Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Πτυχία και αποφάσεις...

Τα Χριστούγεννα του 2016 και η Πρωτοχρονιά του 2017 πέρασαν σε ήρεμο οικογενειακό κλίμα με το μυαλό μόνιμα εστιασμένο στα οικονομικά του… οίκου μου! Η συνεχής αφαίμαξη των τραπεζικών αποθεμάτων δεν είναι λύση.
Τα «δεν βαριέσαι έχει ο Θεός», «ζήσε το σήμερα», «την υγειά μας να ‘χουμε», «ποιος ζει ποιος πεθαίνει», «μια ζωή την έχουμε» και… «να καούν τα κάρβουνα» δεν είναι σοβαρές λύσεις και απόδραση από τα προβλήματα. Αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν αιτίες φαινομένων όπως άστεγος, αναξιοπαθής, απόκληρος κλπ.

*****

Εν τω μεταξύ οι Γερμανοί ανακοίνωσαν ότι μας επιστρέφουν τους λαθρομετανάστες που προέρχονταν από την Ελλάδα. Δυο χρόνια τώρα απειλούσαμε τους Ευρωπαίους ότι θα τους τιγκάρουμε με «όλης της γης τους κολασμένους» με την προώθησή τους μαζικά προς βορράν.
Μετά το «πρόγραμμα» που υπεγράφη (βλέπε 3ο Μνημόνιο) με την ουρά του σκέλια ο «χαρισματικός», τσαμπουκαλής πρωθυπουργίσκος μιας ΜΕΓΑΛΗΣ χώρας που δεν της αξίζει, μεταμορφώθηκε σε όρνιθα. Είχε βέβαια αντιληφθεί τις αυταπάτες του και ότι την μπαγκέτα την κρατάει άλλος, πραγματικά δυνατός.
Χωρίς να βγάλει άχνα, να προβάλει ένσταση στην απόφαση των... δημίων του αποδέχτηκε άλλο ένα συριζαίικο ευρωπαϊκό ναυάγιο! Αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς! Και οι επαναπροωθήσεις άρχισαν. Τους έστελναν πίσω να προστεθούν στους χιλιάδες που είχαν ξεχαστεί στα άθλια Hot Spots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και στις ανά την Ελλάδα «Αμυγδαλέζες» που ξεφύτρωσαν μετά το ’15 σαν… αμυγδαλιές!
Σημασία έχει ότι η «Αμυγδαλέζα» της… Αμυγδαλέζας είχε κλείσει!
«Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη!»

*****

Στις αρχές Απριλίου του 2017 με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι, πήρα με βαριά καρδιά τη μεγάλη απόφαση. Την επανασύνδεσή μου με τη θάλασσα! Να κάνουμε μια ίσως τελευταία προσπάθεια συμβίωσης πριν το οριστικό διαζύγιο που αναπόφευκτα ο χρόνος θα επιβάλει
Λίγο πριν το Πάσχα ξεκίνησα την ανανέωση των ναυτικών πιστοποιητικών μου αφού τα προηγούμενα ελληνικά είχαν λήξει. Στα 60 μου, σαν μαθητής γυμνασίου, ξανασταύρωσα τα χέρια  στο θρανίο για να καταλήξω στα μέσα του Αυγούστου με νέα, κυπριακά αυτή τη φορά, «χαρτιά». Μετά από τρία παρά κάτι χρόνια ήμουν έτοιμος για το επόμενο μπάρκο. Για νέες ναυτικές περιπέτειες.

«Όταν αποφασίσω να συνταξιοδοτηθώ θα σημάνει και το τέλος της σχέσης μου με τη θάλασσα. Θα καταθέσω φυλλάδιο, δίπλωμα και θα μείνω σπίτι»

Ήταν το μότο μου για πολλά χρόνια. Λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο. Με τη σύνταξη μειωμένη κατά 50% φάνηκε να μην μπορώ να υποστηρίξω την επιθυμία και πίστη μου να προσαρμόσω τη ζωή μου σε τόσο χαμηλό προϋπολογισμό. Όσα πήγα ν’ αλλάξω στη ζωή μου από τα τέλη του 2014 και μετά, ανετράπησαν!

Ωστόσο το 2017 δεν ήταν μόνο σκληρών αποφάσεων.
Ήταν και χρονιά επιτυχιών και πτυχίων.
Καμαρώσαμε τα δυο παιδιά μας να παίρνουν από τα χέρια των δασκάλων τους τα πολυπόθητα διαβατήρια για τον στίβο της ζωής.
Μηχανολόγος Μηχανικός ο Πρώτος από το Τ.Ε. Λάρισας, στις 8 Ιουνίου!
Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων η Δεύτερη από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Ερμούπολης Σύρου, στις 5 Μαΐου.
ΤΙ ΟΜΟΡΦΟΣ ΤΟΠΟΣ Η ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΣΥΡΟΣ!
ΤΙ ΟΜΟΡΦΟΣ ΤΟΠΟΣ!...

Μια οικογενειακή δικαίωση. Πρωτίστως των παιδιών και δευτερευόντως ημών των γονέων που στερήσεις και κόποι δεν ήταν επί ματαίω.

Στις 15 Σεπτεμβρίου υπέγραψα σύμβαση με ναυτιλιακή εταιρεία και στις 17 πέταξα μέσω Ζυρίχης για την Κίνα.

Το 2017 για μένα τέλειωσε της ημέρα της απογείωσης. Τα κενά μνήμης από τον κόσμο των ανθρώπων άρχισαν να καταλαμβάνουν αργά-αργά το πίσω μέρος του μυαλού μου. Άρχισα να ζω ξανά με τις αναμνήσεις.

*****

1 Ιανουαρίου: Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη σε νυχτερινό κέντρο της συνοικίας Μπεσίκτας. Ο απολογισμός είναι 39 νεκροί και 69 τραυματίες. Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη.
Κάποιοι πρέπει να τους σταματήσουν με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ!...
1 Ιανουαρίου: Η Πρωτοχρονιά εορτάζεται με λαμπρότητα σε όλο τον κόσμο.
Ο κόσμος, ότι κι αν συμβαίνει στον πλανήτη προχωράει...
11 Ιανουαρίου: Η Νορβηγία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των FM, περνώντας από την αναλογική στην ψηφιακή ραδιοφωνία.
Πόσα χρόνια μπροστά!…
12 Ιανουαρίου: Η Γερμανία ανακοινώνει ότι από τον Μάρτιο θα στέλνει ξανά στην Ελλάδα όσους μετανάστες προέρχονται από τη χώρα και ζητούν άσυλο στη Γερμανία.
Τραγωδία πράξη 9η: Όχι παίζουμε!...
20 Ιανουαρίου: Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται ως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ποιος ξέρει τι θα ξημερώσει!...
25 Ιανουαρίου: Ο δείκτης τιμών Ντάου Τζόουνς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σπάει το φράγμα των 20.000 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά.
26 Ιανουαρίου: Ο Άρειος Πάγος απορρίπτει την έκδοση των 8 στρατιωτών που κατηγορούνται από την Τουρκία για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
29 Ιανουαρίου: Ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη (ΔΟΛ) ανακοινώνει την αναστολή της έκδοσης των εφημερίδων "Το Βήμα" και "Τα Νέα", δυο εντύπων που σημάδεψαν την σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Ο πόλεμος κατά της Δημοκρατίας δεν έχει τέλος!
2 Φεβρουαρίου: Εγκρίνεται ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ένταξη της Γεωργίας στο καθεστώς Σένγκεν, που σημαίνει ότι δεν θα απαιτείται βίζα για να ταξιδεύουν οι Γεωργιανοί στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.
Στην Ελλάδα η έξοδος από τη Σέγκεν χαρακτηρίζονταν, «μικρό το κακό».
5 Φεβρουαρίου: Στο πρώτο παιχνίδι του Σούπερ Μπόουλ που κρίνεται στην παράταση, οι Νιού Ίνγκλαντ Πάτριοτς νικούν τους Ατλάντα Φάλκονς με 34–28.
Το είδα! Ένα μυθικό παιχνίδι!...
7 Φεβρουαρίου: Πεθαίνει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, Έλληνας τραγουδοποιός.
13 Φεβρουαρίου: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ απαγορεύει επ' αόριστο στο Πακιστάν τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.
Άλλος κόσμος! Γεμάτος μισαλλοδοξία!...
15 Φεβρουαρίου: Η Βενεζουέλα απαγορεύει το CNN στην ισπανική, το 24ωρο τηλεοπτικό κανάλι, έπειτα από κατηγορίες για διασπορά προπαγάνδας.
Εδώ προσπαθούν να κλείσουν τα βοθροκάναλα. Βίοι παράλληλοι!...
16 Φεβρουαρίου: Πεθαίνει ο Δημήτρης Μυταράς, Έλληνας ζωγράφος.
19 Φεβρουαρίου: Στη Μογγολία η κυβέρνηση συμφωνεί με το ΔΝΤ για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας, διάρκειας 3 ετών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων $.
Ένα πακέτο το Θιβέτ, τρία εμείς!
22 Φεβρουαρίου: Πεθαίνει ο Νίκος Κούνδουρος, Έλληνας σκηνοθέτης.
14 Μαρτίου: Πειρατεία στη Σομαλία Στα ανοικτά των βόρειων ακτών, Σομαλοί πειρατές καταλαμβάνουν το πλοίο Aris 13, ένα δεξαμενόπλοιο ιδιοκτησίας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και απάγουν 8 μέλη του πληρώματος με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα. Είναι η πρώτη πειρατεία σε μεγάλο εμπορικό σκάφος εδώ και 5 χρόνια.
Έχοντας την τραυματική εμπειρία, ευτυχώς μόνο της επίθεσης και όχι της κατάληψης στα ίδια νερά, εύχομαι να είναι το τελευταίο καράβι που κουρσεύεται.
16 Μαρτίου: Οι Σομαλοί πειρατές του τάνκερ Aris 13, αφήνουν ελεύθερους τους ομήρους, χωρίς όρους.
Ευτυχώς!...
18 Μαρτίου: Πεθαίνει ο Τσακ Μπέρι, Αμερικανός τραγουδοποιός.
23 Μαΐου: Πεθαίνει ο Ρότζερ Μουρ, Άγγλος ηθοποιός.
29 Μαΐου: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
29 Μαρτίου: Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποιεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία για έναν οδικό χάρτη διαπραγματεύσεων.
Αρχίζουν και ζορίζονται οι Βρετανοί!
31 Μαρτίου: Διαδηλωτές βάζουν φωτιά στο κογκρέσο της Παραγουάης.
«Να καεί να καεί το μπουρδέλο η βουλή» φωνάζουν μερικοί ακόμα και σήμερα! Και μετά ΤΙ, ανόητοι; Πόσο κοντά είμαστε σαν λαός σε αυτόν της Παραγουάης!...
11 Απριλίου: Εκρήξεις στο λεωφορείο της ομάδας ποδοσφαίρου της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ο Ισπανός παίκτης Μαρκ Μπάρτρα τραυματίζεται και οδηγείται στο νοσοκομείο.
Κάποιοι πρέπει να τους σταματήσουν με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ!...
7 Μαΐου: Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακηρύσσεται νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με ποσοστό 65,1% έναντι της Μαρίν Λε Πεν που συγκέντρωσε 34,9%.
Το εντυπωσιακό δεν είναι το 65,1% του Μακρόν αλλά το 34,9% της Λε Πεν. Ο Λαϊκισμός προελαύνει.
1 Ιουνίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015.
Ο Λαϊκισμός διαβρώνει τα πάντα!
3 Αυγούστου: Η Παρί Σεν Ζερμέν απέκτησε από την Μπαρτσελόνα τον Νεϊμάρ αντί του ποσού ρεκόρ των 222 εκατομμυρίων ευρώ!...
Πρόκληση!... 
8 Αυγούστου: Πεθαίνει η Ζωή Λάσκαρη, Ελληνίδα ηθοποιός.
Η Ζωίτσα μας!

*****

Συνεχίζεται…

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :