Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Η ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη

«Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.
Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή . Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σ’ αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων....

Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.

Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεοκοπίας. Γι΄ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα εάν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.

Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου « μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.

Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.

Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γι’ αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας».

4 σχόλια :

Exantas είπε...

Η κ. Μπακογιάννη, επί πέντε τουλάχιστον έτη είχε επιλέξει "τον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων χωρίς να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης". Τώρα ευαισθητοποιήθηκε?
Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

Χρήστος Γ. είπε...

Καλημέρα Exantas (Αγγλιστί συνομόματε)

Συμφωνώ και δεν είναι η μόνη βολεμένη. Η πρόθεσή της είναι ιδιοτελής. Βιάζεται να γίνει αρχηγός κόμματος.
Ευκαιρία βρήκε να την "κάνει" και μάλιστα με τον "ηρωϊκό" τρόπο της εξόδου δια της διαγραφής.
Στο μέλλον το επιχείρημά της φυγής της θα είναι: "Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μ΄ΕΔΙΩΞΕ, ΔΕΝ ΕΦΥΓΑ".

Όμως αν δεν γνώριζαμε τον συντάκτη αυτής της δήλωσης και την ιστορία του, το κείμενο θα μας έβρισκε σύμφωνο;
Για τη χώρα ήταν χθες περισσότερο χρήσιμο το "ΝΑΙ" ή το "ΟΧΙ".
Ποιος είναι ο περισσότερο αριβίστας στην προκειμένη περίπτωση;
Ο Σαμαράς ή η Μπακογιάννη.
Άραγε τι λένε σήμερα στην Ευρώπη όταν βλέπουν τους Έλληνες να μην μπορούν να συμφωνήσουν ούτε αν θέλουν να χρεοκοπήσουν ή όχι;
Και για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, τους έχω γραμμένους και τους δύο και όχι μόνο αυτούς τους δύο.

Με ναυτικούς χαιρετισμούς

boofos-speaking είπε...

Σαυτη την χωρα υπαρχει ενα γεγονος ,που πλαναται στην ατμοσφαιρα ,αορατο ,βαρυ,καταλυτικο,αοσμο και αγευστο.
ειναι αυτο της ληθης, η καλυτερα αυτο το οποιο μερικοι το προωθουν σαν ληθη .
δηλαδη ξεχασαμε τι εγιναν τριαντα χρονια τωρα , ποιοι εφεραν την χωρα σαυτη τη κατασταση?
ο ενας κρυβεται στα πισω εδρανα , η αλλη τωρα ξυπνησε , ο τριτος ειναΙ γιος ταχυδρομου και δεν θυμαται τιποτα ,ο αλλος πηρε ενα εκατομμυριο αλλα δεν εχει σχεση με τα ταμεια της ομαδας ,τι να πρωτοπουμε .
καθε μερα μαθαινουμε φρικτα πραγματα απο λαμογιες και λοβητουρες. τα εκατομμυρια ευρο πια εχουν γινει ψιχουλα και δεν κανουμε την συγκριση με την φτωχη δραχμουλα μας για να καταλαβουμε οτι τρια ψωροεκατομμυρια ευρουδακια ειναι παραπανω απο ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΡΑΧΜΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
στροβιλιζονται τρια απο εδω, τριαντα απο εκει ,μιζα δεκα απο εδω,"αμοιβες συμβουλων" πεντε απο εκει !!!
δηλαδη εχουμε χασει και την αισθηση των χρηματων
,ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ
αντε τωρα εσυ να πας για διακανονισμο του χρεους σου στην εφορια για 2800 ευρο και να μην νιωθεις σαν ενα ταπηνο ασημαντο σκουληκι σε τουτο εδω τον ματαιο κοσμο......

Χρήστος Γ. είπε...

Το ότι όλοι μας έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε ολόκληρες αναλύσεις για τα αυτονόητα δείχνει το σημείο που έχει φτάσει η χώρα. Στον πάτο.
Σκέφτομαι αν απασχολουν τον βορειοευρωπαίο λεξεις και όροι όπως, αυθαίρετα, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ημιυπαίθριοι, νομιμοποίηση ημιυπαίθριων, φακελάκι, μπαξίσι, ρουσφέτι.
Όταν ακόμα και σήμερα στις δημοσκοπήσεις δηλώνουμε ότι θα ψηφίσουμ αν γινόταν σήμερα εκλογές κάποιο κόμμα αντί ομαδικά, και σε ποσοστό 100%, θα έπρεπε να ψηφίζουμε τον "ΚΑΝΕΝΑ"

ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΕ.

ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ.

ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ!!!