ΕΝ ΟΙΚΩ!...

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

«Μαγικό» υλικό που αυτοεπιδορθώνεται δημιούργησαν ξένοι επιστήμονες

Ένα «θαυματουργό» πολυμερές υλικό το οποίο μπορεί να αυτοεπιδιορθωθεί αν εκτεθεί σε υπεριώδες φως λέιζερ δημιούργησαν Αμερικανοί και Ελβετοί επιστήμονες.
Σε πολυμερή υλικά βασίζονται προϊόντα όπως σαμπρέλες ελαστικών, ιατρικός εξοπλισμός κ.ά. τα οποία είναι ευάλωτα σε γρατζουνιές, κοψίματα, τρυπήματα και λοιπές βλάβες.
Το νέο υλικό που δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου Case Western Reserve με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Γουέντερ, περιέχει μέταλλο το οποίο απορροφάει το υπεριώδες φως και όταν θερμαίνεται «αποσυναρμολογεί» τα μόρια του αποκτώντας ρευστή μορφή που ρέει και κλείνει οποιαδήποτε ρωγμή. Όταν σταματήσει η έκθεση του νέου υλικού στο υπεριώδες φως, το οποίο μπορεί να εκπέμπεται από μια λάμπα όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι οδοντογιατροί, «αυτό-συναρμολογείται» και γίνεται όσο σκληρό ήταν και πριν.
Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και μια δεκαετία να δημιουργήσουν τέτοιου είδους υλικά τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον όγκο των άχρηστων προϊόντων που πετιούνται στα σκουπίδια.

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κακόβουλα, υβριστικά, ειρωνικά σχόλια διαγράφονται.
Τα greeklish δεν τα αντέχω. Θεωρώ ότι προσβάλλουν την αισθητικη της πλούσιας Ελληνικής Γλώσσα μας και διαγράφονται ακόμη κι αν είναι ενδιαφέροντα.
Δεν είμαι επαγγελματίας του είδους και γράφω γιατί νοιώθω όμορφα μ΄αυτό που κάνω. Έτσι δεν θα αφήσω κανένα να μου χαλάσει το κέφι.
Ο ευπρεπής διάλογος όμως με συναρπάζει και τον επιδιώκω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...