Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Διαφθορά 2011

Σήμερα ανακοινώθηκε από την Transparency International η λίστα με την κατάταξη των χωρών όσον αφορά την παγκόσμια διαφθορά.

Την πρώτη κρυάδα την πήρα νωρίτερα ακούγοντας στις ειδήσεις για την 80η θέση της χώρας μας σ' αυτόν τον κατάλογο. Όμως ήθελα να δώ κι άλλες λεπτομέριες τις οποίες βρήκα στο site της οργάνωσης.

Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ για να διαπιστώσω αυτά που υποπτευόμαστε όλοι μας.
Αντέγραψα όλη τη λίστα των χωρών μέχρι το νούμερο 30, επιλεκτικά μέχρι την 80η θέση της χώρας μας και μερικές από κάτω μας.

Παρατήρηση Νο1: Η μακρινή Νέα Zηλανδία στην πρώτη θέση!
Παρατήρηση Νο2: Η Σκανδιναβία σε απόσταση αναπνοής.
Παρατήρηση Νο3: Οι 16 από τις 30 χώρες είναι ευρωπαϊκές και εξ' αυτών οι 14 δυτικοευρωπαϊκές. 
Παρατήρηση Νο4: Το υψηλό επίπεδο διαβίωσης δεν συμβαδίζει με την διαφθορά.
Παρατήρηση Νο5: Μου έκανε μεγάλη και ευχάριστη εντύπωση η παρουσία των χωρών, της διεφθαμένης στο σύνολό της Λατινικής Αμερικής, της Χιλής και της Ουρουγουάης, ανάμεσα στις 30 πρώτες χώρες της λίστας. Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Παρατήρηση Νο6: Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα στα σκατά. Γι' αυτό και το καφέ-σκατί χρώμα των χωρών που την περιβάλλουν.
Παρατήρηση Νο7: Όταν βλέπεις τις χώρες που βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις από τη δική μας σου ΄ρχεται ν' αυτοκτονήσεις.
Παρατήρηση Νο8: Τίποτα δεν θα προχωρήσει βελτιούμενο σ' αυτή τη χώρα αν η διαφθορά δεν ξεπατωθεί.
Παρατήρηση Νο9: Θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε και παραξενευόμαστε κάθε μέρα γιατί και πότε θα φτάσουμε στον πάτο!
Παρατήρηση Νο10: Το απέραντο γαλάζιο σε πλήρη παρακμή! Ας κλάψουμε όλοι μαζί!

Απαίτηση όλων μας:
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ!
ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ, ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΧΘΕΣ!

1
Νέα Ζηλανδία
9,5
2
Δανία
9,4
2
Φινλανδία
9,4
4
Σουηδία
9,3
5
Σιγκαπούρη
9,2
6
Νορβηγία
9,0
7
Ολλανδία
8,9
8
Αυστραλία
8,8
8
Ελβετία
8,8
10
Καναδάς
8,7
11
Λουξεμβούργο
8,5
12
Χονγκ Κονγκ
8,4
13
Ισλανδία
8,3
14
Γερμανία
8,0
14
Ιαπωνία
8,0
16
Αυστρία
7,8
16
Μπαρμπάντος
7,8
16
Ηνωμένο Βασίλειο
7,8
19
Βέλγιο
7,5
19
Ιρλανδία
7,5
21
Μπαχάμες
7,3
22
Χιλή
7,2
22
Κατάρ
7,2
24
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
7,1
25
Γαλλία
7,0
25
Σάντα Λουσία
7,0
25
Ουρουγουάη
7,0
28
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
6,8
29
Εσθονία
6,4
30
Κύπρος
6,3


Η έστω και επιλεκτική αναφορά των χωρών που βρίσκονται μεταξύ του Νο30 και του Νο80  αλλά και αυτών μετά το Νο80 με Ε-ΞΟΡ-ΓΙ-ΖΕΙ!

32
Μποτσουάνα
6,1
38
Μπουτάν
5,7
44
Μπρουνέι
5,2
49
Ρουάντα
5,0
50
Ομάν
4,8
57
Ναμίμπια
4,4
64
Γεωργία
4,1
69
Γκάνα
3,9
69
FYROM
3,9
69
Σαμόα
3,9

77
Γκάμπια
3,5
77
Λεσόθο
3,5
77
Βανουάτου
3,5

80
Ελλάς
3,4

80
Κολομβία
3,4
80
Ελ Σαλβαδόρ
3,4
80
Μαρόκο
3,4
80
Περού
3,4
86
Βουλγαρία
3,3
86
Τζαμάικα
3,3
86
Παναμάς
3,3
86
Σερβία
3,3
86
Σρι Λάνκα
3,3

Chrisgio

9 σχόλια :

Sharpedon είπε...

