Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Από την Victoria προς το Vancouver

Ο πιλότος ηλικιωμένος, ευγενικός, ομιλητικός.
Πιάσαμε την κουβέντα. Πρώτο θέμα τα αθλητικά δρώμενα.

Η προσοχή των Καναδών τη συγκεκριμένη εποχή εστίαζε στα playoffs των Toronto Raptors (την μοναδική Καναδική ομάδα μέλος του ΝΒΑ) απέναντι στους Brooklyn Nets. Γίνονταν «μεγάλα» παιχνίδια, όπως μου είπε, που τους κρατούσε σε αγωνία και με το ενδιαφέρον στα ύψη.
Τελικά οι Nets πέρασαν στον επόμενο γύρο αφήνοντας στους Καναδούς την απογοήτευση. Αυτό το έμαθα λίγες μέρες αργότερα όταν η σειρά αγώνων ολοκληρώθηκε.

Πριν μερικά χρόνια μερικά μίλια νότια στο Seattle είχα τη τύχη να παρακολουθήσω αγώνα ΝΒΑ. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει όποιος επισκεφθεί την Αμερική την εποχή που το μπάσκετ είναι στο φόρτε του. Το έχω ξαναγράψει αλλά θέλω κάτι τέτοια να τα επαναλαμβάνω, να τα θυμάμαι, το έχω ανάγκη. Έτσι ξεφεύγω από το αντίστοιχο ελληνικό χάλι. Ζηλεύω, είναι αλήθεια!
Juan de Fuca Strait, Victoria, Haro Strait, πορεία βόρεια
Εκεί συνειδητοποιείς τι σημαίνει αθλητισμός, φίλαθλο πνεύμα! Τι σημαίνει να βρεις τη θέση σου κενή έστω κι αν άργησες, τις σκάλες στις κερκίδες ελεύθερες, την ατμόσφαιρα καθαρή από τσιγάρο και καπνογόνα, χωρίς ίχνος αστυνομικής παρουσίας αλλά με την ύπαρξη ιδιωτικής ασφάλειας που τηρεί τα δέοντα, αν και η γενικότερη ατμόσφαιρα δεν σου δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορεί να συμβεί κάτι. Η ελληνική παροιμία «ο φόβος φυλάει τα έρμα» έχει εφαρμογή παντού.
Ο κόσμος ακόμα και σταυροπόδι μέχρι και μισό μέτρο από τη γραμμή του γηπέδου χαίρεται τα ινδάλματά του και το θέαμα που προσφέρουν στον υπερθετικό βαθμό. Ούτε που τολμά να σκεφτεί να μπει στον γήπεδο. Φίλαθλοι και αθλητές έχουν προ πολλού οριοθετήσει τους χώρους τους.
Οι μετέπειτα πρωταθλητές εκείνης της χρονιάς San Antonio Spurs, είχαν διαλύσει τους ετοιμόρροπους και παρηκμασμένους Seattle Supersonics. Μερικά χρόνια αργότερα οι Sonics άλλαξαν όνομα και κατηφόρισαν στην Oklahoma City σαν Thunder.
Juan de Fuca Strait, Victoria, Haro Strait, πορεία βόρεια
Ξέφυγα όμως! Στον Καναδά βρίσκομαι για τις Ηνωμένες Πολιτείες γράφω. Εδώ που τα λέμε αυτές οι δύο χώρες δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Απλώς η ατμόσφαιρα στον Καναδά εκτός από... κρύα δείχνει να είναι πιο ήρεμη.

Όπως μου είπε, η περιοχή δεν έχει πολλά να δώσει αθλητικά σε τόσο υψηλό επίπεδο όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μου δήλωσε φαν του baseball και δεν έκρυψε την έκπληξή του που συζητούσε γι’ αυτό το άθλημα με έναν Έλληνα. Οι Seattle Mariners είναι η ομάδα του και ταξιδεύει μερικές φορές εκεί να τους δει από κοντά.
Μου θύμισε Έλληνες λάτρεις του αθλητισμού, που για άλλους λόγους – αηδιασμένοι από τα εσωτερικά αθλητικά απορρίμματα που παράγονται στη χώρα μας – όταν μπορούν, ταξιδεύουν μέχρι τη Βαρκελώνη, το Μόναχο, το Λίβερπουλ, το Παρίσι, το Μάντσεστερ να δουν ποδόσφαιρο αντάξιο της ομορφιάς του!

Τελικά είμαι αδιόρθωτος. Προς τον Καναδά κατευθύνομαι, η σκέψη μου στην Αμερική βρίσκεται. Που θα πάει θα συνέλθω.
Strait of Georgia
Ο πιλότος εν τω μεταξύ παράλληλα με τη συζήτηση, μέσα στο σκοτάδι, συνέχιζε τη δουλειά του.
Το Juan de Fuca Strait και η πόλη Victoria είχαν μείνει πίσω μας. Σε πορεία βόρεια μπήκαμε στο Haro Strait και αργότερα στο Strait of Georgia. Ο Καναδός φίλος μας οδηγούσε προς το Vancouver. Αριστερά το Vancouver Island, δεξιά το κύριο σώμα του δυτικού Καναδά και της Αμερικανικής ηπείρου.

Συνεχίζεται…

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :