Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Φάροι Νο1...

Οι φάροι συντρόφευαν και οδηγούσαν για χρόνια με ασφάλεια πλοία και ναυτικούς στα ποντοπόρα αλλά κυρίως στα ακτοπλοϊκά τους ταξίδια. Ακόμα σήμερα παίζουν τον ρόλο τους στις θάλασσες του κόσμου αν και το RADAR χέρι-χέρι με το GPS και το ECDIS τους έχουν εκθρονίσει από την ηγεμονία του παρελθόντος.

Αποτελούν μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητος, χαραγμένοι στη μνήμη και στη κουλτούρα των ναυτικών.
Porto Lighthouse, Portugal
Οι φάροι αναφέρονται σε κάποια από τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα και ιστορικά παραμύθια, χαρίζοντάς τους μια μυστικιστική γοητεία.
Πραγματικές ή ευφάνταστες ιστορίες, δεν έχει μεγάλη σημασία, στοιχειώνουν τους αυτούς τους πανέμορφους και λυγερόκορμους πύργους, που μονταρισμένοι στην άκρη της γης, κάθε βράδυ ανάβουν κερί προσκυνώντας την θεά θάλασσα.
Άγρια κύματα, βράχια θαλασσοδαρμένα, βράχια ανεμοδαρμένα, καραβοτσακίσματα. Ο Θάνατος έτοιμος να κόψει ζωές, κραυγές αγωνίας και τρόμου, ναυαγοί, νεκροί, φαντάσματα, πειρατές, θησαυροί, μοναχικοί φαροφύλακες.
St. Joseph North Pier Lighthouse, Michigan, USA
Χτισμένος το 1898, λειτούγησε για πρώτη φορά το 1906, σήμερα εξακολουθεί να είναι σε πλήρη λειτουργία.
ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ!...
Κάποτε τα αναπόσπαστα έμβια τμήματα των φάρων, πολλές φορές και οι οικογένειές τους. Ήλεγχαν την ομαλή λειτουργία τους αφού τα φανάρια προϋπήρχαν του ηλεκτρισμού και του αυτοματισμού. Σήμερα απλώς δεν υπάρχουν.

ΦΑΡΟΙ!...
Υπέροχα αρχιτεκτονικά οικοδομήματα, συμπαγείς άτρωτες κατασκευές και καταπληκτικές εικόνες από το παρελθόν, που αψηφώντας την ταχύτητα της τεχνολογίας συνεχίζουν να δηλώνουν με πάθος παρών.
Το Michigan έχει 391 φάρους, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ, αν και δεν βρέχεται από θάλασσα αλλά από τρεις λίμνες του Great Lakes Group της Βορείου Αμερικής. Τις Μichigan (Μίσιγκαν), Houron (Χιούρον), Erie (Ήρι). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για φάρους του... γλυκού νερού.
Οι φωτογραφίες σε... δόσεις και φυσικά δεν είναι δικές μου! 

Το ταξίδι στους φάρους του κόσμου ξεκίνησε...

Συνεχίζεται...

Chrisgio

4 σχόλια :

mahler76 είπε...

Σκέτη νοσταλγία η φάροι καπετάνιε μου!

Unknown είπε...

The lighthouse doesn't seem to bad weather actually

Unknown είπε...

The lighthouse doesn't seem to bad weather actually

Χρήστος Γ. είπε...

Αναλόγως από ποιο ύψος το βλέπεις.
Στη βάρκα, στο ιστιοφόρο και από τα 2-3 μέτρα ύψος, χρειάζεται να πας πολύ κοντά.
Από ένα ποντοπόρο της τάξεως των 80.000 τόννων και άνω και ύψος γεφύρας στα 30-40 μέτρα η ορατότητά φτάνει και τα 40 μίλια.
Υπάρχουν και τέτοιας εμβέλειας φανάρια και πρακτικά πολλές φορές ξεπερνούν ακόμα κι αυτή τη απόσταση.