Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η αναχωρηση από το Jebel Ali

Απόγευμα της 4ης Αυγούστου 2014 και το ξεφόρτωτο πλοίο μετά από τις απαραίτητες διατυπώσεις αναχώρησε.
Το σχεδόν ξένοιαστο τετραήμερο αρχειοθετήθηκε στο ογκώδη φάκελο των αναμνήσεων. Επιστροφή στο άγνωστο, στην ασάφεια, στο περίπου. Λέξεις δυσφορίας, λέξεις δύσκολες που απαιτούν ενέργεια, εγρήγορση, λύσεις. Λέξεις που σε κρατάνε ζωντανό, δραστήριο.

Ο νέος προορισμός επίσης τόσο σαφής όσο και το… Port Clearance (άδεια απόπλου) στην αραβική γλώσσα που μου παρέδωσε ο πράκτορας. Ευτυχώς που αυτό το χαρτί δεν απαιτεί υπογραφή πλοιάρχου.
Στις αραβικές χώρες αλλά και σε άλλες ασιατικές με τα ιδιαίτερα αλφάβητά τους σου φέρνουν να υπογράψεις χαρτιά με καλικαντζαράκια και μάλιστα χωρίς να έχεις δεύτερη επιλογή, να αρνηθείς.
Αυτά συμβαίνουν ΚΥΡΙΩΣ, που αλλού; Στην Κίνα!
Σε πολύ μικρότερο βαθμό στην Ιαπωνία στην Νότιο Κορέα, στην Ταιβάν κλπ αλλά εκεί αφορούν συνήθως κρατικά έγγραφα.

Εκεί που μπορεί να μπλέξεις άσχημα είναι στα έγγραφα του φορτίου και παραλαβής καυσίμων στα οποία το μόνο που καταλαβαίνεις είναι οι αριθμοί. Κι αυτό συμβαίνει στην Κίνα όπου η χρήση της γλώσσας τους είναι σχεδόν καθολική αδιαφορώντας γι’ αυτούς με τους οποίους συναλλάσσονται.

Αν δεν υπογράψεις κινδυνεύεις να καθυστερήσεις έναρξη φορτοεκφόρτωσης, απόπλου και όλα αυτά μεταφράζονται σε ζημιές χιλιάδων δολαρίων. Ακόμα και επιβολή βαρέων προστίμων. Υπογράφεις «καλή τη πίστει» ως προς τους ντόπιους, «αμοιβαία συναινέσει» με τους ανθρώπους της ναυτιλιακής σου εταιρείας και ο Θεός βοηθός. Όλοι το ξέρουμε, όλοι το ξέρουν, ελπίζοντας ότι δεν θα συμβεί τίποτα.

Συνήθως, εκτός της Κίνας, δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Στην Κίνα όμως…

Η αναχώρηση στο φως της ημέρας αποκάλυψε στα μάτια μας το λιμάνι και εν μέρει τον οργασμό δημιουργίας. Οι ντόκοι γεμάτοι καράβια όλων των κατηγοριών. Νέες προβλήτες, νέοι λιμενοβραχίονες, νέες επεκτάσεις και ποιος ξέρει τι άλλο υπό κατασκευή. Ίσως και νέα νησιά. Τι να πω!

Ο πιλότος ίσωσε το πλοίο στη μέση του διαύλου και μου είπε λίγο το πριν τον πλοηγικό σταθμό όπου και αποβιβάστηκε.
-Κάπταιν μέχρι την έξοδο από τον δίαυλό δεν θα σε ενοχλήσει κανείς, όλα καθαρά. Μπορώ να φύγω;
-Να πας στο καλό και σ’ ευχαριστώ.
-Κράτα το πλοίο στη μέση του διαύλου. Καλό ταξίδι κάπταιν.

Ένα ακριβώς αντίστροφο ταξίδι από το προηγούμενο ξεκίνησε. Αφήσαμε το Jebel Ali πίσω μας, το Dubai επίσης και ανοιχτήκαμε προς πιο ασφαλή νερά για τη ναυσιπλοΐα, με αραιότερη κυκλοφορία και εμπόδια.

Το δειλινό μας βρήκε στο δρόμο προς τα στενά του Χορμούζ.

Συνεχιζεται…

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :