ΕΝ ΟΙΚΩ!...

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Η απεργία των δημοσιογράφων και το TheSeaNation

Η online ναυτιλιακή εφημερίδα TheSeaNation θα μετέχει στην απεργία που έχει αποφασισθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων, πλην όμως διαμαρτύρεται έντονα για το συνεχιζόμενο καθεστώς ομηρείας στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι ιστότοποι ενημέρωσης εξαιτίας της άρνησης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών να αναγνωρίσει αυτούς τους ενημερωτικούς ιστότοπους.

Οφείλει η ΕΣΗΕΑ και κυρίως η Πολιτεία να σταματήσουν να παίζουν κρυφτούλι με την ενημέρωση, όταν αμφότεροι γνωρίζουν πολύ καλά πως έχει διαμορφωθεί πλέον η κατάσταση στον τύπο και έχουν χρέος να βάλουν κανόνες στην ενημέρωση αυτή η οποία ούτως ή άλλως είναι ήδη μια πραγματικότητα...

Στο TheSeaNation απασχολούνται σήμερα δημοσιογράφοι μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.
Ως μέλη της, είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τις αποφάσεις της, κυρίως γιατί οι απεργίες αυτές έχουν ένα νόημα τη στιγμή κατά την οποία πλήττεται η δημοσιογραφία και κατ΄ επέκταση και η ελευθεροτυπία στη χώρα μας.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους συναδέλφους που καθημερινά ο καθένας από το δικό του μετερίζι, δίνει την μάχη της ενημέρωσης, οφείλουμε σε μια δύσκολη εποχή να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλο παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές και διαφωνίες μας.
Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως εκτός από το να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, οφείλουμε να στηρίξουμε και το δημοσιογραφικό λειτούργημα και για να το πετύχουμε αυτό, οφείλουμε να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για να μπουν ξεκάθαροι κανόνες στην ενημέρωση που παρέχεται σήμερα από το διαδίκτυο.
Οι ενημερωτικοί ιστότοποι οφείλουν να έχουν ταυτότητα. Να ανήκουν σε οργανωμένα και διαφανή εταιρικά σχήματα. Να δημιουργούν θέσεις εργασίας για δημοσιογράφους. Να αποδέχονται τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ΕΣΗΕΑ. Να καταβάλλουν εισφορές στους φορείς που καλύπτουν την ασφάλεια και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων τους. Να φορολογούνται στην Ελλάδα κ.ο.κ.
Σήμερα τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Το μόνο που υπάρχει είναι μια ζούγκλα μέσα στην οποία ο οποιοσδήποτε βαφτίζει τον εαυτό του δημοσιογράφο. Στην ίδια ζούγκλα – να το πούμε και αυτό – υπάρχουν έσοδα που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται και που πάνε. Που δεν φορολογούνται. Για τους εργαζόμενους στα μέσα αυτά δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν υπάρχει ασφάλιση. Δεν υπάρχει τίποτε. Αυτή η αθλιότητα κάποτε πρέπει να σταματήσει.

Υ.Γ. : Θα ήταν χρήσιμο και αναγκαίο να διαχωρίσουμε τα blogs από τους ενημερωτικούς ιστότοπους. Τα blogs είναι βασισμένα σε μια άλλη λογική, καθώς αποτελούν στη πραγματικότητα ημερολόγια στα οποία οι συντάκτες τους μεταφέρουν τις σκέψεις τους, τις απόψεις τους.
Τα blogs δεν ανήκουν σε οργανωμένα εταιρικά σχήματα παρά μόνον σε εκείνους που τα έχουν εμπνευστεί και δημιουργήσει. Οι δημιουργοί των blogs υπηρετούν – ακόμη και όταν δεν το κατανοούν - την ελευθεροτυπία με έναν γνήσιο τρόπο καθώς είναι απαλλαγμένοι από την αναγκαιότητα του εσόδου που προσφέρει μια διαφημιστική καταχώρηση.

Υ.Γ. 1 : Θεωρούμε αυτονόητο να υπογραμμίσουμε ότι το TheSeaNation δεν δεσμεύεται να συνεχίσει να διατηρεί αυτή την στάση απέναντι στις απεργίες της ΕΣΗΕΑ για την οποία εν τέλει δεν υπάρχουμε, όπως δεν υπάρχουν και όλα τα άλλα ενημερωτικά site. Απεργούμε γιατί οι ώρες είναι κρίσιμες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποδυναμώσει τώρα τις κινητοποιήσεις.

TheSeaNation

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κακόβουλα, υβριστικά, ειρωνικά σχόλια διαγράφονται.
Τα greeklish δεν τα αντέχω. Θεωρώ ότι προσβάλλουν την αισθητικη της πλούσιας Ελληνικής Γλώσσα μας και διαγράφονται ακόμη κι αν είναι ενδιαφέροντα.
Δεν είμαι επαγγελματίας του είδους και γράφω γιατί νοιώθω όμορφα μ΄αυτό που κάνω. Έτσι δεν θα αφήσω κανένα να μου χαλάσει το κέφι.
Ο ευπρεπής διάλογος όμως με συναρπάζει και τον επιδιώκω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...