, αλλά λόγω της ποικιλίας των κλιματικών συνθηκών σχεδόν κάθε δέντρο ή φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί, όπως ο καφεόδενδρα (coffee trees), χουρμαδιές (date palm trees), ζαχαροκάλαμα (sugar cane), μπανανιές (banana trees), πορτοκαλιές (orange trees), κάκτοι (cactus), dragon trees.
Επίσης υπάρχουν πολλές ποικιλίες από φτέρες (ferns)και βρύα (mosses).
Η πανίδα
Μεταξύ διαφόρων ειδών ζώων είναι τα μεγάλα κατσίκια (large goats) και ένα είδος καμήλας (vigorous breed of camel).
Πάνω από 200 είδη πουλιών έχουν καταμετρηθεί και περίπου τα μισά από αυτά είναι ράτσες που ζουν αποκλειστικά στα νησιά. Από εκείνα τα είδη που διαφέρουν από τα ευρωπαϊκά είναι, ο Blue Chaffinch (μπλε σπίνος;), το trumpeter bullfinch, τα large pigeons (μεγάλα περιστέρια;), η red partridge (κόκκινη πέρδικα;) και το canary (καναρίνι).
Υπάρχουν πολλές σαύρες (lizards), σαρανταποδαρούσες (centipedes) και σκορπιοί (scorpions).
Η θαλάσσια πανίδα είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή παρά Αφρικανική, ενώ υπάρχουν ακόμα αρκετά είδη ψαριών της Αμερικανικής Ηπείρου.
Το χέλι (eel) είναι το μόνο ψάρι του γλυκού νερού.
Εμπόριο και βιομηχανία
Υπάρχει ένας μεγάλος αλιευτικός στόλος και μια σημαντική βιομηχανία που αποτελείται από εργοστάσια, κονσερβοποιίας και παστών ψαριών.
Τα νερά ανάμεσα στα νησιά και στην αφρικανική ήπειρο είναι φημισμένα σαν ένα από τα καλύτερα αλιευτικά πεδία στον κόσμο.
Το μόνο ορυκτό που εξορύσσεται είναι η ελαφρόπετρα.
Οι κύριες εξαγωγές είναι οι μπανάνες, οι ντομάτες και πατάτες.
Οι κύριες εισαγωγές είναι μαζούτ και πετρέλαιο ντίζελ, τα κρασιά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα δομικά υλικά.
Τέλος υπάρχει μια καλά αναπτυγμένη τουριστική βιομηχανία.
Το κείμενο είναι από τα Admiralty Sailing Directions της περιοχής. Πρόκειται για βιβλία με τα οποία είναι εφοδιασμένα τα πλοία και παρέχουν στους ναυτικούς πληροφορίες για όλα τα σημεία των θαλασσών του πλανήτη.
Κλείνοντας αυτή την «εξ΄αποστάσεως» - είναι αλήθεια - περιήγηση στα... «εξωτικά» νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού, με σύντομες και κλεφτές ματιές σ΄αυτά, για ακόμα μια φορά έχω να πω ότι τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ.
Ο Θεός μοιάζει να μας έχει κάνει δώρο τη ΟΜΟΡΦΗ γη που ζούμε, την οποία όμως δεν εκτιμούμε, δεν προσέχουμε, δεν σεβόμαστε την καταστρέφουμε.
Η Κεφαλονιά, το Πήλιο, η Χαλκιδική, τα νησιά μας και τόσοι άλλοι ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ δεν συγκρίνονται ούτε με τα Κανάρια Νησιά ούτε με αυτά του Πράσινου Ακρωτηρίου.
Πάρτε τα αυτοκίνητά σας, τα μηχανάκια σας, τα ποδήλατά σας και γνωρίστε την Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη σας είναι αρκετά!
ΚΑΙ θα το ευχαριστηθείτε και μάλλον θα σας στοιχίσει ΚΑΙ λιγότερα.
Συνεχίζεται…
Chrisgio
2 σχόλια :
Σίγουρα έχουμε πολύ ωραία μέρη στην Ελλάδα. Και ειδικά εσύ, είσαι πολύ τυχερός που λίγα χιλιόμετρα από την πόλη σου, έχεις τη Λάρισα!!!
Πάντως, στο ότι θα στοιχίσει λιγότερο σε σύγκριση με το εξωτερικό, μάλλον κάνεις λάθος. Δυστυχώς...
Για να λες εσύ, που έχεις γυρίσει όλο τον κόσμο, ότι τα μέρη της Ελλάδας δεν συγκρίνονται με πράσινα, κανάρια και κόκκινα νησιά, κάτι θα ξέρεις!
Μακάρι να είχα λεφτά και μια καλή συντροφιά -ο χρόνος βρίσκεται- για να γυρνούσα όλη την Ελλάδα. Ξέρεις σε πόσα μέρη θέλω να πάω;
Δημοσίευση σχολίου