Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Μπενίν: Πειρατεία από το...παρελθόν

Μέχρι στιγμής η λέξη πειρατεία είχε συνδεθεί ως επί τω πλείστον με τη Σομαλία, με τα περιστατικά παράνομης κράτησης πληρωμάτων από Σομαλούς πειρατές να καταγράφονται κατά δεκάδες κάθε μήνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πειρατεία εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, με τη μεγαλύτερη έξαρση του φαινομένου να σημειώνεται στο Μπενίν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως στόχος των πειρατών δεν αποτελεί η καταβολή λύτρων όπως στη Σομαλία αλλά η κλοπή του εμπορεύματος.

«Περίπου 15 επιθέσεις έχουν σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011 εντός των χωρικών υδάτων της χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα πλοίο που τελεί υπό κατάληψη μεταφέρεται σε άλλο σημείο της ευρύτερης περιοχής όπου συναντιέται με ένα άλλο μικρότερο πλοίο στο οποίο γίνεται η μετάγγιση των καυσίμων και η μεταφορά του φορτίου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία οι πειρατές το εγκαταλείπουν. Πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται κατά κόρον από Νιγηριανούς πειρατές», σημείωσε ο επικεφαλής της Ακτοφυλακής, Pottengal Mukundan.

Ο πρόεδρος του Μπενίν, Boni Yayi, είχε συνάντηση χθες με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Goodluck Jonathan, από τον οποίο ζήτησε να ληφθούν μέτρα περιορισμού του συγκεκριμένου φαινομένου, τονίζοντας ότι οι πειρατές από τη Νιγηρία απειλούν την ακεραιότητα της χώρας του.

Από τη Ζούγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια :