Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Οι τροφές που... αγαπούν την καρδιά!

Αν δε θέλουμε να μας… προδώσει η καρδιά μας, θα πρέπει να της προσφέρουμε τις αγαπημένες της τροφές: λαχανικά, όσπρια, ακόμη και μαύρη σοκολάτα!
Αν και στην καρδιοπάθεια, η κληρονομικότητα και η γενετική προδιάθεση παίζουν καθοριστικό ρόλο, η σωστή διατροφή και τα κατάλληλα συμπληρώματα, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορούν να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν ένα καρδιακό επεισόδιο...
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης, είναι το μυστικό της υγείας της καρδιάς και της μακροζωίας, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση της χοληστερόλης, η παρουσία αρτηριακής πίεσης και άλλοι µηχανισµοί οξείδωσης των λιπών στον οργανισµό, αποτελούν βασικές αιτίες εµφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Δείτε ποια τρόφιμα αποτελούν «ασπίδα» για την υγεία της καρδιάς:

Αμύγδαλα
Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος που περιέχονται στα αμύγδαλα, τα καθιστούν (μια χούφτα ή περίπου 1/4 φλιτζάνι την ημέρα) ευεργετικά για την καρδιά και τη διάθεσή μας. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το μαγνήσιο, βοηθούν επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης. Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις του στρες, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με το στρες και τις νόσους της καρδιάς. Είναι το ιδανικό σνακ -πολύ καλύτερο από ένα σακουλάκι τσιπς- και μπορείτε να τα προσθέσετε μαζί με τα δημητριακά σας, στο πρωινό σας. Αγοράστε ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα χύμα κι όχι συσκευασμένα.

Σπαράγγια
Τα σπαράγγια περιέχουν αντιφλεγμονώδη θρεπτικά για την καρδιά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες C και D. Επίσης, έχουν λίγες θερμίδες και μαγειρεύονται γρήγορα. Σοτάρετέ τα με αρακά και ανακατέψτε τα με ζυμαρικά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και λίγη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και πιπέρι για ένα θρεπτικό γεύμα χωρίς κρέας.
Αγοράστε τα φρέσκα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού και αποφύγετε τις κονσέρβες.

Φασόλια
Αυτά τα… ευέλικτα όσπρια, περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες από οποιαδήποτε άλλη φυτική τροφή -μόνο ένα φλιτζάνι παρέχει το 1/4 της ποσότητας που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Επίσης παρέχουν τις ωφέλιμες για την καρδιά και το στρες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και το πολύ σημαντικό ασβέστιο. Τα φασόλια είναι το φυσικό «καθαριστικό» του οργανισμού μας: μια μερίδα 15 γρ. φυτικών ινών περνά από τα έντερα και απομακρύνει τη χοληστερόλη. Μπορείτε να απολαύσετε τα φασόλια σε σούπα ή σαλάτες, ή να τα συνοδεύσετε με άλλα φαγητά. Τα ξερά φασόλια είναι πάντοτε πιο οικονομικά από τις κονσέρβες, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν.

Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 75% κακάο) δε συμβάλλει μόνο στον περιορισμό του στρες, αλλά είναι ωφέλιμη και για την καρδιά. Μια μελέτη, που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σκράντον στην Πενσιλβάνια, έδειξε ότι η κατανάλωση 170 γρ. μαύρης σοκολάτας την ημέρα, μείωσε την κακή χοληστερόλη. Και δεν είναι μόνο αυτό: άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το κακάο περιέχει φαινόλες - αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις ουσίες- που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εμποδίζοντας τις λιπαρές ουσίες να οξειδώνονται στο αίμα και να φράζουν τις αρτηρίες.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, του πανικού, ακόμη και της κατάθλιψης. Μαγειρεμένο ελαφρά στον ατμό, αποτελεί μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή. Προσθέστε χυμό λεμονιού και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και θα δημιουργήσετε την τέλεια σαλάτα.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Σπανάκι, λάχανο, χόρτα, σέσκουλα κ.ά., προσφέρουν στον οργανισμό σίδηρο και βιταμίνη C -σημαντικά για γερά οστά, δόντια και μαλλιά- αλλά και βιταμίνη Α και μαγνήσιο, που είναι σημαντικά για να μας κρατούν ήρεμους. Συνδυάστε δύο η περισσότερα λαχανικά και περιχύστε τα με ή συνοδεύστε με αυτά διάφορα πιάτα.

Σολομός και άλλα ψάρια
Τα περισσότερα είδη ψαριών είναι γεμάτα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως Β6 και Β12. Η Β12 είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες όσον αφορά στην παραγωγή σεροτονίνης -η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο σολομό και τον τόνο -ακόμη και στις κονσέρβες.

Άπαχο βοδινό κρέας
Εκπλήσσεστε που περιλαμβάνεται στη λίστα μας αφού έχετε ακούσει προειδοποιήσεις από τους ειδικούς σχετικά με την αποφυγή του κόκκινου κρέατος; Κι όμως, το βοδινό κρέας είναι ένα σημαντικό αγχολυτικό, γεμάτο ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνες Β (για να μην αναφέρουμε τις πρωτεΐνες), όλα σημαντικά για την υγεία μας. Δημιουργεί επίσης το αίσθημα του κορεσμού και μας δίνει ενέργεια (η αίσθηση πείνας αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και άγχος). Αποφύγετε τα σημεία με λίπος και προτιμήστε τα άπαχα και αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες.

Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν α-λινολενικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά, παρόμοια με αυτή στο σολομό και τη ρέγκα. Μπορείτε να τα προσθέτετε στη σαλάτα σας ή στα δημητριακά σας για ένα πρωινό που θα σας γεμίσει ενέργεια.

Δημητριακά ολική αλέσεως
Το πλιγούρι, το κριθάρι και το κεχρί είναι μερικά μόνο από τα 19 δημητριακά ολικής αλέσεως που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε διάφορα πιάτα. Χωνεύονται αργά, δημιουργώντας σας το αίσθημα πληρότητας για περισσότερη ώρα και ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης, κάνοντάς σας πιο ευτυχισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :