Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η Αγία Υπομονή!

Στις 21 Δεκεμβρίου το πρωί είχα παραδώσει, δεν ήμουν πια ο πλοίαρχος του πλοίου.
Ήμουν κοντά 10 μήνες! Ακόμα μια φορά αναρωτήθηκα: «Πότε πέρασαν; Νεράκι

Είχα χαλαρώσει για τα καλά μου και αναμένοντας την ώρα έναρξης του ταξιδιού της επιστροφής στη πατρίδα ετοίμαζα τη βαλίτσα μου. Όπως πάντα ελαφρότερη από τότε που είχα έρθει την 1η Μαρτίου του ίδιου χρόνου. Έλειπαν τα παλιά άχρηστα ρούχα και παπούτσια, ότι περίσσεψε από σαμπουάν, αφρόλουτρο, ξυραφάκια και αφρός ξυρίσματος, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, σαπούνι!

Δεν αγοράζω τίποτα στα λιμάνια!

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που ναυτικοί ξεμπάρκαραν με ολόκληρα… μπαούλα γεμάτα στερεοφωνικά και τηλεοράσεις από την Ιαπωνία, τζίν Levis και παπούτσια Timberland από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετάξια και βασιλικό πολτό από την Κίνα, κρύσταλλα από την ανατολική Ευρώπη, διακοσμητικά πιάτα με πεταλούδες από τη Βραζιλία, γλυπτά από έβενο και ελεφαντόδοντο από την Αφρική, κασμήρια από την Αγγλία…
Ακόμα πιο παλιά σε εποχές που δεν πρόλαβα, κουβαλούσαν και πράγματα που έκλεβαν από τα αμπάρια των τζενεραλάδικων πλοίων.
Άλλες εποχές, για άλλους, διαφορετικούς ανθρώπους!

Τα είχα μαζέψει όλα και έκανα έναν τελευταίο έλεγχο μην έχω ξεχάσει κάτι.

Το μάτι μου έπεσε στην μικρή εικόνα της Παναγίας που ο προηγούμενος καπετάνιος είχε σφηνώσει στην ξύλινη κορνίζα του καθρέφτη της κρεβατοκάμαρας και μια έκπληξη με περίμενε.

Δέκα μήνες στο καράβι και δεν είχα αντιληφθεί ότι η εικόνα δεν ήταν της Παναγίας αλλά της ΑΓΙΑΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ! Δεν ήξερα ότι υπήρχε τέτοιος άγιος! Και μάλιστα να ταίριαζε τόσο πολύ στο επάγγελμα! Ποιος άλλος θα μπορούσε να δώσει κουράγιο και δύναμη στον ναυτικό από την Αγία Υπομονή; Κανένας!
Πήρα την εικόνα στα χέρια μου. Την γύρισα από την πίσω πλευρά και διάβασα:

Ιερά Σκήτη Αγίων Πατέρων, των εν Χίω.
Προβάτειο Όρος, 82100 Χίος
Τηλ. 2271079390

Μέχρι και τηλέφωνο έχει η Αγία Υπομονή! Δεν ξέρω αν, από τότε που τυπώθηκε η εικόνα, έχει αποκτήσει και iPhone. Η τεχνολογία έχει διεισδύσει παντού! Μαζί της η εκμετάλλευση του κόσμου με κάθε τρόπο και τίμημα συνεχίζεται!

Ο κατατρεγμένος, ο φτωχός, ο άρρωστος, ο πονεμένος, ο δυστυχής, ο ολομόναχος, ο… ναυτικός, τα εύκολα θύματα! Ζητούν βοήθεια, ελπίδα, στήριξη, συμπόνια, συντροφιά και κάποιοι είναι σε θέση όλα αυτά να τα «προσφέρουν»!

Συνεχίζεται…

Chrisgio

3 σχόλια :

Γκρινι@ρογατος είπε...

καπετάνιε με άδεια χέρια πήγες σπίτι!!!
δεν μπορώ να το φανταστώ!!!
τίποτα στα παιδιά!!!
στην γυναίκα!!!
κάτι στο σόι στους φίλους ....


υγ είχα ένα ξάδελφο καμαρότο έφερνε για όλους κάτι..
από εκεί μου εμεινε το ναυτικός και δώρα πάνε μαζί !!!

KANTHAR0S είπε...

Μεγάλη αρετή η υπομονή. Ύψιστη. Δυστυχώς όμως, για όλους μας, οι περισσότεροι μεταφράζουν την υπομονή ως αδυναμία και συχνά την εξισώνουν με την ανοχή. Μα, πόσο λάθος κάνουν!

Orthodox True είπε...

Καπετάν Χρήστο, και όμως οι Άγιοι βοηθάνε και μάλιστα απίστευτα πάρα πολύ, όταν όμως το ζητάμε καρδιακά ειλικρινά, χωρίς ειρωνία, με ζωντανή Πίστη και μεγάλη ταπείνωση!!
Δοκίμασε στην πραγματική δυσκολία και θα δείς!!

Έχω πολλέ προσωπικές εμπειρίες και στη θάλασσα αλλά και στην ιδιωτική μου ζωή.