Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Παράδειγμα προς αποφυγήν...

Τρία μίλια από τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών, πριν επιχειρήσω να κόψω κάθετα το ρεύμα του traffic lane που οδηγεί στην δύση, τρία καράβια φάνηκαν στο RADAR να ‘ρχονται convoy από την μεριά της Κινεζικής Θάλασσας.
DEAD SLOW AHEAD.
Έκοψα κι άλλο ταχύτητα υπολογίζοντας ότι φτάνοντας στο σημείο στροφής προς το αγκυροβόλιο θα έχουν περάσει αφήνοντάς με ήσυχο να κροσσάρω.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα δύο «θηρία» στα αριστερά μου βγαίνοντας από τη ράδα της Σιγκαπούρης μπήκαν στο αντίθετο ρεύμα με κατεύθυνση ανατολική και απαίτηση να περάσουν διαγωνίως από την πλώρη μου κι ανάμεσα στα άλλα 3 πλοία που αντέπλεαν και είχαν πλέον πλησιάσει.
«Γιατί δεν περνάτε πίσω μου που είναι πιο εύκολο και ασφαλές; Θα μπερδέψουμε. Δεν βλέπετε και τους άλλους τρεις που έρχονται από την ανατολή;» τους ρώτησα στην επικοινωνία που είχαμε μέσω VHF.
«Προλαβαίνουμε να περάσουμε!» απάντησαν και οι δύο. Ούτε αδέρφια να ήταν!

Είχα μπλέξει με δύο μαλάκες Ινδούς. Άδικος ο κόπος να συνεχίσω την συνομιλία.
STOP ENGINE.
Σταμάτησα το καράβι σχεδόν τελείως, ίσα-ίσα που γλιστρούσε πάνω στο νερό. Ενημέρωσα το VTIS της Σιγκαπούρης και περίμενα να περάσουν οι μαχαραγιάδες. Τα ίδια προβλήματα δημιούργησαν και στα άλλα 3 καράβια που έστριψαν άρον-άρον προς τα αγκυροβόλια της Σιγκαπούρης να τους αποφύγουν.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ!
Σαν τίτλος ταινίας ακούγεται...

Ναι! Πέρασε το δικό τους. Ο ανόητος είναι αήττητος, επιμένει, κι έχει πάντα δίκιο!... Αλλά για να μη θεωρηθείς και συ ηλίθιος σκέφτεσαι και υπακούς στις διαταγές του ανόητου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τον πρώτο λόγο έχει η λογική και η ασφάλεια, όχι ο εγωισμός.

Πέρασαν και οι δύο! Μετά από ελάχιστα λεπτά σαν να ήταν συνεννοημένοι ο ένας μετά τον άλλον μας κάλεσαν!
«Thank you for the co-operation!» Μου είπαν όλο γλύκα και το βότσαλο στο στόμα.
«Συνεργασία; Που την είδαν τη συνεργασία;» αναρωτήθηκα και χαμογέλασα!
Τους αγνόησα!...

Κάτι τέτοιες συμπεριφορές θεμελιώνουν τραγωδίες!
Παράδειγμα προς αποφυγήν...

Συνεχίζεται…

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :