Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ένας μήνας στην Ελλάδα...

1η Δεκεμβρίου 2014, η μέρα της επιστροφής μου, βραδυπορώντας μου επέτρεψε να προσπεράσω. Παραδόξως ο μήνας έτρεχε με ανυπομονησία λες και βιάζονταν να φέρει τα Χριστούγεννα, να τελειώσει τα τριανταένα εικοσιτετράωρά του και να φέρει το 2015 με ελπίδα το καλύτερο...

Καθημερινά παρακολουθούσα τα γεγονότα και την άρρωστη πολιτική ζωή. Ανακάλυπτα ότι το στραβοαρμένισμα καλά κρατούσε όπως και ο «πόλεμος».
Κραυγές, συνθήματα, διαδηλώσεις, απεργίες, δρόμοι κλειστοί, προπηλακισμοί, βία, αίμα, λάσπη, ύβρεις, virtual λαϊκά δικαστήρια έδιναν γελοίες παραστάσεις και επέβαλλαν «ποινές», «αγανακτισμένοι», μολότοφ, κράνη, ρόπαλα, φλεγόμενοι σκουπιδοτενεκέδες και αυτοκίνητα, αφίσες και σπρέι, εγκλήματα, απαίτηση να επιστρέψει η Ελλάδα στην προ του 2009 εποχή, αξιώσεις για αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, απίστευτες υποσχέσεις κάθε είδους, θα... θα... θα... χιλιάδες θα... ικανά να αναστήσουν τον Καλοχαιρέτα...
Τίποτα δεν είχε αλλάξει, ΠΟΤΕ ΔΕΝ Θ’ ΑΛΛΑΞΕΙ!
Ένας κόσμος που ζούσε, ζει και θα ζει στο «κόσμο» του!...
Εκλογές πλησίαζαν!...

Στη θάλασσα η ενημέρωση είναι καθημερινή και δωρική. Οι ειδήσεις με λακωνικό τρόπο δοσμένες χωρίς κατευθυνόμενη γνώμη και συναίσθημα. Μία, δύο τρεις… πέντε, δέκα ειδήσεις και τέλος. Μένεις ξανά μόνος με το χαρτί στο χέρι!

Ο ναυτικός ουσιαστικά, σαν λαθραναγνώστης περιπτέρου, διαβάζει τίτλους (οι συχνότητες της Φωνής της Ελλάδος» στα βραχέα έχουν προ πολλού σιωπήσει δίνοντας χώρο στο πολύ αργό, ακόμα, δορυφορικό διαδίκτυο) τους αναλύει και διαμορφώνει άποψη με την όποια ποιότητα κριτική σκέψη διαθέτει επιτρέποντας στον εαυτό του από το να βαυκαλίζεται μέχρι να καταλήγει σε λογικά συμπεράσματα.

Επιβάλλοντας, θέλοντας και μη, τον εαυτό μου σ’ αυτή τη διαδικασία μέρα τη μέρα,… μήνα το μήνα,… αντιλήφθηκα ότι η κρίση μου κινούνταν σωστά. Δεν έπεφτα απ’ τα σύννεφα στο κάθε ξεμπάρκο για το τι συνέβαινε στη πατρίδα. Δεν με εξέπληττε, δεν είχα μετωπική σύγκρουση με τα τεκταινόμενα. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις κατά κανόνα στο σωστό δρόμο!

Τα Χριστούγεννα πέρασαν σαν αστραπή κι εγώ προσπαθούσα να προσαρμοστώ προς το παρόν στην λογική της σύντομης εκτός πλοίου ζωής, την ώρα που στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχε στρογγυλοκαθίσει η ιδέα του παροπλισμού.

*****

Ο μήνας έκλεισε με πυκνά πολιτικά γεγονότα, εντός και εκτός Ελλάδος, να μας κατακλύζουν!
Παραδείγματος χάριν!...

7 Δεκεμβρίου: Επιβεβαιώνεται από τις αρχές στην Υεμένη η χθεσινή βύθιση ενός πλοιαρίου στην Ερυθρά Θάλασσα με τουλάχιστον 70 μετανάστες από την Αιθιοπία.
Μετανάστες από την Αιθιοπία στην Υεμένη!... Αναρωτιέμαι πόσο χάλια μπορεί να είναι η κατάσταση στην Αιθιοπία για να είναι όνειρό τους να περάσουν στην ανατολική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, στην Υεμένη που είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΑΛΙΑ;
Έχω ιδίαν πείρα για τη συγκεκριμένη χώρα. Θυμάμαι τη Χοντέιντα, το Άντεν κι ανατριχιάζω.
Παλιό συμπέρασμα: Η φτώχεια στην Αφρική δεν έχει πάτο!
15 Δεκεμβρίου: Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα που διεκδικεί επίσημα έδαφος στον Βόρειο Πόλο.
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι πολύ δυνατός για να διεκδικείς!
17 Δεκεμβρίου: Οι ΗΠΑ και η Κούβα αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, έπειτα από 55 χρόνια. Στην Αβάνα θα ανοίξει πρεσβεία των ΗΠΑ και θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την άρση του εμπάργκο.
Την ώρα που η Κούβα προσπαθεί να προσεγγίσει με κάθε τρόπο τον καπιταλισμό, εδώ κάποιοι θαυμάζουν το μοντέλο της!
17 Δεκεμβρίου: Η Βουλή των Ελλήνων αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πρώτη της ψηφοφορία. Ο μοναδικός υποψήφιος Σταύρος Δήμας συγκεντρώνει 160 θετικές ψήφους και 135 παρών.
Κωμωδία πράξη πρώτη.
18 Δεκεμβρίου: Πεθαίνει η Βίρνα Λίζι, Ιταλίδα ηθοποιός.
22 Δεκεμβρίου: Πεθαίνει ο Τζο Κόκερ, Άγγλος τραγουδιστής.
23 Δεκεμβρίου: Αποτυγχάνει για δεύτερη φορά η εκλογή ενός νέου προέδρου στην Ελλάδα από τη Βουλή των Ελλήνων.
Κωμωδία πράξη δεύτερη.
27 Δεκεμβρίου: Στη Σουηδία η κεντροαριστερή κυβέρνηση συμφωνεί με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση για κυβέρνηση μειοψηφίας, αποσοβώντας τον κίνδυνο για διεξαγωγή εκλογών. Οι Σουηδοί Δημοκράτες απαντούν με την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης.
Κάπου αλλού υπάρχει μυαλό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε η Σουηδία τυχαία χώρα!
29 Δεκεμβρίου: Η Βουλή των Ελλήνων αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην 3η ψηφοφορία. Ο Σταύρος Δήμας δεν καταφέρνει να συμπληρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους επί συνόλου 300 βουλευτών. Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015.
Κωμωδία πράξη τρίτη.
31 Δεκεμβρίου: Καθώς ο τυφώνας Τζαγκμί εξασθενεί, ο αριθμός των θυμάτων στις Φιλιππίνες φθάνει τους 53.
Πραγματική θεομηνία! Όχι ελληνικές, λεκανοπεδίου Αττικής βροχούλες!
31 Δεκεμβρίου: Θυροκολλείται το Προεδρικό Διάταγμα με βάση το οποίο προκηρύσσονται επίσημα εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου 2015.
Η κωμωδία μεταλλάσσονταν σε τραγωδία. (ήμασταν στον πρόλογο).

*****

Συνεχίζεται…

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :