Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΡΤ και η... GPO!

Πριν ένα μήνα με αφορμή την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, είχαμε την αντίδραση του Τηλέμαχου Χυτήρη ο οποίος είχε τονίσει πως «σε μια περίοδο κρίσης δεν μπορεί να κλείνει ένα δημόσιο κανάλι», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Απόστολος Κακλαμάνης, Μιλένα Αποστολάκη, Άννα Νταλάρα κλπ.
Κι ερωτώ, αν δεν κλείσουν σε περίοδο κρίσης πότε θα κλείσουν, σε εποχή ανάπτυξης, ευφορίας και πλούτου;
Δηλώσεις πολιτικών βαμπίρ ή απλά γελοίων;

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε μία έρευνα κοινής γνώμης για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Δημόσια Ραδιοφωνία-Τηλεόραση.
Η έρευνα ήταν τηλεφωνική και διενεργήθηκε από την G.P.O. για λογαριασμό της ΠΟΣΠΕΡΤ με μέγεθος πανελλαδικού δείγματος 1.000 ατόμων από τις 14 έως 16 Σεπτεμβρίου 2011

Παραθέτω μερικές από τις ερωταπαντήσεις της δημοσκόπησης που κατά τη δική μου γνώμη έχουν ενδιαφέρον.

Ερώτηση Νο2: Ποιο κανάλι επιλέγετε κυρίως για την ενημέρωσή σας;
Απάντηση Νο2: Την ΝΕΤ 26,2% και δεύτερο κανάλι το MEGA με 22,2%, ενώ στο σύνολό τους τα κρατικά κανάλια έχουν σύνολο τηλεθέασης 31,4% με την ΕΤ3 στο 3% και την ΕΤ1 στο... 2,2%.
Ποιος σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι είναι έτσι όταν όλοι μας εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι καλώς η κακώς, κακώς για μένα, οι έλληνες στο μεγαλύτερό τους ποσοστό διαλέγουν τα… παραθυρόφυλλα του MEGA, του ANTENNA, του ALTER και τους σκυλοκαυγάδες των Χατζηνικολάου και Πρετεντέρη αργά τη νύχτα;
Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΤ1 στην συγκεκριμένη απάντηση.

Ερώτηση Νο3: Ποιο κανάλι επιλέγετε κυρίως για την ψυχαγωγία σας;
Απάντηση Νο3: Το 20,1% απάντησε ότι επιλέγει το MEGA ακολουθούμενο από το STAR με 18,7%, τον ANTENNA με 10,0%, την ΝΕΤ με 7,4%, την ΕΤ3 με 4,2% και την ΕΤ1 με 1,9%.
Πολύ σωστό. Εδώ ο ελληνάρας απάντησε αυθόρμητα και με ενθουσιασμό. Βλέπετε μπέρδεψε την ψυχαγωγία με τη διασκέδαση για την οποία ούτε τα προσχήματα δεν άντεξε να κρατήσει. Η Ελλάδα διασκεδάζει με το καρκατσουλιό! Ας κρατήσουμε ξανά στο μυαλό μας τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΤ1 στην συγκεκριμένη απάντηση.

Ερώτηση Νο4: Πιστεύετε ότι στο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης πρέπει να περιλαμβάνονται μη εμπορικές εκπομπές που δεν μεταδίδονται από ιδιωτικά κανάλια όπως εκπομπές πολιτισμού, ντοκιμαντέρ κ.α.;
Απάντηση Νο4: Το 92,8% δήλωσαν ναι και μάλλον ναι.
Μοιάζει με τίμια η απάντηση. Πράγματι μέσα στο σκουπιδαριό που μας έχει φτάσει ως το λαιμό, είναι αναγκαίο να υπάρχουν και κανάλια που να προβάλλουν τον πολιτισμό.

Ερώτηση Νο5: Έχετε παρακολουθήσει εκπομπές πολιτισμού, τέχνης, ιστορικά ντοκιμαντέρ στη δημόσια τηλεόραση;
Απάντηση Νο5: Το 86,7% δήλωσαν ναι και μάλλον ναι.
Ψεύτες Έλληνες! Πως είναι δυνατόν την στιγμή που παρακολουθείτε το STAR την ίδια ώρα να παρακολουθείτε και προγράμματα πολιτισμού; Τα ποσοστά της ΕΤ1 δεν ξεπερνούν σχεδόν ποτέ το 2%. Απαντήστε τίμια ρε. Πείτε ότι το όνειρο σας είναι να αποκτήσετε μια πρόσκληση για το GREK IDOL. Ότι παρακολουθείτε με ανοιχτό το στόμα τι μαλακία θα πει ο κάθε καθυστερημένος που κλείνεται για 3 μήνες στο BIG BROTHER.

