«Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων.
Σε είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα, Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει.
Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης» .
1983, Χάρρυ Κλυνν, «Αλλαγή και πάσης Ελλάδος»
14 σχόλια :
Τότε που τα έλεγε, που τα λέγαμε πολλοί, μας κατηγορούσαν ότι εμποδίζουμε την "αλλαή" και μας έβαζαν στη μαύρη λίστα για μεταθέσεις και άλλους αποκλεισμούς!
και όπως και το ομώνυμο θρίλερ και αυτή η προφητεία φέρνει ρίγη :(
Μεγαλύτερος προφήτης ήταν ο Γεώργιος Ράλλης που την νύχτα του θριάμβου του ΠΑΣΟΚ το 1981 είπε το ιστορικό:
"Εύχομαι ο λαός να μην χρειαστεί να το μετανοιώσει".
Μήπως αυτή η προφητεία δεν προκαλεί ρίγη;
Άρα έχουμε συνειδητοποιήσει τι έγκλημα κάναμε σαν λαός το 1981;
Captain-christo, δεν κάναμε έγκλημα, ακολουθήσαμε το πεπρωμένο μας, και ας μη θεωρηθεί μοιρολατρικό αυτό. Μπορεί ως λαός να χύσαμε ποτάμι το αίμα για την ελευθερία μας, αυτό δεν αμφισβητείται, αλλά όχι για να φτιάξουμε κράτος. Αυτό ως ένα βαθμό μάς επιβλήθηκε από τις "εγγυήτριες" Μεγάλες Δυνάμεις (Αντιβασιλεία, Όθωνας, Γλίξμπουργκ, δικτατορία 21ης Απριλίου, τρόικα) αλλά στο μεγαλύτερο βαθμό το κληρονομήσαμε από τους επικυρίαρχους Οθωμανούς. Πρόκειται για το κράτος-ντοβλέτι που δεν αντιμετωπίζεται από τους υπηκόους (συγνώμη, πολίτες ήθελα να γράψω) ως ΔΙΚΟ τους δημιούργημα, προϊόν μακρόχρονης διαδικασίας, αλλά ως ξένος, εχθρικός μηχανισμός, αντίπαλος του υπηκόου. Μετά την Επανάσταση και παρά τις διεθνείς διαμεσολαβήσεις (με το αζημίωτο) που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτό το κράτος αντιμετωπίστηκε ως λάφυρο στα χέρια μιας ιθύνουσας τάξης πολιτικών, πρώην κοτζαμπάσηδων. Οι τελευταίοι συνέχισαν, ως πολιτικοί πια με δυτικά ενδύματα, αφού έβγαλαν βράκες και φουστανέλες, αυτό που ήξεραν να κάνουν καλύτερα επί Τουρκοκρατίας. Από μεσολαβητές προς το Σουλτάνο, ταύτισαν τον εαυτό τους με το "κράτος" και συνέχισαν να εργάζονται για το "διάφορό" τους, το κέρδος τους. Ο λαός μας ποτέ δεν απέκτησε έτσι συνείδηση πολίτη, αλλά παρέμεινε οιονεί ραγιάς, έτοιμος να αλώσει, να κουρσέψει, να διαγουμίσει αυτό το κουφάρι που ονομάστηκε "Ελληνικό κράτος", με την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου. Όταν ανήλθε στις 18 του Οκτώβρη του 81 ο ανωτέρω "λαοπρόβλητος" ηγέτης, έγιν το μεγάλο "ρεσάλτο" στο κράτος. Τα αποτελέσματα τα ζούμε και τα βλέπουμε. Μπορεί "να μετανιώσει" κάποιος (ο λαός εν προκειμένω)που υπήρξε ο εαυτός του;
Καλησπέρα ΣΜ (αλήθεια ποιος είσαι;)
Μια προηγούμενη ανάρτησή μου (μία συνέντευξη 2 αναρτήσεις πισω) με τίτλο "Ο Καστοριάδης και το Μνημόνιο" μπορεί να δίνει μερικές απάντήσεις σ' αυτά που αναφέρεις!
Εύχομαι να σε ξαναδώ στο blog!
Καλησπερα,
κι ύστερα μου λες δεν πιστεύεις σε "αύρα" κατάβρα....
Μήπως,όμως,αναφερόμαστε συχνά στο Μεσσογειακό ταμπεραμέντο μας,στις συνήθειες χρόνων που ανάγονται ίσως και πολύ πίσω απο τις υποδουλώσεις,για να δημιουργήσουμε το τέλειο άλλοθι της σημερινής κατάστασης???
Δεν καταλαβαινω ακριβώς τι θέλεις να πεις!
