Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

SANTA MARTA & PUERTO DRUMMOND

Αφήνοντας πίσω τον Rio Magdalena ένα SUPER MINI ταξίδι 4 ωρών μας έφερε στην Santa Marta γύρω στα μεσάνυχτα 7 προς 8 Αυγούστου. Το πλοίο έμεινε έξω από το λιμάνι, ο πιλότος ανέβηκε και μαζί οι αρχές ξανά-μανά για τις διατυπώσεις άφιξης.
Σύντομη η διαδικασία.
Mετά από δύο συνεχόμενα λιμάνια στην Κολομβία την Cartagena και την Barranquilla κατά κάποιο τρόπο είχαμε... παραγνωριστεί!
Οι αρχές απoβιβάστηκαν και το πλοίο συνέχισε υπό πλοήγηση προς το σημείο φόρτωσης. Μία ώρα περίπου από την Santa Marta. Πρόκειται για ένα αγκυροβόλιο υπό «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ» κάποιου κυρίου Drummond εξ΄ου και το όνομα του δήθεν λιμανιού Puerto Drummond.
Είναι η έκτη φορά που έρχομαι σ΄αυτόν τον «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ»
Φτάσαμε και αφού αγκυροβολήσαμε δέσαμε και πρυμάτσες σε μία σημαδούρα (στην ναυτική διάλεκτο τσαμαδούρα). Αυτό λοιπόν ήταν το λιμάνι φόρτωσης. Η φόρτωση άρχισε αμέσως με φορτίο που έφτανε δίπλα μας σε μαούνες και φορτώνονταν με πλωτούς γερανούς (κρένια στην ναυτική διάλεκτο).
Γύρω μας άλλοι ταλαίπωροι ναυτικοί προσπαθούσαν να φορτώσουν κι αυτοί το δικό τους καράβι και να δραπετεύσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν από άλλο ένα καταραμένο μέρος.
Η φόρτωση διήρκεσε 3 μέρες και στις 11 του μηνός το πλοίο ήταν έτοιμο για αναχώρηση. Έλυσε τους πρυμνιούς κάβους, βιράρισε και τις δύο άγκυρες και 2 μίλια παρακάτω αγκυροβόλησε εκ νέου.
Γιατί θα ρωτήσει κάποιος.
Ο λόγος ήταν να γίνει έλεγχος για ναρκωτικά στα ύφαλα του πλοίου από βαρταχάνθρωπους του Κολομβιανού Πολεμικού Ναυτικού.
Είναι συνήθης τρόπος μεταφοράς των ναρκωτικών αυτός. Δύτες του καρτέλ μάλλον με ηλεκτροσυγκόλληση τοποθετούν ποσότητες ναρκωτικών στην καρίνα του πλοίου και μεταφέρονται κατ΄αυτόν τον τρόπο παντού. Το μέρος αυτό φυλάσσεται πολύ καλά και έχουν να βρουν ναρκωτικά 3 χρόνια τώρα. Οι δύτες βρήκαν και τα έβγαλαν από ένα υπό Ισραηλινή σημαία πλοίο.
Τα πλοία είναι τα θύματα σ΄αυτή την περίπτωση
Και μερικά λόγια για τον κύριο Drummond τον ιδιοκτήτη του ορυχείου κάρβουνου που κάθε χρόνο εξάγει περίπου 35.000.000 τόνους όπως μου τα εξιστόρησαν άνθρωποι εργαζόμενοι που ανέβηκαν στο πλοίο. Κολομβιανοί που δουλεύουν για κάποιον που τους κλέβει τον πλούτο της χώρας τους.
Αυτός ο κύριος λοιπόν πληρώνει κάποιο φόρο στο κράτος και πίνει το αίμα αυτής της χώρας. Ένας από τους πολλούς Αμερικάνους που κάνει κουμάντο εδώ κάτω.
Κι ύστερα λένε τρελό τον Τσάβες που τους έδιωξε όλους από τη Βενεζουέλα.
Το βασίλειο αυτού του ανθρώπου είναι το Mobile της Alabama στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρεις φορές έχω κάνει το ταξίδι Puerto Drummond-Mobile.
Μέχρι πριν αρχίσει η παγκόσμια κρίση το κάρβουνο το είχε κάνει να μοιάζει με χρυσό. Τα πλοία φόρτωναν από την Κολομβία και ξεφόρτωναν στο Mobile. Εκεί κάποια άλλα καράβια το ξαναφόρτωναν και το μετέφεραν στην Ευρώπη σαν Αμερικάνικο κάρβουνο στην διπλάσια τιμή.
Μου θυμίζει το Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι επί εποχής Αντρέα Παπανδρέου που το ονομάζαμε Ελληνικό και του πουλούσαμε στους «κουτόφραγκους». Το σκάνδαλο «Αποστολόπουλου» αν θυμάμαι καλά. Εποχές δόξας για την Ελλάδα με Κοσκωτάδες κλπ.
Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή. Η τιμή του κάρβουνου έχει πέσει κι έτσι η κομπίνα δεν μπορεί να περπατήσει πλέον. Τα περισσότερα βαπόρια φορτώνουν κατ΄ευθείαν για Ευρώπη και ο Drummond έμαθα ότι ετοιμάζεται να πουλήσει την επιχείρηση γιατί... δεν βγαίνει ο άνθρωπος. Η απληστία έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Αν δεν μπορούν να κλέψουν, οποιαδήποτε επιχείρηση θεωρείται ασύμφορη.
«Ρε που πάμε ρε!» που έλεγε κι ο Αυλωνίτης!
Τέλοσπαντων ο έλεγχος έδειξε ότι ήμασταν ακόμα μια φορά καθαροί από ναρκωτικά και το πλοίο αναχώρησε με πρώτο προορισμό το Cristobal του Παναμά. Την είσοδο δηλαδή του καναλιού από την πλευρά του Ατλαντικού.
Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από αυτό το «ΕΞΑΙΣΙΟ» μέρος, το Puerto Drummond.
Μία ακόμη απόδειξη για το πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα του ναυτικού και πόσο άδικο έχουν αυτοί που μας θεωρούν τυχερούς.
Η ΤΣΑΜΑΔΟΥΡΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ... ΛΙΜΑΝΙ)
ΜΕΡΟΣ ΑΠΟΨΗΣ ΤΗΣ SANTA MARTA
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ... ΛΙΜΑΝΙΟΥ
ΤΑ ΒΑΠΟΡΙΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ
ΤΑ ΒΑΠΟΡΙΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ
Ο ΠΙΛΟΤΟΣ
ΤΑ ΒΑΠΟΡΙΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ
 ΤΟ... ΛΙΜΑΝΙ PUERTO DRUMMOND


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ
Συνεχίζεται...

Chrisgio

1 σχόλιο :

Leo Kastanas είπε...

Καπετάνιε ωραία τα λες. Σε ξαναβρίσκω στις επάλξεις μετά από 15 μέρες στη Σίφνο. Να πω καλό φθινόπωρο, γιατί ο χειμώνας αργεί ακόμα.