Σωστές οι σκέψεις σας και όντως εξοργιστικά τα στοιχεία (τα οποία πάντως δεν γνωρίζω με τι κριτήρια, δείγματα, μεθοδολογία κλπ βγαίνουν και ποιοι ακριβώς τα βγάζουν). Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι, ξανά, αν βρωμάει περισσότερο "το κεφάλι ή το σώμα του ψαριού" και από που ξεκινάμε να καθαρίζουμε; Θα γίνει "αυτοκαθαρισμός" ή θα τους καθαρίσουν άλλοι, και αν ναι ποιοι;

Προσωπικά δεν βλέπω ποτέ τέλος στο φαινόμενο της διαφθοράς με το τρέχων πολιτικο-οικονομικό σύστημα. Θα υπάρχει, σε κυμαινόμενο βαθμό, όσο θα υπάρχει και η φτώχεια, η πείνα και ο πανεύκολος & άκοπος πλουτισμός σε βάρος άλλων. Προσπαθώντας να χτυπήσουμε την διαφθορά εντός του τρέχοντος συστήματος κάνουμε ακριβώς ότι κάνουν και οι φαρμακοβιομηχανίες με τις ασθένειες : παράγουν φάρμακα αποκλειστικά για να καταστείλουν τα συμπτώματα των ασθενειών, ποτέ τα αίτια. Γιατί δεν είναι προσοδοφόρο να χτυπήσεις τα αίτια. Αν ξεφορτωθείς τα αίτια ξεφορτώνεσαι και την ασθένεια. Και μετά τι θα κάνουν, πως θα γεμίσουν τα ταμεία, δίχως ασθενείς;

Μόνο αν πάψει να υπάρχει ταμείο που μπορείς να γεμίσεις θα αλλάξει αυτή η κατάσταση, τόσο όσον αφορά το παράδειγμά μου όσο και την διαφθορά γενικώς θαρρώ. Έχω αναπτύξει στα άρθρα μου #55 και #61 τι ακριβώς εννοώ.

Χρήστος Γ. είπε...

Αγαπητέ Νίκο
Στις πρώτες απορίες σου οι οποίες είναι και δικές μου δεν έχω απάντηση. Φαντάζομαι ότι αυτό που όλοι ονομάζουν τέλος της μεταπολίτευσης θα διαρκέσει αρκετά.

Για το θέμα των στοιχείων που διαμορφώνουν την λίστα της διαφθοράς εγώ δεν έχω λόγους να την αμφισβητήσω. Η γενική εικόνα που αποτυπώνεται σ' αυτήν δεν με εκπλήσσει καθόλου.

Ο στόχος σε θέματα που διαμορφώνει η παρουσια του ανθρώπου ποτέ δεν μπορεί να είναι το "μηδέν". Γι' αυτό όσον αφορά τη διαφθορά αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να την μειώσουμε. Η διαφθορά υπάρχει παντού στο μέγεθος διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Τελευταία βρέθηκα στο Salzburg της Αυστρίας και σε κουβέντα που είχα εκεί όταν φτάσαμε στην διαφθορά μου μιλησαν με τα χειρότερα λόγια για τη χώρα τους. Απλά γιατί δεν γνωρίζουν τι μπορεί να συμβαίνει σε μια χώρα σαν τη δική μας.
Όπως για να καταλάβει κανείς τι σημαινει ανέχεια, φτώχεια, πείνα πρέπει να βρεθεί στην Αφρική. Πάντα, τα μεγέθη παίρνουν αξία όταν υπόκεινται στην σύγκριση.

Την καλησπέρα μου!

Σοφία Ζ. είπε...

θέλω μόνο επιγραμματικά να πω ότι τα πράγματα δεν είναι πολλές φορές όπως φαίνονται. Ισχύει γενικώς σε παγκόσμιο επίπεδο σε παράφραση "Δεν μας ενδιαφέρει η γυναίκα του Καίσαρα αν είναι τίμια, αρκεί να φαίνεται" Αλίμονο σε όποιον δεν πήρε τα μέτρα του να φαίνεται τίμιος!!!! Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ.

Πιγκουίνος είπε...

Πρώτον: Σιγά μην είμαστε στην 80ή θέση. Πολύ τιμητική μου φαίνεται...
Δεύτερον: Η διαφθορά φαίνεται ότι είναι στο DNA μας! Σαφώς και υπερβάλλω αλλά δεν θεωρώ πως είμαι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα.
Τρίτον: Για να υπάρξει βελτίωση στο συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή νοοτροπίας. Καπετάνιε, πολλές φορές σου έχω πει ότι οι Έλληνες δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Τέταρτον: Αν ποτέ γίνει πράξη αυτό που γράφεις (όλοι οι διεφθαρμένοι στη φυλακή), πόσοι πιστεύεις ότι θα μείνουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι;
Και -άσχετο- ΥΓ: Αφού γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται και έχεις δει και παλιά του σχόλια, γιατί μπήκες στον κόπο να αντιπαρατεθείς; Λες να παίρνει από επιχειρήματα;
Καλό Σαββατοκύριακο!

Χρήστος Γ. είπε...

@Σοφία Ζ.
Πράγματι πολύ επιγραμματικό το σχόλιό σου. Προσπαθώντας να ερμηνεύσω, τον μέχρις ενός σημείου, χρησμό σου θέλω να μου λύσεις μερικές από τις απορίες μου.
Πιστεύεις για παράδειγμα ότι η Ν.Ζηλανδία και Σκανδιναβία κακώς βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ή ότι εμείς αδικούμαστε μετο νούμερο 80;
Επειδή εκτιμώ τη σκέψη σου αλλά και την πένα σου θα μπορούσες να γίνεις πιο σαφής;
Εκτός βέβαια αν πρόκειται να αναφερθείς σε συνομωσιολογίες για τις οποίες δεν συμφωνώ γενικώς, όποτε καταλαβαίνω το πνεύμα σου και στο τελευταίο σου σχόλιο!
Πολύ πολύ καλησπέρα σου και καλό Σ/Κ

Χρήστος Γ. είπε...

@ Πιγκουΐνος
Σήμερα συνέλαβαν τον μοδίστρα Γαβαλά για μη απόδοση ΦΠΑ 1.450.000 ευρώ, τον πήγαν για μερικές ώρες "μέσα" τον κέρασαν καφέ και τον άφησαν ελεύθερο. Όχι δεν είμαι αισιόδοξος μέχρι να δω να μπαίνουν κατά κύματα φυλακή όλοι αυτοί που ασέλγησαν εις βάρος της χώρας.
Όσο για το άσχετο, φόρτωνα, φόρτωνα, παραφόρτωσα και απλώς του τα έχωσα.

Πιγκουίνος είπε...

Έχω ένσταση στα περί Γαβαλά και σία. Οι συγκεκριμένοι δεν με ενδιαφέρει να κάνουν φυλακή. Ούτε καν με ενδιαφέρουν τα ονόματά τους, δεν θέλω καν να μάθω ποιοι είναι οι οφειλέτες.
Αυτό που με ενδιαφέρει για όλους αυτούς είναι να (αναγκαστούν να) πληρώσουν. Και ας μην μπουν ποτέ φυλακή. Να πληρώσουν τα χρωστούμενα, τα πρόστιμα και ό,τι άλλο πρέπει. Έστω και τώρα.
Και να μπουν φυλακή μόνο αν δεν πληρώσουν και συνεχίζουν να το παίζουν μάγκες (η λέξη στην Ελλάδα δεν θέλει εισαγωγικά για όσους χρωστούν στην Εφορία. Η φοροδιαφυγή στα μέρη μας... θαυμάζεται!).

Χρήστος Γ. είπε...

Εντάξει θα σου κάνω το χατήρι και θα προσθέσω και το "να πληρώσουν", συμφωνώ, το ξέχασα.
Αλλά θα επιμείνω και θα ρωτήσω.
Αυτοί που δεν έχουν πια να πληρώσουν θα μείνουν έξω και θα μας κάνουν πλάκα;
Ε όχι δα!!!
Το πρόβλημα είναι άλλο. Άκουσα απόψε ότι οι μαγαλοφειλέτες είναι 125.000. Εδώ υπάρχει τεχνικό ζήτημα. Χρειαζόμαστε φυλακές, εκτός αν τους φορέσουμε ριγέ πυζάμες, σιδερένια μπάλα στο πόδι και στα βουνά σε σκηνές για αναδάσωση. Το χάλι μας δεν έχει τέλος.
Καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

πρωτον: η Transparency International δεν μετραει την διαφθορα.
δευτερον: η μεθοδολογια της Transparency International ειναι ελλιπης.
τριτον: η Transparency International εχει ενδιαφεροντες χορηγους.