Ερώτηση Νο7: Πιστεύετε ότι η ΕΡΤ έχει φέτος πλεόνασμα ή έλλειμμα;
Απάντηση Νο7: Το 17,4 % πιστεύουν ότι θα έχει πλεόνασμα ενώ το 51,5% έλλειμμα!
Φαντάζομαι, πιστεύετε ότι κάτι πρέπει να γίνει κάτι να σταματήσει αυτή η αιμορραγία.

Ερώτηση Νο8: Πιστεύετε ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό;
Απάντηση Νο8: Το 73,3% δήλωσαν ναι και μάλλον ναι.
Και τι πρέπει να γίνει; Να συνεχίσει να τον επιβαρύνει;

Ερώτηση 9: Πως κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΤ1 και το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση»;
Απάντηση 9: Το 60,2% το έκριναν αρνητικά ενώ το 36,2 θετικά.
Οι 6 στους 10 Έλληνες δεν εγκρίνουν την απόφαση. Αυτό κι αν είναι τρέλα! Πως είναι δυνατόν το κανάλι που το βλέπει μόνο το 2%, του ελληνικού λαού, το 60% του ίδιου λαού να μην θέλει να κλείσει;
Ποιος Έλληνας σήμερα αγοράζει την «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»; Και να θέλεις να την αγοράσεις δεν την βρίσκεις στα περίπτερα που είναι πλημυρισμένα από το «ΤΗΛΕΡΑΜΑ» το «ΖΑΠΙΝΓΚ» και όλα αυτά τα περιοδικά του LIFESTYLE  τα οποία διαβάζουμε ενώ που και που κάνουμε και ΜΑΤΙ όλοι μας.

Κάποιος θα βγει, με το δίκιο του, και θα μου πει: Τι θέλεις δηλαδή;
Είσαι της άποψης να κλείσει η ΕΤ1, να πάψουν κανάλια να προβάλλουν πολιτισμό, πραγματική ψυχαγωγία και διασκέδαση;
Φυσικά και δεν είμαι της λογικής να κλείνουν επιχειρήσεις. Αλλά τι νόημα έχει η ύπαρξη ενός καναλιού το οποίο, έτσι όπως είναι στημένο, δεν το βλέπει κανένας; Ενώ υπάρχει δικαιολογημένα η ερώτηση: Αντέχει η Ελλάδα να διατηρεί 3 κρατικά κανάλια; Κατά τη γνώμη μου όχι, όπως δεν αντέχει να έχει και 30 εφημερίδες!
Πολλοί μιλούν για «ιστορικό κανάλι» και άλλες τέτοιες φαιδρότητες που μου θυμίζουν όρους όπως «εθνικός μεταφορέας» για την Ολυμπιακή (ακούω Ολυμπιακή, σκέφτομαι να την είχαμε ακόμα στην πλάτη μας και με πιάνει σύγκρυο).

Κάποιοι θ’ αρχίσουν να μιλάνε για «εξυγίανση». Τη γνωστή συνταγή που μας έφερε στο σημερινό αδιέξοδο και χάλι. Μια προβληματική συνταγή για προβληματικές επιχειρήσεις που εδώ και 30 χρόνια αναμασάται και σερβίρεται ανά διαστήματα όταν απειλούνται «συμφέροντα» και «συντεχνίες».
Γιατί οι υπάνθρωποι που μας κυβέρνησαν μέχρι και σήμερα δεν τόλμησαν να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να δώσουν μόνιμες και διαχρονικές λύσεις σε όλα αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα, σε όλο αυτό το χάος που μας «πήρε και σήκωσε» σαν τροπικός κυκλώνας.
Περνώντας η μπόρα των πιέσεων των συντεχνιών και των λοιπών «ενόπλων δυνάμεων της σαπίλας» να μην αλλάξει τίποτα, συνεχίζονταν ο μακάριος ύπνος, η ρεμούλα, η διαφθορά μέχρι το επόμενο καρδιακό επεισόδιο. Σήμερα όμως το καρδιακό επεισόδιο έχει γίνει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, βαρύ εγκεφαλικό και καρκίνος σε προχωρημένο στάδιο.

Αν είχαμε κάνει ότι έπρεπε την εποχή της επίπλαστης ευφορίας και πλούτου δεν θα αποκαλούσαμε σήμερα αυτή την εποχή «ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ».

Θα ήταν εδώ, και η ευφορία και ο πλούτος!

Chrisgio

8 σχόλια :

ακυβέρνητος είπε...

Φίλος (συνταξιούχος ναυτικός) μου έλεγε ότι είχε μπει στην ΕΡΤ ένας ανιψιός του. Ο ίδιος του είχε πει ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα. Του επεσήμανε ότι ο ίδιος πήγαινε στη δουλειά από τις 8, άλλοι έρχονταν στις 9, άλλοι καθόλου και πληρώνονταν όλοι. Στην ΕΡΤ υπήρχαν 250 σκηνοθέτες! Έχεις δει εσύ 250 παραγωγές; Αργομισθία, αλλά δεν έφταιγαν (μόνο) αυτοί.
Εγώ δεν είμαι της άποψης να κλείσει. Γιατί αν ήταν ζημιογόνος (που ήταν) τότε γιατί να παραμείνει η ΕΤ3; Στα πλαίσια της «συμπρωτεύουσας»; Θα προτιμούσα την αναβάθμιση. Θα προτιμούσα μια κρατική τηλεόραση που θα ζει από τις νέες καλές παραγωγές και τα διαφημιστικά πακέτα και όχι από ασπρόμαυρα σήριαλ 30ετίας και τις εισπράξεις από τη ΔΕΗ. Αυτό το κωλοκράτος πότε επιτέλους θα γίνει υγιής επιχειρηματίας; Το μόνο που έχουν υιοθετήσει από την επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα είναι οι απολύσεις.
Τώρα καλό είναι αυτό;

Χρήστος Γ. είπε...

Πέτρο, έχω την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν αντέχει 3 κρατικά κανάλια. Ολόκληρη Ιταλία αν δεν κάνω λάθος έχει κι αυτή 3. Δεν είμαστε ίδιο μέγεθος. Ελληνικές υπερβολές είναι τα 3 κανάλια.
Δεν μ’ ενδιαφέρει πως θα λέγεται το κανάλι που θα κλείσει. Πέστο ΕΤ1, ΕΤ3, πέστο όπως θες, κι ας έχει έδρα όπου νάναι. Αρκεί τα δύο αυτά κανάλια να οργανωθούν και να προσφέρουν αυτό που πρέπει ακολουθώντας συνετή διαχείριση. Και να μην πληρώνω τα σπασμένα τους. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!
Αρνούμαι να συνεχίσω να πληρώνω κηφήνες και παραπανίσιους διορισμένους που δεν έχουν αντικείμενο απασχόλησης όχι μόνο στην ΕΡΤ. ΠΑΝΤΟΥ!!!
Γράφεις: «Αυτό το κωλοκράτος πότε επιτέλους θα γίνει υγιής επιχειρηματίας;»
Δεν θέλω να γίνει ΠΟΤΕ ούτε καλός ούτε κακός επιχειρηματίας. Θέλω δημόσιες υπηρεσίες να εξυπηρετούν τον πολίτη αντιμετωπίζοντάς τον σαν άνθρωπο κι όχι σαν ζώο.
Δεν είχα ποτέ σχέση με το δημόσιο. Ένοιωθα πάντα μια απέχθεια ενώ θα έχεις καταλάβει ότι εργάζομαι μακριά από αυτό. Τα πλοία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κάθε φορά που ξεμπαρκάρω υπάρχει το άγχος ποιο θα είναι το επόμενο πλοίο, που θα βρω δουλειά; Μια ζωή στην αγορά εργασίας. Είμαι ευτυχισμένος. Η δουλειά μου εκτιμάται κάθε μέρα στο πλοίο από το οποίο με την πρώτη στραβή θα με αντικαταστήσουν και δεν θα με ξαναπροσλάβουν. Δόξα το θεό αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα Στο τέλος του μπάρκου γίνεται γενική εκτίμηση της απόδοσής μου και είτε θέλεις να το πιστέψεις είτε όχι ελέγχεται ακόμα και το πόσο τυχερός είμαι!!! Δηλαδή αν το πλοίο πήγε καλά στο διάστημα της υπηρεσίας μου άσχετα με την δική μου απόδοση.
Όπως καταλαβαίνεις όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με τρελαίνουν. Στην αρχή τα βλέπω και γελάω, μετά θυμώνω, εξοργίζομαι αλλά ώσπου να μου «βγει» το χειρότερο ξαναμπαρκάρω πάλι και ηρεμώ. Κι αυτό συμβαίνει μόνιμα από το 1976 που πρωτομπήκα στα βαπόρια. Ζω μέσα σ’ ένα εχθρικό επαγγελματικό περιβάλλον δουλεύω και έχω κατορθώσει και επιζώ!!!
Την καλημέρα μου!!!

ακυβέρνητος είπε...

Καλημέρα καπετάνιε. Δεν υποστήριξα ότι χρειαζόμαστε 3 κρατικά κανάλια. Και κανένα να μην υπήρχε δεν θα είχα πρόβλημα. Αυτό που εννοούσα είναι ότι όσα και να υπήρχαν θα ήθελα να ήσαν με ποιότητα προγράμματος και ανταγωνιστικά. Αν μπορούσε το κράτος να είχε έσοδα από την τηλεόραση (και όχι μόνο χασούρα) δεν θα με πείραζε καθόλου. Όπως δεν θα με πείραζε καθόλου να είχε και 5 και 10 αεροπορικές εταιρείες που θα παρήγαγαν πλεονάσματα και ο κόσμος θα έβρισκε δουλειά.

Θα ξεφύγω λίγο από το θέμα της ανάρτησης και θα απαντήσω στο δικό σου σχόλιο.
Γράφεις ότι είχες πάντοτε μια απέχθεια με το δημόσιο. Την ίδια απέχθεια έχει και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Με τη διαφορά ότι αυτή μετεξελίχθηκε - από τους περισσοτέρους - σε απέχθεια προς τους Δ.Υ. Βοήθησε και η αμορφωσιά, βοήθησε και η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, έβαλε και το χεράκι της η πουστιά των πολιτικών που τη διοχετεύουν μεθοδικά με τη βοήθεια των κατευθυνόμενων δημοσιοκάφρων.
Για κάποιους ακαθόριστους σε μένα λόγους υπάρχει η «βεβαιότητα» ότι στο δημόσιο εργάζονται οι χειρότεροι Έλληνες, τα μεγαλύτερα λαμόγια, οι πλέον αντιπαραγωγικοί και αγενείς, οι μεγαλύτεροι γλύφτες και ρουφιάνοι, οι μεγαλύτεροι τεμπέληδες, τα μεγαλύτερα αποβράσματα …και πάει λέγοντας.
Δεν θα καθίσω να αναλύσω τις δικές μου απόψεις. Αν έχεις χρόνο μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο blog μου και να τις διαβάσεις. Το μόνο που θα πω είναι ότι το τσουβάλιασμα και οι γενικεύσεις είναι φασισμός (δεν αναφέρομαι στο άτομο σου, κάνω μια γενική παρατήρηση). Αυτόν τον μαντρότοιχο που χωρίζει τους ανθρώπους «από δω ο ιδιωτικός τομέας και όλοι οι καλοί, από κει ο δημόσιος και όλοι οι κακοί) δεν τον κατάλαβα ποτέ. Στη δική σου δουλειά είναι όλοι το ίδιο καλοί; Ντενεκέδες και λαμόγια δεν γνώρισες ποτέ; Ούτε ποτέ τίμιο και ευγενικό Δ.Υ.;

Υ.Γ. Πραγματικά σε ζηλεύω που μπορείς μέσα από τη δουλειά σου και ξεφεύγεις. Ξέρεις, το όνειρό μου από παιδάκι ήταν να γίνω καπετάνιος. Είχα πάει στον Πειραιά και είχα γραφτεί σε μια σχολή «Πρωτέας» νομίζω την έλεγαν. Θυμάμαι πως τότε ήταν η μοναδική ιδιωτική σχολή που είχε δικό της καράβι. Τελικά δεν με άφησε ο πατέρας μου, έκλαιγε κι η μάνα μου και όλα τέλειωσαν εκεί…

Πιγκουίνος είπε...

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου

Χρήστος Γ. είπε...

Φίλε Πέτρο Καλησπέρα
Γράφεις στο πρώτο σου σχόλιο: "Φίλος (συνταξιούχος ναυτικός) μου έλεγε ότι είχε μπει στην ΕΡΤ ένας ανιψιός του. Ο ίδιος του είχε πει ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα. Του επεσήμανε ότι ο ίδιος πήγαινε στη δουλειά από τις 8, άλλοι έρχονταν στις 9, άλλοι καθόλου και πληρώνονταν όλοι. Στην ΕΡΤ υπήρχαν 250 σκηνοθέτες! Έχεις δει εσύ 250 παραγωγές; Αργομισθία, αλλά δεν έφταιγαν (μόνο) αυτοί".
Εγώ δεν έκανα τίποτα άλλο από να συμφωνήσω με τα γραφόμενά σου.
Τώρα ότι δεν έφταιγαν ΜΟΝΟ αυτοί θα συμφωνήσω. Φταίξαμε κι εμείς που συντηρήσαμε το σύστημα γλείφοντας και στηρίζοντάς το με την ψήφο μας και ανοχή μας, δεκαετίες τώρα. Η λέξη ΑΝΟΧΗ μου θυμίζει και το ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ!!!
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μέρος του προβλήματος γιατί όπως είπα δεκαετίες τώρα γνώριζαν το καθεστώς που επικρατούσε στο δημόσιο, τους βόλευε και επιδίωκαν την μόνιμη πρόσληψή τους. Δεν είπα ποτέ ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι «κακής πάστας» είναι όμως οι περισσότεροι. Κι αυτό δεν το βγάζεις από το μυαλό μου. Ήξεραν που διορίστηκαν και τους άρεσε η προοπτική της τεμπελιάς, της αργομισθίας. Ήρθε όμως η ώρα που τα γάλατα έσφιξαν και ψάχνονται απελπισμένοι. Δεν φταίω εγώ ούτε γι’ αυτό ούτε εγώ δημιούργησα την κατάσταση αυτή. Την γνώμη μου λέω την οποία έχω δικαίωμα να εκφράζω σε μια δημοκρατία που «λέγεται» ότι ζούμε με τα καλά της και τα κακά της. Πιστεύω ακράδαντα ότι η διαφθορά στο δημόσιο είναι κάθετη και οριζόντια. Οι λίγοι αδιάφθοροι σήμερα υποφέρουν είναι γεγονός. Και κακός υπάλληλος δεν σημαίνει αναγκαστικά λαμόγιο. Σημαίνει κακή αντιμετώπιση των πολιτών. Όταν πρόκειται να μπω σε δημόσια υπηρεσία προετοιμάζομαι. Λέω στον εαυτό μου, Χρήστο υπομονή ότι κι αν αντιμετωπίσεις εκεί μέσα που θα πας. Το καταφέρνω με δυσκολία.
Επίσης καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιούμε τη λέξη φασίστας όταν κάποιος δεν συμφωνεί με τη γνώμη και την ιδεολογία μας. Το τσουβάλιασμα όπως αναφέρεις, σημαίνει κάτι τέτοιο; Και μάλιστα όταν εκφράζει την αλήθεια; Δεν έχω δικαίωμα να το πιστεύω αυτό; Προσπάθησε να με μεταπείσεις με επιχειρήματα. Και κάτι ακόμα επί του θέματος. Ο όρος "δημόσιος υπάλληλος" δεν είναι κόκκινο πανί μόνο στην Ελλάδα. Αν βρεθείς ποτέ στο εξωτερικό κάνε τέτοιες συζητήσεις για να καταλάβεις σε τι υπόληψη τους έχουν και άλλοι λαοί.
Δεν είπε κανένας ότι οι ΔΥ είναι οι μόνοι κακοί, όχι. Όμως αυτοί είναι κακοί χωρίς συνέπειες. Οι άλλοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι απλά είναι κακοί στη δουλειά τους. Δουλεύουν οι άνθρωποι αλλά δεν έχουν τις δυνατότητες και απολύονται. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που να απολύει τον καλό υπάλληλο.
Συνεχίζεται...

Χρήστος Γ. είπε...

Με ρωτάς αν έχω γνωρίσει κακούς ναυτικούς. Μιλιούνια φίλε Πέτρο, μιλιούνια. Το σύστημα όμως τους ξερνάει και δεν τους ξαναβλέπεις. Ξαναβγαίνουν καινούργια φρούτα και πάλι το ίδιο, αποβολή.
Όμως θα με συγχωρέσεις αλλά για την ταμπακιέρα δεν σχολίασες τίποτα που ήταν η δημοσκόπηση και οι αντιφάσεις της που δεν οφείλονται στη GPO αλλά όπως είπα και παραπάνω στον κακό μας τον καιρό. Τα δικά μου σχόλια είναι δευτερευούσης σημασίας. Ζητώ απάντηση στο γιατί ο Έλληνας άλλα λέει το πρωί κι άλλα το βράδυ, καλυπτόμενος από το πέπλο της υποκουλτούρας και της ανοησίας κάνοντας το μαύρο-άσπρο τη μια στιγμή και το άσπρο-μαύρο το επόμενο δευτερόλεπτο αναλόγως τι τον συμφέρει και τι προστάζει η κακώς εννοούμενη προοδευτικότητα που τις τελευταίες δεκαετίες έχει ταυτιστεί με την αριστερά και μόνο. Λες και εμείς οι άλλο δεν είμαστε προοδευτικοί!
Όσο για το επάγγελμά μου. Έχω περάσει και περνώ πολλά και κατά καιρούς μετάνιωνα με την απόφασή μου να γίνω ναυτικός. Η σημερινή κατάσταση όμως της πατρίδας μου δείχνει ότι μάλλον ο Θεός με φώτισε και μπήκα στη θάλασσα. Φουρτούνες, συνεχής εναλλαγή κλίματος (από χειμώνα στο καλοκαίρι μέσα σε 2 μέρες που τσακίζει κάθε άνθρωπο όσο υγιής κι αν είναι) κακός κόσμος, αλλοδαποί με τελείως διαφορετική νοοτροπία από τη δική μας, συγκρούσεις με ανθρώπους, ξενύχτια μακράς διάρκειας, μοναξιά, ψυχολογική πίεση, πριν 3 χρόνια θύμα πειρατείας στο ADEN από σομαλούς πειρατές κλπ κλπ κλπ. Αλλά τουλάχιστον με τη δική μου θυσία η οικογένειά μου προς το παρόν ζει καλά. Δεν την αλλάζω πλέον με τιποτα.
Τους χαιρετισμούς μου από πολύ μακριά!

ακυβέρνητος είπε...

Θα με συγχωρέσεις, αλλά δεν διάβασα τη στατιστική. Επειδή ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου είναι οι στατιστικές, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για να εξαχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά μου, αποφεύγω να τις διαβάζω.

Και μου ζητάς να αναλύσω τι; Τα λεγόμενα του καθενός πικραμένου; Αυτού που κατακεραυνώνει την ανηθικότητα και τη διαφθορά επειδή δεν μπορεί να είναι ο ίδιος διεφθαρμένος και να τα πιάνει μαύρα; Αυτού που κάνει μαθήματα ηθικής και διατηρεί γκαρσονιέρα για ξεπέτες; Η στατιστική είναι ένα μεγάλο χάλι από τη στιγμή που το «δείγμα» είναι τυχαίο. Στατιστικές βγάζουν και τις θεαματικότητες στα τούρκικα σήριαλ και τις εκτοξεύουν στα ύψη (νέο φρούτο αυτό, πιθανόν να μη το έχεις συναντήσει).

Να ξέρεις ότι η στατιστική είναι ο τρόπος να λες ψέματα με αριθμούς. Εξαιρέσεις ΦΥΣΙΚΑ πάντα υπάρχουν.
Να σου πω ένα παράδειγμα; Όταν οι στατιστικές αναλύσεις ευνοούν την άποψή μας τη δεχόμαστε αυτομάτως, όπως π.χ. γίνεται με το ποιο κόμμα προηγείται, ποιος είναι (α)καταλληλότερος για πρωθυπουργός και πάει λέγοντας. Όταν η στατιστική βγάζει το μη επιθυμητό σε μας αποτέλεσμα, την ονομάζουμε κατευθυνόμενη και κάλπικη.
Θες άλλο; Το πλέον χαρακτηριστικότερο το αντικρύσαμε πρόσφατα. Επί 10ετίες δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό των Δ.Υ. Έγινε πέρσι για πρώτη φορά ηλεκτρονική καταγραφή με ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό μισθοδοσίας υπαλλήλου, αριθμό δελτίου ταυτότητας και πολλά άλλα. Το επίσημο πόρισμα από το υπουργείο έδωσε (αν θυμάμαι καλά) τον αριθμό των 780.000 Δ.Υ. Ψάξε να διαβάσεις τι έγινε από κει και ύστερα. Χαμός στα blogs:
• «Τι λέτε ρε, είναι πάνω από 900.000»
• «Εμένα θα μου πεις; Πάνω από 1.000.000 σίγουρα»
• «Μπούρδες. Μαζί με παπάδες και ένστολους είναι 1.200.000»
• «Ρε πάτε καλά. Πάνω από 1,5 εκ. είναι. Μου το’πε ο μπατζανάκης της ξαδέλφης μου που έχει κολλητό έναν ντελιβερά που τα’χει με καθαρίστρια του υπουργείου».
Και φυσικά όποιος πετάξει το μεγαλύτερο νούμερο κάνει και πιο μεγάλη εντύπωση.

Εντέλει, διάβασα τις «στατιστικές». Όπως σημειώνεις κι εσύ πρόκειται για σαχλαμάρες. Ποιος πιστεύει ότι το 86,7% έχει παρακολουθήσει εκπομπές πολιτισμού, τέχνης και ιστορικά ντοκιμαντέρ στη δημόσια τηλεόραση; Κάτι ψευτοκουλτουριάρηδες σαν και μένα. Ε, δεν είναι και πολλοί.
Παρεξήγησες τη λέξη «φασίστας». Δεν την απέδωσα σε όποιον διαφωνεί μαζί μου. Ο γόνιμος και ειλικρινής διάλογος με μαγεύει. Πάντα πίστευα ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεννοηθούν ακόμη και αν διαφωνούν. Τη λέξη φασίστας την αποδίδω σε αυτούς που ενώ δεν σε γνωρίζουν ούτε κατά 0,0000001%, έχουν σχηματίσει άποψη για σένα μόλις του πεις που δουλεύεις! Έτσι λοιπόν ο κάθε Δ.Υ. είναι τεμπέλης, ο κάθε επιχειρηματίας φοροφυγάς, ο κάθε ιερέας παιδόφιλος, ο κάθε δημοσιογράφος διαπλεκόμενος κλπ. Αυτό είναι το τσουβάλιασμα που δεν ανέχομαι, τα «κουτάκια» που μας τοποθετούν οι απανταχού πολύξεροι.

Ένα τελευταίο για να γελάσεις. Ο ίδιος φίλος μου έλεγε για έναν καπετάνιο που είχε κάνει μαζί του πολλά υπερατλαντικά ταξίδια. Ο καπετάνιος λοιπόν έκλεβε όσο και όπου μπορούσε. Έκλεβε από τις προμήθειες, έκλεβε από το εμπόρευμα, όπου μπορούσε έκλεβε. Μιλάμε για παθολογική εμμονή με το κλέψιμο. Του είχε εκμυστηρευτεί ότι δεν μπορεί να περάσει μέρα που να μην κλέψει. Κάποτε ο φίλος τον ρώτησε: «βρε καπετάνιο, όταν ήμαστε καταμεσής στον ωκεανό πως κλέβεις;». Και η απάντηση: «τα βγάζω Νίκο μου από τη μια τσέπη και τα βάζω στην άλλη…»!!!
Καλό ταξίδι να έχεις.

Χρήστος Γ. είπε...

Τελικά συνεννοηθήκαμε!!!
Όσο για το κλέψιμο στα πλοία τα πράγματα ήταν έτσι πριν πολλά χρόνια, σήμερα δεν ισχύει. Ο έλεγχος των πλοίων από τις εταιρείες είναι ασφικτικός. Οι βελτίωση την επικοινωνίας, δορυφορικά τηλέφωνα, email και internet σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αφήνουν περιθώρια. Τα πλοια στην ουσία μανατζάρονται από την ξηρά. Αλλά είναι μεγάλη κουβέντα που ίσως κάνουμε μια άλλη φορά στο μέλλον!