Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Το χιόνι, οι Σκανδιναβοί και τα σχολεία!

Σήμερα ο καιρός άλλαξε, εναρμονίστηκε με την εποχή. Έγινε χειμωνιάτικος!

Λίγο έλειψε να χρησιμοποιήσω τη λέξη «επιτέλους» περιγράφοντας αυτή την καιρική αλλαγή, αλλά αναλογιζόμενος το κρύο που την συνοδεύει και σε συνάρτηση με το κόστος του πετρελαίου, την κρίση και τη φτώχεια, την διέγραψα.

Χιόνισε και χιονίζει σε πολλά μέρη της χώρας! Χριστουγεννιάτικο το τοπίο! Πόλεις και χωριά όπως η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Πτολεμαΐδα, το Μέτσοβο, ο Τυμφρηστός έχουν ντυθεί στ’ άσπρα!

Στους δρόμους οι συνετοί οδηγοί βάζουν στα αυτοκίνητα αλυσίδες και δεν ταξιδεύουν χωρίς λόγο! Οι υπόλοιποι θα διαμαρτύρονται στη Μαλακάσα! Απαγορευτικά στα λιμάνια! Λογικά όλα αυτά!

Τα σχολεία όμως γιατί έκλεισαν!
Τι είναι αυτό που απαγορεύει τα παιδιά, με αφορμή λίγους πόντους χιονιού, να πηγαίνουν στο σχολείο τους, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι εκδρομές στα γύρω βουνά και τα παιδιά μέσα στην καλή χαρά παίζουν χιονοπόλεμο;
Οι δρόμοι προς τα σχολεία είναι πιο επικίνδυνοι από αυτούς που οδηγούν στην χιονισμένη εξοχή;
Το «σχολικό» χιόνι γλιστράει περισσότερο από αυτό της ανεμελιάς και της διασκέδασης;

Σκέφτομαι τους Σκανδιναβούς, τους Βόρειο-Ευρωπαίους και αναρωτιέμαι. Πότε πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν ζουν σχεδόν σε μόνιμη και πραγματική βαρυχειμωνιά; Κλείνουν εκεί τα σχολεία; Με τι τρόπο «θαυμαστό» αντιμετωπίζουν τις κακές καιρικές συνθήκες στην Φινλανδία, στην Σουηδία, στην Νορβηγία, στην Δανία και η ζωή τους δεν σταματάει το χειμώνα; Τι «θείο θαύμα» συντελείται κάθε χρόνο εκεί στα βόρεια και η εκπαίδευση των παιδιών τους γίνεται απρόσκοπτα και σε πολύ υψηλό επίπεδο;
Αφελείς ερωτήσεις και απορίες θα μου πείτε!
Ίσως το βράδυ ή αύριο το πρωί ακούσουμε για αποκλεισμένους δρόμους και χωριά.

Τότε θα είναι που λέξεις και φράσεις όπως «Θεομηνία», «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα», «Σιβηρία», «Πολικές Θερμοκρασίες» θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους για να παίξουν το ρόλο που καταχρηστικά τους έχουν προσδώσει.

Είναι όροι που το ανίκανο κράτος έχει υιοθετήσει όχι για να περιγράψει αυτό ακριβώς που σημαίνουν, αλλά για να δικαιολογήσει, τις αδυναμίες του, τις αρρυθμίες του, τον μη προγραμματισμό του, την ανοησία του, την διάλυσή του, τη διαφθορά του. Για να αποσείει μονίμως τις μεγάλες ευθύνες του.

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν ένα ατύχημα συμβεί σε κάποιο παιδί λόγω της ανεπάρκειας του κράτους;

Κανένας!

Συνεχίστε λοιπόν να κλείνετε τα σχολεία!
Κι εδώ που τα λέμε τι σημασία έχουν 2-3 μέρες χωρίς σχολείο παραπάνω, όταν βδομάδες και μήνες κλείνουν λόγω καταλήψεων, αποχών και απεργιών;
Αστεία γεγονότα που συμβαίνουν σε μια αστεία χώρα!

Chrisgio

25 σχόλια :

George Mantjoros είπε...

Το προβλημα ειναι οτι ολοι συνφωνουν απολυτα με αυτα που γραφεις καπετανιε.
Συμφωνουν σιγουρα και ολοι οι βουλευτες.
Και ολοι οι υπουργοι. Πρωην και νυν.Και αυτο πραγματι ειναι μεγαλο προβλημα για την Ελλαδα μας.

Ανώνυμος είπε...

Σκέφτομαι τους Σκανδιναβούς, τους Βόρειο-Ευρωπαίους και αναρωτιέμαι. Πότε πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν ζουν σχεδόν σε μόνιμη και πραγματική βαρυχειμωνιά; Κλείνουν εκεί τα σχολεία; Με τι τρόπο «θαυμαστό» αντιμετωπίζουν τις κακές καιρικές συνθήκες στην Φινλανδία, στην Σουηδία, στην Νορβηγία, στην Δανία και η ζωή τους δεν σταματάει το χειμώνα; Τι «θείο θαύμα» συντελείται κάθε χρόνο εκεί στα βόρεια και η εκπαίδευση των παιδιών τους γίνεται απρόσκοπτα και σε πολύ υψηλό επίπεδο;Θα ήθελα μόνο να σε ευχαριστήσω για της τόσο ωρεές καραβοιστοριεσου κλπ. 22 χρόνια μενο στην νορβηγία αλλά (διστιχος) εδώ σε εμάς αυτές η "ακρέες κερικές συνθήκες" δεν μας επιριάζουν ....Νασε καλά σου ευχομε κε καλές γιορτές .Δημήτρης

Nonis είπε...

καλημέρα!

δίκιο έχεις...

άσε που θυμάμαι μια εκπομπή του μέγκα, με τον τσίμα πρέπει να ήτανε, που έκανε σύγκριση μαθητή στην Ελλάδα και μαθητή στη Νορβηγία και μιλάμε για διαφορές από την γη στον ουρανό....

έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, αλλά το θέμα είναι ότι δεν βλέπω διάθεση να γίνουν....

Sharpedon είπε...

Ορθές παρατηρήσεις.

Αναφορικά με αυτά τα δυο, ας επιχειρήσω να εξηγήσω (και όχι δικαιολογήσω) το σκεπτικό του Υπ. Παιδείας :

"Οι δρόμοι προς τα σχολεία είναι πιο επικίνδυνοι από αυτούς που οδηγούν στην χιονισμένη εξοχή;
Το «σχολικό» χιόνι γλιστράει περισσότερο από αυτό της ανεμελιάς και της διασκέδασης;"

Αν κάποιο παιδί γλυστρήσει και πέσει με καμία πλάτη ή μέση μέσα στους χώρους του σχολείου η σύνδεση με καθηγητές-σχολεία-Υπ.Παιδείας-Κυβέρνηση είναι άμεση, οπότε κατά μία έννοια είναι άμεση και η ευθύνη τους.
Γιατί υποτίθεται ότι οι γονείς που στέλνουν το παιδί τους σχολείο παραδίδουν προσωρινά και την ευθύνη επιμέλειάς του στους καθηγητές.

Αν το ατύχημα όμως γίνει έξω (σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο) ευθύνονται γενικά και αόριστα η Θεομηνία κλπ που αναφέρατε - ή/και όποιοι συνοδεύουν τα παιδιά (αν είναι σε ηλικία που χρειάζονται συνοδό), και όχι το κράτος που αφαλατώνει μόνο τις εθνικές οδούς. Αν πάλι γίνει στην εξοχή τότε τα ρίχνουμε ξανά είτε στην...φύση είτε στους συνοδούς. Σε κάθε λοιπόν περίπτωση το ευθυνόφοβο κράτος βγαίνει καθαρό.

Εχουμε σοβαρό έλλειμμα παιδείας σε πολλά, τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" θα αποτελούσαν εξαίρεση; Και είναι αδικαιολόγητο το εν λόγω έλλειμμα γιατί δεν είναι καθόλου σπάνια στην χώρα μας. Και το απαράδεκτο κράτος κατά κανόνα περιμένει πρώτα να προκληθούν και μετά να τα αντιμετωπίσει...

Γκρινι@ρογατος είπε...

καπετάνιε καλά τα λες άλλα ποίος σε ακούει,
αυτό που γίνετε εδώ στην περιοχή μου ( Έδεσσα ) όταν χιονίσει (2-3 πόντους) δεν περιγράφετε ολα τα σχολειά κλειστά ολοι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στις καφετέριες όλα τα παιδιά στον δρόμο μούσκεμα απο πάνω μέχρι κάτω και οι γονείς στις δουλειές σίγουροι οτι τα παιδιά τους είναι ασφαλή η πλάκα είναι οτι τα παιδιά πάνε σχολειό και μετά τα διώχνουν ...ξεφτίλα

καλά Χριστούγεννα καλά να περάσεις

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Τα σχολεία κλείνουν Καπετάνιο μου για τον ίδιο λόγο που οι Δάσκαλοι και οι Καθηγητάδες κάνουν συνελεύσεις εργάσιμη ημέρα και όχι Σάββατο ή Κυριακή!

Πιγκουίνος είπε...

Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά γύρω από το θέμα που έθιξες.
Αλλά η ουσία είναι πως το κρύο αποτελεί μία πολύ καλή δικαιολογία για κοπάνια, για όλους, μικρούς και μεγάλους...

ακυβέρνητος είπε...

"η εκπαίδευση δε γίνεται ποτέ μέσα σε ένα πολιτικό και- πολιτισμικό κενό. Είναι συστατικό κομμάτι του συνόλου της κοινωνίας, όπου δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και πολιτεία συμβάλουν κατά τον ίδιο βαθμό..."
Από το http://math-telos-agras.pblogs.gr/2011/11/ena-gramma-ap-th-finlandia.html

Αξίζει να το διαβάσετε.

Καλές γιορτές σε όλους !

mahler76 είπε...

καπετάνιε μου σε αυτή την χώρα έχουμε μάθει να υπερβάλουμε για τα πάντα. Πόσο μάλλον για λίγο χιόνι που το βλέπουμε και σπάνια. Καλή σου μέρα, και καλά Χριστούγεννα.

Χρήστος Γ. είπε...

@sagini
Καλημέρα
Δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος!
Είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΔΡΑΜΑ της!!!

Χρήστος Γ. είπε...

@Ανώνυμε... Δημήτρη
Καλημέρα
Τουλάχιστον την επόμενη φορά άσε το email σου!
Πάντως σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά περισσότερο απ' όλα για το ότι διαβάζεις τις ναυτικές ιστορίες μου και σου αρέσουν!
Να έχεις ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Χρήστος Γ. είπε...

@Nonis
Καλημέρα
Γράφεις: "έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, αλλά το θέμα είναι ότι δεν βλέπω διάθεση να γίνουν...."
Γράφω: Δεν έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε γιατί απλά δεν έχει γίνει τίποτα σωστό μέχρι τώρα. Έχουμε μπροστά μας έναν Γολγοθά. Να ξαναχτίσουμε τα πάντα από την αρχή!
Μπορούμε; Μια καλή ερώτηση στην οποία δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά!

Χρήστος Γ. είπε...

@Korios
Καλημέρα Νίκο
Γενικώς είμαστε μία χώρα... "ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ"!!!

Χρήστος Γ. είπε...

@Γκρινι@ρογατος
Καλημέρα
Κι εσύ μόνο να μ' ακούς καλό είναι. Αλλά όπως φαίνεται δεν είσαι ο μόνος. Το αυτονόητο αρχίζει να επικρατεί κι αυτό είναι καλό σημάδι.
Από σένα ξέρεις τι περιμένω; Να γεννήσει το μυαλό σου κάτι σατυρικό, κάτι αστείο με θέμα το νόημα της ανάρτησής μου. Μπορείς; Για να σε δώ τι μπορεί να κάνεις!

Χρήστος Γ. είπε...

@"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ"
Καλό απόγευμα
Φίλε μου καλέ ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα είναι επάγγελμα, γιατί εκπλήσσεσαι που τις συνελεύσεις τους τις κάνουν καθημερινές;

Χρήστος Γ. είπε...

@Πιγκουίνος
Καλό απόγευμα
Τη "δικαιολογία" την Ελλάδα την έχουμε αναγάγει σε επιστήμη για ΟΛΑ τα θέματα, στο κρύο θα κολλούσαμε;

Χρήστος Γ. είπε...

@Πέτρος Κ.
Καλό απόγευμα
ΤΟ σχόλιό σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ("η εκπαίδευση δε γίνεται ποτέ μέσα σε ένα πολιτικό και- πολιτισμικό κενό. Είναι συστατικό κομμάτι του συνόλου της κοινωνίας, όπου δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και πολιτεία συμβάλουν κατά τον ίδιο βαθμό..."), με μιά διαφορά. Δεν ισχύει μόνο για την εκπαίδευση με την έννοια ότι αυτή δεν γίνεται μόνο μέσα στα σχολεία. Για όλα πάντα και παντού ο άνθρωπος εκπαιδεύεται. Έτσι λοιπόν οι ευθύνες ανήκουν σε ΟΛΟΥΣ μας για ΟΛΑ διαχρονικά! Άρα το ανάθεμα για την κατάντια μας κατ' αναλογία πέφτει σε όλους μας! Δύσκολο αλλά και σοφό να το παραδεχτούμε. Ο δρόμος για να πάμε μπροστά!

To γράμμα του Φινλανδου μαθητή σε αφήνει άφωνο, είναι γεγονός.
Μου είναι γνωστό όμως εδώ και πολύ καιρό, από τις 16 Απριλίου 2011.

http://captain-christos.blogspot.com/2011/04/blog-post_1838.html

Χρήστος Γ. είπε...

@mahler76
Καλό απόγευμα
Η χώρα της υπερβολής επί το αρνητικότερον!

ένας είπε...

Χρήστο
Χρόνια Πολλά!!!
Καλά Χριστούγεννα !!!
Καλές Γιορτές !!!

Χαρούμενο & Ευτυχισμένο το 2012...

Χρήστος Γ. είπε...

Πρέπει να διορθώσω ή να προσθέσω κάτι, όπως το πάρει κανεις!
Έγραφα χθές στην ανάρτησή μου:
"Στους δρόμους οι συνετοί οδηγοί βάζουν στα αυτοκίνητα αλυσίδες και δεν ταξιδεύουν χωρίς λόγο! Οι υπόλοιποι θα διαμαρτύρονται στη Μαλακάσα!"
Εκ πρώτης φαίνεται σωστό αφού το τελευταία χρόνια εκτός από τους Έλληνες και τους Θεούς, είχε τρελαθεί και ο καιρός αφου έβρεχε και χιόνιζε στα νότια αντί στα στα βόρεια που είναι και το φυσιολογικό. Έμεινε ανοιχτή η Μαλακάσα κι έκλεισε η Εγνατία. Φέτος ήρθαν τα πράγματα στη θέση τους. Αποκαταστάθηκε το "παρά φύση"! Έτσι οι «Θεομηνίες», «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα», «Σιβηρία», «Πολικές Θερμοκρασίες» παρατηρήθηκαν στην Μακεδονία και λίγο έλειψε να έχουμε νεκρούς από το κρύο. Ευτυχώς για μια ακόμη φορά το κράτος λειτούργησε άψογα και απεφευχθησαν τα χειρότερα υψώνοντας τα στήθη του ενάντια στην οργή της φύσης και του θεού που ως γνωστόν είναι ΕΛΛΗΝΑΣ. Τιμή και δόξα!

Leviathan είπε...

Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα! Αγάπη, χαρά, ευτυχία και πρώτα απ' όλα υγεία εύχομαι σε εσένα και αυτούς που αγαπάς! Να περάσεις υπέροχα!!! Πολλά φιλιά!

Bouru,,,Bouru... είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

evangelos naxios είπε...

Αγαπητέ Χρήστο πολύχρονος,υγεία σε σένα και την οικογένεια και καλά ταξίδια!!!

Idea Studio είπε...

Θερμές Ευχές

Dimitris D είπε...

Στην αρχαία Αθήνα έφτιαχναν πολλά πράγματα με μάρμαρο.
Στο νεοαρχαιελληνικό κράτος είπαν «Αφού το έκαναν οι αρχαίοι, να το κάνουμε και εμείς», έτσι έφτιαξαν όλα τα σκαλοπάτια από μάρμαρο! Όταν χιονίζει το μάρμαρο γίνεται γυαλί και σκοτώνονται όλοι.
Άλλο λόγος που κλείνουν τα σχολεία είναι γιατί κανένας δεν θέλει να καθαρίσει το χιόνι. Στην Ιαπωνία τα παιδιά καθαρίζουν το σχολείο. Στην Ελλάδα πρέπει να τα καθαρίσει το υπηρετικό προσωπικό γιατί «λεφτά υπάρχουν».