Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μείζον πρόβλημα η πειρατεία

Σχεδόν τρεις μήνες προ του τέλους του τρέχοντος έτους οι συζητήσεις περί την εξεύρεση λύσης για την περιστολή των πειρατικών επιθέσεων σε πλοία που διέρχονται από τον Κόλπο του Άντεν καλά κρατούν.
Το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις περί των ένοπλων συνοδειών έχει επεκταθεί καθώς διαφαίνονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το πλαίσιο που θα διέπει τις σχετικές διαδικασίες με έμφαση στο επίπεδο των ευθυνών.
Σε αυτές τις συζητήσεις έχουν προστεθεί και θέματα που έχουν εγερθεί από τα πλαίσια των σημαιών που φέρουν τα πλοία καθώς ενυπάρχουν έως και διπλωματικά ζητήματα τα οποία ωστόσο ήταν εξ αρχής γνωστά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους πρώτους μήνες των περιπολιών της διεθνούς αεροναυτικής δύναμης στην περιοχή αξιωματικοί της αλλά και διπλωματικοί παρατηρητές είχαν επισημάνει ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης το πρόβλημα θα παραμένει αναδείχνοντας την αναγκαιότητα διπλωματικών εν αρχεί διαδικασιών.
Ωστόσο στη διαδρομή του χρόνου οι επιχειρούντες πειρατικές επιθέσεις αποδείχθηκαν «εξυπνότεροι» μέσων αντιμετώπισης καθώς απέκτησαν καλύτερους εξοπλισμούς, μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες περί τα φορτία και τα πλοία αλλά και την αξία τους αλλά και καλύτερους και βαρύτερους οπλισμούς.

Από το TheSeaNation

Δεν υπάρχουν σχόλια :