Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Στον δίαυλο προς τον Πλοηγικό Σταθμό

Η ώρα ήταν 17:03, της 8ης Οκτωβρίου 2017. Οι Αυστραλοί είχαν πέσει έξω μόλις 3 λεπτά στην χθεσινή πρόβλεψή τους!

-Dead Slow Ahead είπε ο πιλότος και το πλοίο ζωντάνεψε!

Στη μέση του διαύλου αύξανε την ταχύτητά του, τα ρυμουλκά σταμάτησαν να βοηθούν και παρέμειναν συνοδοί δίπλα μας σε περίπτωση ανάγκης.

-Slow Ahead και η ταχύτητα πήρε λίγο τα πάνω της.

Ο ήλιος ανάμεσα στις σιδηροκατασκευές του WICET λίγο πάνω από τον ορίζοντα πήγαινε να σβήσει. Μια ήρεμη βραδιά έρχονταν. Η θάλασσα ήρεμη, ο ουρανός καθαρός και το φεγγάρι στην ανατολή, λίγο κάτω απ΄τον ορίζοντα περίμενε την ώρα του να ξεμυτίσει.
Με χαμηλή ταχύτητα κεντράραμε στον δίαυλο ανάμεσα στις τσαμαδούρες (σημαδούρες) και υπό τις «συμβουλές» του πλοηγού συνεχίσαμε προς τον πλοηγικό σταθμό.

*****

Οι πλοηγοί ποτέ δεν αναλαμβάνουν την κυβέρνηση του πλοίου. Αυτή ανήκει στον πλοίαρχο από την ώρα που αναλαμβάνει την πλοιαρχία μέχρι που θα την παραδώσει στον επόμενο. Ο πλοηγός αν και ουσιαστικά κυβερνά, όσο βρίσκεται στο πλοίο, εν τούτοις δεν… κυβερνά. Θεωρείται σύμβουλος του πλοιάρχου γι΄ αυτό οι εντολές του δεν απευθύνονται στον αξιωματικό γεφύρας αλλά προς τον πλοίαρχο. Αυτός θα δώσει την εντολή αφού την «αξιολογήσει» και την «εγκρίνει».
Δηλαδή «Παραμύθια της Χαλιμάς».
Έρμαιο της άγνοιας του τόπου, των νερών, των διαύλων, των φαναριών, των ρευμάτων, στην ουσία υπακούει, σχεδόν τυφλά, στον γνώστη της περιοχής, τον πιστοποιημένο πιλότο που ακόμα κι αυτός είναι ανήμπορος να το κουμαντάρει χωρίς τη βοήθεια των ρυμουλκών!
Ο δε πιλότος είναι πιστοποιημένος για ένα συγκεκριμένο λιμάνι ή περιοχή. Δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του κάπου αλλού.
Τα μεγάλα πλοία σαν αυτό εδώ με τις τερατώδεις διαστάσεις δεν τιθασεύονται εύκολα. Γι’ αυτό και δεν είναι υποτιμητικό για τον πλοίαρχο. Δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει σε κάθε σπιθαμή της υδρογείου. Αλλά και να γνωρίζει δεν του το επιτρέπουν οι κανόνες που, όσον αφορά την πλοήγηση είναι παγκοσμίως ίδιοι. Η πλοήγηση είναι υποχρεωτική!
Ωστόσο ότι και να συμβεί η ευθύνη πέφτει ασήκωτη στις πλάτες του καπετάνιου. Και η ζωή συνεχίζεται!

*****

Στις 18:05 τα ρυμουλκά ολοκλήρωσαν τη αποστολή τους και τα λύσαμε. Μια κοντή σφυριξιά από το καθένα για το καλό ταξίδι, πάτησαν «γκάζι» και πήραν το δρόμο του γυρισμού, εν αναμονή του επόμενου πλοίου.

-Half Ahead και η ταχύτητα πιο ψηλά.

Στην πρύμνη το πλήρωμα είχε τελειώσει τη δουλειά του αλλά παρέμενε stand by. Ο ανθυποπλοίαρχος της πρύμνης ακούστηκε στο Walkie Talkie.

-Θα ρίξουμε σκάλα πιλότου;
Ήξερα την απάντηση και του απάντησα.
-Όχι ο πιλότος θα φύγει με ελικόπτερο, όπως ακριβώς ήρθε. Ετοιμάστε το ελικοδρόμιο!
-ΟΚ Captain.
Στην πλώρη παρέμεινε ο υποπλοίαρχος με τον λοστρώμο (ναύκληρο) μέχρι να νετάρουμε (τελειώσουμε).

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :