Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Standard & Poor's Ratings & Guardian Good News

Χθες καθώς σερφάριζα στο internet βρέθηκα σε αυτή την ιστοσελίδα της Wikipedia. Όχι ότι αποτελεί έκπληξη, αλλά άλλο να το ακούς κι άλλο να το βλέπεις.

Ακούγοντας κάθε τόσο για συνωμοσίες και σκοτεινές δυνάμεις  αναρωτιέμαι: Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν την Ελλάδα κάτω από χώρες σαν την Παπούα-Νέα Γουινέα, την Ουγκάντα, την Καμπότζη και την Μπουρκίνα Φάσο;

Γιατί μας κατατάσσουν στον πάτο με αρνητική προοπτική; Εντάξει, τίποτα σ' αυτόν τον κόσμο δεν είναι αγγελικά πλασμένο, αλλά από που μπορεί να πηγάζει τόσο μίσος, να μας θέλουν στην τελευταία θέση; Τι είναι αυτό που τους κάνει να μας φέρονται έτσι;

Όχι δεν το πιστεύω, δεν μπορεί να είναι έτσι! Αν επρόκειτο περί τιμωρίας, είναι γνωστό ότι μία χώρα για να αποκλειστεί από τις αγορές και να πτωχεύσει, δεν χρειάζεται να γίνει η τελευταία των τελευταίων. Όμως είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων, είναι γεγονός τετελεσμένο. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη και εγκληματική. Ας ξυπνήσουμε, έστω και τώρα κι ας παλέψουμε.

Και για να μην αρχίσουμε τον άνευ ουσίας διάλογο του τύπου,...

"Έλα μωρέ τώρα τι περιμένεις από την S & P, την Moody's, τον ξένο ημερήσιο και περιοδικό τύπο της καπιταλιστικής Ευρώπης και Αμερικής, τις ύποπτες εκθέσεις και τα δημοσιεύματά τους;"

...καλό θα είναι να αποφασίσουμε, να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι οι εχθροί μας, ποιοι μας κρίνουν αντικειμενικά και ποιοι υποκειμενικά και όχι κάθε φορά ανάλογα με τις διαπιστώσεις τους, να τους κατατάσσουμε κατά το δοκούν.

Αυτές τις τελευταίες γραμμές τις γράφω γιατί τις προηγούμενες  μέρες είδε το φως της δημοσιότητας και ο πίνακας του Guardian (τον έχω αναρτήσει μετά τον πίνακα της S & P) κατά τον οποίον οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων εργαζομένων όσον αφορά στις ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Το ερώτημα βέβαια είναι που ξοδεύονται αυτές οι ώρες; Πίσω από ένα γραφείο δημοσίας υπηρεσίας άνευ αντικειμένου ή σ' ένα λιγνιτωρυχείο; Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Μας βόλεψε λοιπόν αυτή η είδηση και την κάναμε σημαία. Καλά κάναμε! Χρειαζόμαστε τέτοιες ειδήσεις, για να παίρνουμε ανάσες!

Να έχουμε όμως και τι γενναιότητα, όταν διαβάζουμε, ακούμε ή βλέπουμε κάτι που μας πονάει, αντί να αναθεματίζουμε, να προβληματιζόμαστε, να σκεφτόμαστε το αυτονόητο.

Μήπως έχουν δίκιο;
Chrisgio

Ο Πίνακας της Standard & Poors

Ο πίνακας του Guardian

5 σχόλια :

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αγαπητέ μου καπετάνιε, ο δεύτερος πίνακας αναφέρεται σε ώρες εργασίας, καλύπτει δηλαδή το τυπικό μέρος ενός εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας!Το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, κυρίως στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι γνωστό και αποτυπώνεται στον πίνακα της παραγωγικότητας στον οποίο είμαστε κάτω από το μέσο όρο!
Οι Γερμανοί, για παράδειγμα που εμφανίζονται όγδοοι στον πίνακα των ωρών εργασίας είναι πρώτοι στον πίνακα της παραγωγικότητας!
Στην Ελλάδα, ως εργάσιμη ώρα υπολογίζεται και ο χρόνος που ο υπάλληλος κάποιας υπηρεσίας πίνει καφέ στην πλατεία, πράγμα αδιανόητο για Γερμανό, Κινέζο, Ιάπωνα!

Χρήστος Γ. είπε...

Εσύ το πήγες ακόμα μακρύτερα, αλλά δεν θα διαφωνήσω!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κι από μένα!
Μμμ θα έλεγα ότι είναι θέμα σωστής ερμηνείας των πινάκων. Κάτι σαν τις δημοσκοπήσεις. Ο καθένας αν τους δει μόνο από τη δική του πλευρά θα κρίνει και λάθος.
Υπάρχουν εργαζόμενοι σωστοί και μη, ευσυνείδητοι και όχι, παραγωγικοί ή τεμπέληδες του κερατά. Σε όλες τις υπηρεσίες και δουλειές δημόσιες και μη. Καπετάνιο και συ σίγουρα θα είδες καπετάνιους ή ναύτες υποδειγματικούς στη δουλειά τους και άλλους που θα ήταν για φασκέλωμα...

Το θέμα είναι να μπορέσει επιτέλους να γίνει ένας "έλεγχος", μια αξιολόγηση του εργαζομένου. Όχι όλα οριζόντια. Τώρα θα μου πείτε ποιος θα κάνει την αξιολόγηση ώστε να είναι δίκαιη? Δεν ξέρω να απαντήσω αλλά αρμόδιοι στο να δώσουν λύση είναι ΟΛΟΙ αυτοί που θέλουν την εξουσία και την καταλαμβάνουν.

Και κάτι τελευταίο γιατί σας κούρασα.... Ζω δίπλα στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ κι όλοι οι συγχωριανοί εκεί δουλεύουν. Το ότι δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες δεν τους κάνει όλους τόσο καταταλαιπωρημένους όσο έναν υπάλληλο γραφείου. Θα πρέπει κανείς να έχει απασχοληθεί σε διάφορες δουλειές και συνθήκες εργασίας για να κρίνει πιο αντικειμενικά.
Καλησπέρα καπετάνιο - καλησπέρα σε όλους...

Πιγκουίνος είπε...

Μήπως γνωρίζεις πώς έχει προκύψει ο πίνακας με τις ώρες εργασίας των Ελλήνων; Δηλαδή, από που πήραν τις πληροφορίες τους: ρώτησαν τους εργαζόμενους, τις υπηρεσίες, κάποιον άλλον;
Πάντως, αν βγάλουμε κάποιον μέσο όρο ανάμεσα στα ωράρια των καλοπερασάκηδων δημοσίων υπαλλήλων και στα εξωφρενικά πολλών άλλων στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί και να βγαίνει το παραπάνω αποτέλεσμα.
Η Ελλάδα που «δουλεύει» και η Ελλάδα που πραγματικά εργάζεται και προσφέρει.

Χρήστος Γ. είπε...

Πάντως ο στόχος μου ήταν να τονίσω την έλλειψη ισορροπίας των Ελλήνων απέναντι σε ειδήσεις, άρθρα και σχολία, συμπερασμάτα και πίνακες όπως οι δύο της ανάρτησης, κυρίως αν προέρχονται από το εξωτερικό.
Η αντίδρασή μας και αποδοχή όλων αυτών εξαρτάται από το πόσο αρεστά μας είναι αυτά που γράφονται και όχι αν αποδίδουν την πραγματικότητα.