Σε ποιο άλλοθι αναφέρεσαι;
Κάποιος στο παρελθόν, στην περίπτωση εδώ ο Χάρρυ Κλυνν, προέβλεψε το σήμερα με σατανική ακρίβεια, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.
Oρισμένοi από μας μπορεί να πιστεύαμε από τότε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αλλά μέχρι εκεί.
Το Μεσσογειακό ταμπεραμέντο, τα 400 χρόνια σκλαβιάς και άλλα φαιρδά, σαν αιτία της σημερινής κατάστασης μακριά από μένα. Τα ακούω και γελάω δυνατά. Σιγά να μη φταίνε ο Δαρείος και ο Αρταξέρξης!
Όμως το 1981 δεν είναι τόσο μακριά για να θεωρείται χρονική απόσταση που δεν επηρεάζει το παρόν! Αντιθέτως όλοι συμφωνούν πως αν κάτι φταίει για το σήμερα αυτό οφείλεται στα τελευταία 32 χρόνια!
Την Καλησπέρα μου astazzia
καπετάνιε αυτός τα έλεγε ποιος τον άκουγε
ολοι προσπαθούσαν να χωθούν σε αυτή την κρατική μηχανή τον χάρρη κλυνν θα άκουγαν ...
Μάλλον λέμε το ίδιο με άλλα λόγια.Ακριβώς αυτό εννοω και 'γω.Οτιδήποτε στραβό συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες,αυτοί που δεν θέλουν να το δουν κατάματα,αναθέτουν τις ευθύνες στους τριακόσιους του Λεωνίδα...Ετσι δεν φταίμε εμεις και οι επιλογές μας αλλά ο Εφιάλτης...
Το σχόλιό μου αναφερόταν περισσότερο στο σχόλιο του ΣΜ,,λάθος μου έπρεπε να το διευκρινήσω.
Καλό βράδυ εύχομαι.
astazzia, αν μου επιτρέπεις, "αύρα κατάβρα", δηλαδή "μαγεία", "μεταφυσική" και εν τέλει μη ορθολογισμός είναι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων με χρονικό ορίζοντα τα ...30 χρόνια. Το να πιστεύει κανείς ότι ξαφνικά μυστηριώδεις δυνάμεις συνομώτησαν και ο ...αγνός αυτός λαός, ως δια μαγείας, με τις επιλογές του "έσκαψε το λάκκο" του. Κανείς δεν αθωώνει το λαό, όταν εντάσσει τα γεγονότα και τις εξελίξεις στο ευρύτερο ιστορικό γίγνεσθαι. Αντίθερα, χωρίς να αναζητά "άλλοθι", προσπαθεί να αναλύσει, να διακρίνει, να ερμηνεύσει, να κατανοήσει, απαραίτητες προϋποθέσεις για να θεραπεύσει.
Καλησπέρα,
ΣΜ, φυσικά σου επιτρέπω αρκεί να μη μου θυμώνετε.. :)
και για να ξεμπερδέψω το χάλι, να διευκρινήσω ότι το σχολιάκι με τη φράση .."αύρα κατάβρα..",γράφτηκε με δόση χιούμορ και δεν έχει καμμιά σχέση με το σχόλιό σας,οπότε.."μαγείες","μεταφυσική",ανορθόδοξες ερμηνείες και λοιπές μυστηριώδεις δυνάμεις.."ας τις αφήσουμε για τη Ζώνη του Λυκόφωτος..
Το δεύτερο κομμάτι,"Μήπως.......κατάστασης???",αφορά το σχόλιό σας.
Εθεσα ένα ερώτημα περισσότερο παρά ένα σχόλιο.
Μήπως,εν τέλει,χρησιμοποιούμε ακόμα και το ιστορικό γίγνεσθαι ως άλλοθι????
Καλησπέρα, astazzia, και βέβαια δε σου θυμώνω, ας όψεται ο απρόσωπος και ψυχρός γραπτός λόγος.
Όσο για το ερώτημά σου, πόρρω απέχω από την αναζήτηση άλλοθι, νομίζω το εξήγησα.
Ό,τι όμως κι αν διακηρύξουμε, όσο κι...αν διαρρήξουμε τα ιμάτιά μας, επιμένω, δε θα πάψουμε να είμαστε φορείς και θύματα της ιστορίας μας (και της γεωγραφίας μας) ως ιστορικά υποκείμενα.
ΣΜ,
Ουδεμία αντίρρηση επ'αυτού,κανείς δεν μπορεί να αποποιηθεί το ιστορικό του DNA,αρκεί να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης.
Καλό σας βράδυ.!
Συμφωνώ δεν φτάνει να έχεις όλπα και μάλιστα ισχυρά, πρέπει να μπορείς αλλά και ξέρεις να τα χρησιμποιείς.
Καλό βράδυ κι από μένα!
Δημοσίευση σχολίου