Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

ΟΙ "ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ" Θ' ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ "Το Πάσχα του Νεοέλληνα"

Της φίλης
Σμαράγδας Τσοκαταρίδου

Αισίως μπήκαμε στην Άνοιξη και σε μια βδομάδα περίπου από τώρα θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου. Συμβολική η έννοια της Ανάστασης... Όπως και να ‘χει, το Πάσχα για κάποιους θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζούμε λεπτό προς λεπτό τα πάθη του Χριστού συμπάσχουμε με το Μαρτύριο Του, με τα Πάθη Του και την Ανάσταση Του.
Εφέτος βιώσαμε, λίγο πολύ, όλοι μας τον προσωπικό μας Γολγοθά, κουβαλήσαμε το σταυρό του μαρτυρίου, ζήσαμε τον προσωπικό μας αγώνα. Η φράση είσαι “σαν Μεγάλη Παρασκευή” αντικατοπτρίζει την πίκρα και την απογοήτευση στα πρόσωπα όλων μας. Όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Μετά από τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Η Ανάσταση είναι γεγονός καθημερινό πλέον. Αυτό πρέπει να το πιστέψουμε, να το κατανοήσουμε, να το βιώσουμε. Τότε μόνο η ζωή μας, η ύπαρξη μας θα είναι μια διαρκής επιβεβαίωση της Ανάστασης. Ο Χριστός αναστήθηκε άρα όλοι μας μπορούμε να αναστηθούμε εφόσον είμαστε πλασμένοι καθ’ ομοίωση του… Η Ανάσταση της ψυχής είναι μεγάλη υπόθεση έστω κι αν είναι κάτι πρόσκαιρο γιατί στη ζωή συμβαίνει πάντα η χαρά να διαδέχεται την πίκρα και το αντίστροφο.
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από το ρήμα “πάσχω” (και ποιος δεν πάσχει τη σήμερον ημέρα δηλαδή). Εγώ αναπολώ το Πάσχα των παιδικών μου χρόνων… Η ατμόσφαιρα γεμάτη από ευωδιές “πασχαλιάς“ , σε όλους τους κήπους ολάνθιστοι αυτοί οι θάμνοι με τα μωβ λουλουδάκια που μοσχοβολούσαν και με τα οποία στολίζαμε τους επιτάφιους. Σήμερα απόμειναν ελάχιστα.
Το Πάσχα είναι επίσης συνυφασμένο με τη μυρωδιά του ψημένου τσουρεκιού. Από όπου κι αν πέρναγες μοσχοβόλαγε ο τόπος από τα φρεσκοψημένα τσουρέκια. Η Μεγάλη Πέμπτη ήταν η μέρα που οι νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά και ζύμωναν τα κουλούρια και τα τσουρέκια τους. Ταλαιπωρία μιας ολόκληρης μέρας. Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος διαθέσιμος στη σύγχρονη νοικοκυρά, υπάρχουν όμως τόσες ποικιλίες έτοιμων τσουρεκιών, ως και αβγά έτοιμα βαμμένα υπάρχουν. Όμως μπορεί να γλυτώνεις κούραση και χρόνο αλλά δε νιώθεις ούτε τη χαρά της δημιουργίας, ούτε και το “Πάσχα”.
Το Πάσχα για του Έλληνες είναι μια οικογενειακή γιορτή και μια ευκαιρία συγκέντρωσης της οικογένειας γύρω από το γιορτινό αναστάσιμο τραπέζι. Κάποιοι προετοιμάζουν τις εξορμήσεις τους. Υπάρχουν δελεαστικότατα πακέτα για διακοπές στη Ελλάδα ή εκτός. Όπως το ευχαριστιέται ο καθένας. Για μένα το Πάσχα είναι μια οικογενειακή συγκέντρωση και δε θέλω να φεύγω από το σπίτι.
Όλοι είμαστε αποπροσανατολισμένοι, μακριά από αξίες και παραδόσεις. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για κανένα. Όλοι κλεισμένοι στον εαυτό τους χωρίς καμία διάθεση για “δόσιμο” και προσφορά στον άλλο. Δεν υπάρχει ο “άλλος” παρά μόνο το “εγώ” μας. Ας κάνουμε αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα την έξοδό μας από τη μιζέρια του εγωισμού.. Οι εποχές που ζούμε δεν είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε για μας, ούτε για τα παιδιά μας. Από παντού φαινόμενα σύγχυσης και παρακμής. Από πουθενά λίγο φως, λίγη ελπίδα. Ας ευχηθούμε πως το αναστάσιμο φως θα φωτίσει τις καρδιές μας.

3 σχόλια :

George Mantjoros είπε...

Καλημερα κε πλοιαρχε....απο Ανδρο.
Ο ''Εξαντας'' ειναι απο τα ποιο ενδιαφεροντα blog,που παρακολουθω . Την αναρτηση για τον ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ την βρηκα, ευχαριστω.
Ευχομαι απο καρδιας ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
και καλες θαλασσες.

ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε...

Αμήν Καπετάνιε, Αμήν!!
Καλό Σαββατοκύριακο και Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!

Χρήστος Γ. είπε...

Καλό Πάσχα φίλοι μου!